NÅR “SPIS OP” BLIVER EN VANE
I mange hjem er ordene “spis op” en uskreven lov. Vi har hørt det som børn, og mange voksne holder ubevidst fast i “loven”
Men er det en regel, der faktisk hjælper os i dag? Eller er det på tide at genoverveje, hvad vi lærer vores børn – og os selv – om mad, nydelse og mæthedsfornemmelse?
Forestil dig en varm sommerdag. Du eller dit barn nyder en is, men pludselig begynder den at smelte mellem fingrene. Hvad gør du?
Følger du behov – ja, nærmest pligt til at spise op, selvom isen måske ikke længere er en nydelse? Eller stopper du op og spørger dig selv – eller dit barn – om lysten til at spise videre stadig er der?
SE OGSÅ: NYD I SUNDE MÆNGDER FOR INTET ER FORBUDT MAD
VI ER IKKE I KALORIEKNAPHED MERE
I gamle dage var mad en begrænset ressource, og det var vigtigt at spise op for at sikre nok energi til dagen.
I dag lever vi i vores del af verden i et madmiljø, hvor mad er let tilgængeligt, og de fleste af os har ikke behov for at tvinge os selv til at spise mere, end vi reelt har lyst til.
Vi behøver ikke længere at betragte mad som en knap ressource – tværtimod er det vigtigere at lytte til vores krop og dens signaler.
Når vi insisterer på at spise op, selv når vi ikke er sultne mere, kan det nemt føre til et uhensigtsmæssigt forhold til mad og bidrage til overforbrug af kalorier. I stedet bør vi fokusere på at spise med bevidsthed og nydelse, så vi kan opretholde en sund balance.
Mad handler ikke kun om at blive mæt. Det handler også om nydelse og behov. Og spisning på trods af fravær af lyst og sult, resulterer i spisning af pligt, hvilket kan få os til at miste kontakten med vores naturlige sult- og mæthedssignaler.
SE OGSÅ: FÅR DU DÅRLIG SAMVITTIGHED AF AT SPISE USUND MAD?
FRA “SPIS OP” TIL MÆRK EFTER
I stedet for at fastholde forældede madregler, kan vi øve os i at være nysgerrige. Vi kan spørge os selv:
- Nyder jeg stadig min mad?
- Er jeg faktisk sulten, eller spiser jeg af vane?
- Stopper jeg, fordi jeg er mæt, eller fordi tallerkenen er tom?
Det er enkle spørgsmål, men de kan gøre en kæmpe forskel i vores forhold til mad. Når vi lærer os selv og vores børn at mærke efter, tager vi kontrol over vores spisevaner på en sund og naturlig måde.
SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB
BRUG IKKE DIG SELV SOM SKRALDESPAND
En af de mest skadelige konsekvenser af “spis op”-mentaliteten er, at vi ender med at bruge os selv som skraldespand. Hvis vi spiser noget, vi ikke længere nyder eller har brug for, er det egentlig ikke bedre end at smide maden ud.
Forskellen er bare, at vi i stedet for at fylde skraldespanden fylder vores egen krop med unødvendig mad.
At give slip på gamle madregler som “spis op” handler ikke om madspild – det handler om bevidsthed. Hvis vi køber, laver og serverer mad med omtanke, kan vi både mindske spild og spise på en mere intuitiv måde.
SE OGSÅ: STOP MED AT BRUGE DIG SELV SOM SKRALDESPAND – NU!
NYD DIN MAD – PÅ DINE PRÆMISSER
Mad skal være en nydelse, ikke en pligt. Hvis du ikke længere har lyst til isen, kagen eller måltidet, så er det helt i orden at stoppe. Hvis du stadig har lyst, så nyd det!
Når vi slipper kontrollen og lærer at lytte til vores krop, får vi et mere afslappet forhold til mad. Vi lærer at spise, fordi vi har lyst, ikke fordi vi føler os tvunget til det.
Så næste gang du står med en smeltende is i hånden – eller en tallerken, der ikke behøver at blive tømt – så husk: Du bestemmer. Og “spis op” behøver ikke være en regel, du følger blindt.
SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB
Del gerne denne artikel, hvis du kender nogen, der også kunne have glæde af at sige farvel til unødvendige madregler