FÅR DU DÅRLIG SAMVITTIGHED AF AT SPISE USUND MAD?

FÅR DU DÅRLIG SAMVITTIGHED AF AT SPISE USUND MAD
FÅR DU DÅRLIG SAMVITTIGHED AF AT SPISE USUND MAD

DÅRLIG SAMVITTIGHED AF USUND MAD

Slip det at få dårlig samvittighed og nyd lidt lækkert – du kan nemlig sagtens være sund og holde styr på vægten alligevel

Jeg har gennem tiden arbejdet med en del klienter, der har oplevet et lynhurtigt skifte fra god samvittighed til dårlig samvittighed, hvis de fx vælger at spise en is. Desværre, er denne sort/hvide skildring af sundhed en voksende tendens hos mange.

Nej, én is (eller andet fristende) gør dig ikke usund. Ligesom én løbetur eller en træning i fitnesscenteret heller ikke gør dig sund. Din sundhedsmæssige tilstand, herunder også din vægtbalance, afgøres af akkumuleringen af mange små valg over tid.

Bliver du overfokuseret på at skulle spise “sundt” og “rigtigt” hele tiden – uden at “fejle”, fremmer du usunde ortorektiske tendenser.

Oplever du fx, at én doughnut, ét stykke morgenkage, én croissant eller én is (eller blot én bid af det nævnte) ofte igangsætter katastrofetanker og dårlig samvittighed hos dig? Så vil du have fordel af at række ud efter en professionel hjælpende hånd.

Ofte er tendensen nemlig et skråplan, der er selvforstærkende og stærkt selvsaboterende over tid, hvorfor tendensen helst skal håndteres hurtigst muligt for ikke at udvikle sig til dissideret ortoreksi.

SE OGSÅ: SLIP DIN MADSTRESS, FÅ MADRO OG HOLDBART VÆGTTAB

 

HVAD ER ORTOREKSI?

Begrebet blev først introduceret af Dr. Steven Bratman i 1997 og beskriver en tilstand, hvor en person er ekstremt optaget af at spise fødevarer, de anser for at være sunde og rene.

Nogle af de karakteristiske kendetegn er bl.a.:

Streng Kostplan: Personer med ortoreksi følger ofte meget strenge kostplaner og undgår bestemte fødevarer eller fødevaregrupper, som de anser for at være usunde, forkerte eller forurenede.

Obsessiv adfærd: De bruger meget tid og energi på at planlægge og forberede måltider, samt på at undersøge ernæringsmæssig information.

Social isolation: Spiseforstyrrelsen kan føre til social isolation, da den påvirkede person kan undgå sociale sammenkomster, hvor der serveres mad, de anser for usund.

Fysisk og psykisk sundhed: På trods af deres fokus på sundhed, kan personer med ortoreksi opleve både fysiske og psykiske sundhedsproblemer, såsom underernæring, vægttab og øget angst.

SE OGSÅ: BROCCOLI KAN BLIVE USUNDT I ALT FOR STORE MÆNGDER

 

NEJ, DU HAR MÅSKE IKKE ORTOREKSI, MEN…

Ortoreksi er en spiseforstyrrelse karakteriseret ved en usund besættelse af at spise sundt, og det synes du måske lyder lige ekstremt nok ift. dine tendenser. Men du oplever måske alligevel forstyrrende tendenser ift. at spise sundt, og hvad er det så, du lider af?

Nej, det er ikke sikkert, du lider af ortoreksi, men det bliver din skyldfølelse og dårlige samvittighed efter at have spist “forkert” mad ikke bedre af.

Det er kun godt, hvis du ikke lider af dissideret ortoreksi, men en professionel hjælpende hånd til at slippe fri af madstress og sundhedsforvirring – og opnå madro, balance og mere velvære.

Har du ortorektiske tendenser, så overvej at række ud efter professionel hjælp.

SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB

 

DOMINOEFFEKT AF FLERE DÅRLIGE MADVALG

Måske du endvidere oplever en negativ dominoeffekt, når du har spist noget “usundt”, hvor dine katastrofetanker og din dårlig samvittighed leder til (uhensigtsmæssig) merspisning?

Intet bliver ødelagt af ét enkelt madvalg eller en bid, men tænker og føler du det, så er problemet mere selvskabt end reelt. Problemet er ofte, at vi træner og forstærker disse tanke- og følelsesvaner i årevis, hvilket gør det svært at aflære, slippe fri af dem igen.

Mængden gør en forskel! Arbejdet ligger derfor i at træne det faktum, at nydelse i (små) sunde mængder intet ødelægger! Ligegyldig merspisning findes ikke, og det betyder meget, at du formår at stoppe igen.

Dagen, planen, kuren osv. er ikke ødelagt, fordi du nyder lidt “usundt”.

Arbejdet med at slippe fri af ødelæggende madtanker, spisemønstre og adfærdstendenser er ofte kompliceret og individuelt, og kan ikke “løses” i en artikel. Ræk ud efter hjælp, hvis du slås med madstress, katastrofetanker, dårlig samvittighed, vægtproblemer mm.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

SE OGSÅ: SÅDAN HOLDER DU VÆGTEN I BALANCE EFTER VÆGTTABET

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIT FORSTYRREDE SPISEMØNSTER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her