SLIP OFFERROLLEN, TAG ANSVAR OG SKAB FORBEDRINGER

SLIP OFFERROLLEN

Er du (blevet) lidt for god til at pege fingre? Lær hvordan du slipper fri af offerrollen og skaber et vinder-mindset, der vil forbedre dit liv

Det vi øver os på, det bliver vi bedre til. Nogle gange øver vi os desværre bevidst eller ubevist på knap så hensigtsmæssige vaner, mønstre og tendenser fx placering af skyld.

Risikoen ved at pege (for meget) på alle andre og omstændighederne som skyld i vores situation, er at vi også nemt placerer ansvaret udenfor os selv. Derved kan vi nemt indtage en offerrolle, hvor vi ikke tager ansvar for at forandre og forbedre situationen.

Det er ikke sikkert det er din skyld, at du står i en uønskelig situation, men det kan meget tænkeligt være dig, der skal tage ansvar for situationen.

Eksempel: Du finder en baby udenfor din dør. Det er ikke din skyld at barnet er placeret der, men det er dit ansvar, at barnet bliver taget hånd om i situationen.

Du bliver i eksemplet tildelt et ansvar, selvom du ikke er skyld i situationen.

 

Jo, du kan fortsætte med at pege fingre

Men ofte er offerrollen ikke den fedeste rolle at indtage. Måske er det derfor du ikke føler dig glad og tilfreds? Du har så travlt med at dømme alt og alle andre skyldige for din situation, selvom du i sidste ende er den eneste person har ansvaret!

Videoen kan forhåbentligt være med til at give dig mere glæde, trivsel og tilfredshed i livet, gennem det at tage ansvaret hjem til dig selv.

Jeg er helt klar over, at denne mentale omstilling kræver øvelse. Men i takt med du tager et større ansvar for din egen livssituation og skaber handlekraftige forbedringer, vil det blive gradvist nemmere, indtil dit vinder-mindset kører på autopilot.

 

Hvorfor er det vigtigt at tage ansvar?

At tage ansvar for vores handlinger og beslutninger er en af de vigtigste egenskaber, vi kan have. Det er fx nemt at lægge skyld på andre eller omstændighederne for vores handlinger, men det er vigtigt at erkende, at vi er dem, der har magten til at ændre vores liv.

Når vi tager ansvar for vores handlinger, tager vi også ansvar for vores liv.

Vi erkender, at vi er dem, der bestemmer vores skæbne og at vi er dem, der kan træffe de beslutninger, der skal til for at opnå vores mål. Det er nemt at læne sig tilbage og vente på, at tingene sker, men det er kun gennem handling, at vi kan skabe det liv, vi ønsker.

At tage ansvar betyder også, at vi erkender vores fejl og lærer af dem.

Det er nemt at rose os selv, når noget går godt, og pålægge andre skyld, når noget går galt, men det er vigtigt at erkende, at vi også kan have en rolle i situationen.

Ved at tage ansvar for vores handlinger, kan vi lære af vores fejl og undgå at begå dem igen i fremtiden.

 

Tag styringen (tilbage) i dit eget liv

At tage ansvar kan også hjælpe os med at føle os mere i kontrol over vores liv.

Når vi erkender, at vi er dem, der bestemmer vores skæbne, kan vi føle os mere motiverede og i stand til at opnå vores mål. Det kan også hjælpe os med at føle os mere tilfredse med vores liv, da vi ved, at vi er dem, der har skabt det.

I sidste ende er at tage ansvar for vores handlinger og beslutninger en af de vigtigste ting, vi kan gøre for at skabe et tilfredsstillende liv.

Det kan være svært at tage ansvar i begyndelsen, men jo mere vi gør det, jo nemmere bliver det, og jo mere i kontrol føler vi os over vores liv. Så lad os tage ansvar for vores handlinger og skabe det liv, vi ønsker.

Gør noget nu, så du ikke ender med at sidde fast i selvlærte hjælpeløshed.

 

Hvad er selvlært hjælpeløshed?

Selvlært hjælpeløshed er en psykologisk tilstand, hvor en person tror, at de ikke er i stand til at klare sig selv eller klare en opgave uden hjælp fra andre.

Det kan opstå, når en person har oplevet negative resultater efter at have forsøgt at løse en opgave eller problem, og tror, at de ikke er i stand til at gøre det igen. I den forbindelse kan personen fx føle det dulmende at pålægge andre og andet skylden.

Selvlært hjælpeløshed kan manifestere sig på flere måder, og at pålægge skyld og fralægge sig ansvar er blot en måde.

Nogle personer vil også ende med at føle sig utilstrækkelige eller have svært ved at træffe nye beslutninger. De kan også have svært ved at tage initiativ eller være bange for at fejle.

Det kan også føre til en følelse af afmagt og apati, hvor personen mister interessen for at gøre noget for at forandre deres situation.

Selvlært hjælpeløshed kan altså opstå som følge af en række faktorer, herunder tidligere negative erfaringer, manglende selvtillid, og en generel mangel på træning, øvelse og læringsvillighed i betydningsfulde problemløsninger.

Selvlært hjælpeløshed kan også være en kombination af flere faktorer.

Selvlært hjælpeløshed kan behandles ved at hjælpe personen med at genopbygge deres selvtillid og lære dem at tackle og løse problemer på en effektiv måde. Det kan også involvere at hjælpe personen med at ændre deres negative tankegang og lære dem at se deres fejl som læringsmuligheder i stedet for at se fejl som beviser på utilstrækkelighed.

Positive forandringer starter i dit mindset.

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her