ER DET TID TIL ET MELLEMMÅLTID? » RAW-BITE VS HOLLY

ER DET TID TIL ET MELLEMMÅLTID » RAW-BITE VS HOLLY
ER DET TID TIL ET MELLEMMÅLTID » RAW-BITE VS HOLLY

ER DET TID TIL ET MELLEMMÅLTID?

Du kender situationen, hvor sulten melder sig. Spørgsmålet er om den “sunde” RAW-BITE er bedre for dig end Holly ift. holdbart vægttab?

En lille sult melder sig, og du står foran et udvalg af “sunde” helsebarer og “usunde” chokoladebarer – i dette tilfælde Hollybaren.

I den tænkte situation, har du mest lyst til at vælge den “usunde” (syndige og forbudte) chokoladebar, men vælger den “sunde” helsebar, for at træffe “det bedste” valg for dig.

 

MEN ER DEN SUNDE BEDRE FOR DIG?

Fancy markedsføring og flot emballage frister og forfører os til at fravælge chokoladebarer, fordi helsebarer er sundere, og dermed også bedre for os. Men hvis målet er vægttab, er det så egentlig bedre at vælge den “sunde” RAW-BITE?

For at finde svar på det, skal vi kende forudsætningen for vægttab. Kalorieunderskud er forudsætningen for at tabe fedt og opnå vægttab. Så selvom helsebaren indeholder sunde næringsstoffer, så vil chokoladebaren bidrage med færre kalorier.

Ja, helsebarer indeholder flere næringsstoffer, men det er ikke forudsætningen for vægttab. Kan du opnå tilnærmelsesvis samme mæthed fra en chokoladebar fx Hollybaren med færre kalorier, som du også har lyst til, så er Holly bedre ift. til at lykkes med vægttab.

Hvem havde troet det? Udover mæthed fra Hollybaren, vil Holly sandsynligvis også  tilfredsstille chokoladelysten bedre end helsebaren (for de fleste). Behold din gode samvittighed, selvom du spiser Holly (for den har færrest kalorier) i eksemplet.

 

Hvorfor “sundere” er en ubrugelig betegnelse i sig selv

Hvorvidt noget er “sundere”, skal anskues relativt ift. noget andet, og typisk i ses i en større sammenhæng.

Ja, Raw-Bite baren er sundere på næring. Men en overvægtig person, der har behov for vægttab for at opnå sundhedsfremmende effekter, vil Hollybaren bidrage til færre kalorier. Dermed kan chokoladebaren sagtens være det “sundere” valg i situationen.

En anden vinkel på sundere er: Hvis du har lyst til en chokoladebar, men vælger en tam helsebar, oplever du sandsynligvis ikke samme mentale glæde og nydelse heraf. Dermed kan det “sundere” valg blive både mere kalorierigt og et mindre mentalt sundt valg.

“Sund”, Sundhed og sundere er ikke så enkelt endda og skal ofte ses relativ ift andet og i en større sammenhæng – det er pointen.

Dette er en invitation til at bløde op for at sund/usund og sort/hvid tænkning, for det er sjældent et støttede tilgang, da sundhed og det meste andet i livet er nuanceret.

Tak fordi du følger med 🤗

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her