DRIKKER DU LIGHT OG SUKKERFRI?
Er der en sundhedsmæssig risiko ved at drikke light og sukkerfrie drikkevarer sødet med aspartam, og hvordan påvirker de vægten?
Ønsker du at opnå vægttab og få bedre styr på vægten? Så giver det fantastisk god mening, at du finder steder, hvor du kan reducere i de kaloriemængder, du indtager.
Her kan specielt kalorier fra drikkevarer nemt være en vægtmæssig benspænder. Men er det egentligt en god ide at udskifte dine nuværende sukkerholdige drikkekalorier med fx sukkerfrie lightprodukter sødet med fx aspartam?
I 2023 meldte WHO (og IARC – kræftafdelingen hos WHO) endvidere officielt ud, at de ikke anbefaler at man erstatter sukker med sødemidler, hvis man forsøger at tabe sig. Men hæng lige på, indtil du har læst artiklen til ende, for hvad betyder det egentlig?
WHO meldte følgende ud omkring sødemidler inkl. aspartam: “WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline”.
Det betyder også, at WHO og IARC placerer aspartam i deres kategori 2B, som er “kassen” for noget som forskere skal undersøge nærmere. Men der er altså pt. ingen kontrollerede studier på mennesker, der påviser at aspartam er kræftfremkaldende.
HVAD ER DER ELLERS I KATEGORI 2B MM.?
Godt du er nysgerrig, for nu bliver det sandsynligvis både overraskende og interessant. I kategori 2B finder du også helseplanten aloe vera, tekstil-, vaskeri og printerarbejde og din smørrebrødsfavorit topping – nemlig syltede agurker (og andet syltet grønt).
Som du nok kan se, rummer kategori 2B flere ting, som vi anser som helt normal, lækkert og ligefrem helseagtigt, ikke sandt?
Noget andet interessant og sandsynligvis overraskende er kategori 2A, der er klar vurderes mere kritisk end kategori 2B, hvor aspartam sødemidlet er landet i. I kategori 2A, finder vi nemlig både spisning af rødt kød, natarbejde og det at arbejde som frisør.
Så det er altså nu, du knapper to Pepsi Max (med aspartam) op, og får taget den alvors snak med din datter, om at læse til noget andet end frisør.
I kategori 1, der med sikkerhed øger kræftrisikoen, finder du bl.a. sådan noget som rygning (også passiv rygning), bilos og indtag af alkohol.
Du kan læse hele WHO’s pressemeddelelse fra d. 14 Juli 2023 via linket her. Du kan også læse en opsummering af WHO’s anbefalinger længere nede i artiklen, hvor de bl.a. fastslår, at du sikkert kan nyde mellem 9-14 dåser aspartam-sødet sodavand dagligt.
Hvem drikker overhovedet så meget hver dag? Inden du lige får opsummeringen over WHO’s anbefaling, så tager får du lige et perspektiv på vore kaloriebudget ift. drikkevaner, herunder light sodavand med aspartam, hvis du har vægttab for øje.
Vægttab (fedttab) afgøres af kalorieunderskud
Når vægttab (fedttab) er målet, så kan det kun ske gennem kalorieunderskud, og derfor giver det mening, at du finder steder at reducere kalorier fra dit daglige indtag. Ligeledes giver det mening at opnå bedst muligt mæthed pr. kalorie, du indtager.
Ja, sukkersødet drikkekalorier smager dejligt, men de mætter utroligt dårligt pr. kalorie. Det allersundeste alternativ er sandsynligvis ren postevand, hvis det er fri for pesticider, PFAS og anden forurening, som desværre er et stigende problem flere steder.
Udover rent drikkevand, er te og sort kaffe gode kaloriefrie alternativer.
Ja, det er sandsynligvis optimalt at nøjes med vand, te og kaffe resten af livet, men det bliver nok også en anelse kedeligt i længden, er du enig?
Så er det jo godt, der findes et kæmpe udvalg af sukkerfrie light produkter derude, hvis de da ikke er farlige at indtage pga. sødemidlet aspartam?
