ER MORGENMAD AFGØRENDE FOR FEDTTAB?
Måske du (også) har hørt, at vi SKAL spise morgenmad for at holde fedtforbrændingen i vejret, opnå vægttab og tabe os effektivt?
Morgenmad er ikke nødvendigvis afgørende for dit fedttab/vægttab, for det kommer helt an på dine personlige præferencer. Alligevel postuleres det ofte at morgenmad er afgørende en optimal fedtforbrænding, men hvor ofte gælder en påstand for alle mennesker?
Nemlig, livet er næsten altid mere nuanceret og sjældent blot sort og hvidt.
Hvad hvis du er typen, der ikke føler dig sulten om morgenen, skal du så presse dig selv til at spise morgenmad på trods af manglende appetit? Sandsynligvis ikke…
Det bedste at navigerer spisning efter (dog med undtagelse af visse spiseforstyrrelser), er at spise når du føler dig sulten og stoppe med at spise, når du føler dig mæt.
Hvornår må jeg lade være med at spise morgenmad?
Du må altid gerne lade være, men det er bare ikke altid hensigtsmæssigt, og her får du nogle eksempler på, hvorfor og hvordan mangelende morgenmad kan spænde ben.
- Du springer over morgenmaden på trods af sult, men ender med at spise og snacke flere gange frem mod din reelle frokost klokken 12:00.
- Du springer over morgenmaden og er ikke sulten, men ved at du ikke kan få noget morgenmad fx klokken 10 hvor din sult typisk melder sig, hvilket gør at du overspiser voldsomme dobbelt-måltider til din frokost.
Nej, der sker intet ved at ovenstående sker en gang imellem. Men er tendensen noget der sker ofte, vil morgenmad sandsynligvis gavne dig, fordi du overordnet set vil kunne holde bedre styr på dit kalorieindtag, mens du oplever mere madro og vægtbalance.
Oplever du ingen negative tendenser ved at springe over morgenmaden, så giver det ingen mening at spise kalorier, hvis målet er at reducere kalorier.
Jeg håber, det giver mening?
Hvornår skal jeg spise morgenmad?
Du skal aldrig spise morgenmad, men det vil sandsynligvis gavne dig at spise morgenmad, hvis du har tendens til at falde i ovenstående eksemplificerede æde-fælder. Her støtter din udeladelse af morgenmad ikke dig i madro, vægtbalancen og overordnede trivsel.
Der er dog også mennesker der trives bedst uden morgenmad fx:
- Mennesker der ikke føler sult om morgenen. Ja, tro det eller lad være, men nogle føler først sult op ad formiddagen eller til middag. Her formår de at spise stille og roligt og i sunde mængder, hvilket gør vanen sund.
Ved at spise morgenmad og i øvrigt frokost og aftensmad evt. plus et par mellemmåltider, vil de fleste opleve et mere jævnt energiniveau, mere overskud og en generel bedre balance, men det gælder altså ikke for alle.
Det kan altså både være sundt og usundt at springe morgenmaden over.
Hvorvidt det er sundt eller usundt at springe morgenmaden over, handler altså mest om personlig præference, følgekonsekvenserne her af og dit livs øvrige kontekst.
Vil du gerne tabe dig og opnå et fedt- og vægttab?
Så er det desværre ikke så enkelt at sige, at hvis bare du ikke spiser morgenmad, så vil du automatisk tabe sig. Det afhænger af hvad og hvor meget du spiser i løbet af dagen, ugen, måneden og året.
Selvom et overspring af morgenmad vil spare dig for kalorier nu og her, så vil mange, men ikke alle, opleve at overspise i kalorier senere på dagen.
Det er helt fint at eksperimentere lidt med din morgenmadsspisning, men vær vågen på evt. negative konsekvenser, der spænder ben for dine overordnede mål.
Ofte vil tre hovedmåltider evt. plus et eller to små mellemmåltider funderet i en balanceret kost inklusive regelmæssig motion være det bedste udgangspunkt for et holdbart vægttab – for de fleste, men ikke alle!
Livet er mere nuanceret end som så og sjældent blot sort og hvidt.
Hjælper denne spiseregel mig til at lykkes?
Når du eksperimenterer med nye slanketiltag, så tjek gerne løbende ind med spørgsmålet: “Hjælper dette slanketiltag mig til at skabe et holdbart kalorieunderskud (som er alfa omega for at opnå et fedttab) eller oplever jeg ikke beviser på dette?
Fedttab handler meget lidt om, hvorvidt vi spiser morgenmad eller ej. Det er helt op til personlig præference, for fedttab afgøres af kalorieunderskud.
Derfor kan det anbefales, du finder den strategi, der gør det nemmest for dig at skabe være i kaloriemæssigt underskud.
Nogle trives bedst med bestemte kostretninger (LCHF, KETO, PALEO mm.), andre anvender faste (16:8, 5:2 osv.) og nogle gør noget helt tredje…
Uanset hvilken strategi, du vælger, kan du ALTID afklare, om det er din egen personlige successtrategi: “OPNÅR DU RESULTATERNE, DU DRØMMER OM?”
HVIS IKKE, så skal strategien enten justeres eller udskiftes.
Hvis indlægget her, hjælper dig, så del det gerne…
[mailmunch-form id="617934"]