Sjældent er et sundhedsmæssigt korrekt svar “sort/hvid”, og oftere et spørgsmål om dosering, men WHO’s anbefaling lyder meget sort/hvid, lad os se nærmere på det nu.
WHO’s nye anbefaling er ikke et forbud
Det første der er værd at bemærke, er at WHO’s anbefalinger stammer fra en metaanalyse, hvor WHO har samlet data fra flere andre studier på området. Deres konklusion er her ud fra, at de ikke anbefaler at erstatte sukker med sødemidler ift. vægttab.
VIGTIGT: WHO understreger, at den data og evidens, der ligger til grund for deres nye anbefaling er baseret på “low certainty overall” (lav sikkerhed).
WHO’s konklusion og anbefaling er derfor mere “for at være på den sikre side”, end fordi de har fundet frem til ny velfunderet evidens på området.
Anbefalingen kan selvsagt (nemt) fejlfortolkes, hvilket den er blevet verden over at medier, influencers, modstandere af sødemidler mf.
Succeskriteriet for WHO’s studie var endvidere, at deltagerne skulle have hold vægttabet efter deres afsluttede forløb med “dikterede” og kontrollerede kost- og motionsændringer.
Dette er sjældent tilfældet, da studier, hvor kost- og motionsændringer dikteres af studiet behov, og ikke den enkeltes behov, ønsker og intentioner udmøntet i holdbare ændringer.
Sødemidler er derfor ikke “skurken” til de uholdbare vægtmæssige resultater, men snarere studiernes øvrige uholdbare ændringer.
Slutteligt anslår seneste pressemeddelelse, at en voksen person, der vejer 70 kg, fortsat skal indtage mere end 9-14 dåser om dagen for at overskride det acceptable daglige indtag, forudsat at der ikke indtages yderligere sødemidler fra andre fødekilder.
Du kan altså (uden frygt) drikke 9-14 dåser (3-4,5 liter) om dagen, hvilket svarer til mere end det dobbelte af dit samlede daglige behov for væske.
At nyde, uden at forbyde i sunde mængder
Jeg anbefaler hverken for eller imod, og heller ikke at WHO’s studier eller deres anbefaling er forkert. Det er helt op til dig selv, nu på et mere oplyst grundlag, at træffe dine valg.
Selv fortsætter jeg med nydelse (også af sødemidler) i sunde mængder, hvilket de mest velfunderede studier påviser som værende uden risiko.
Et ekstremt indtag af sødemidler hver dag, er sandsynligvis ikke sundhedsfremmende, og derfor er moderation og sunde mængder igen nøgleordet, men du behøver umiddelbart ikke at undgå og forbyde sødemidler som en del af din kost.
Jeg støtter mig endvidere op af anbefalingerne fra DTU Fødevareinstituttet, som du kan læse mere om her: Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?
Hvor store mængder light, sukkerfri og aspartam-sødet sodavand og drikkevarer er egentligt sundhedsmæssigt forsvarligt jf. sundhed.dk?
Det acceptable daglige indtag (ADI) af Aspartam, i lighed med øvrige tilsætningsstoffer, er jf. sundhedsmyndighederne følgende: Det daglige accepterede indtag for aspartam er 40 mg/kg kropsvægt.
Det betyder, at: Vejer du 70 kg, skal du drikke mere end 3-4,5 liter light sodavand hver eneste dag for at overstige dit ADI.
Igen handler det om at zoome ud, så selv hvis du en dag drikker den store mængde light sodavand på 3-4,5 liter, så gør du det nok ikke dagen og perioden efter. Du skal altså fast hver eneste dag drikke 3-4,5 liter light (aspartam-sødet) sodavand for at overskride din ADI.
Du kan læse meget mere i artiklen via linket her…
LÆS OGSÅ: Rekordstort studie ift. kræftrisiko ved aspartam og andre sødemidler
Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…
FÅ STYR PÅ DINE DRIKKEKALORIER
[mailmunch-form id="617934"]