SKAB SUNDERE SPISEVANER
Intet behøver være forbudt for at skabe, fremme og fastholde en sund vægtbalance, når du får styr på dine spisevaner
At opnå madro og naturligt vægttab handler ikke om strenge diæter, men om at udvikle sunde, støttende og langtidsholdbare spisevaner. Artiklen her udforsker nogle af de bedste spisevaner, der kan skabe en følelse af ro omkring mad og støtte naturligt vægttab.
Hvis du pt. drømmer om at slippe fri af madstress og sundhedsforvirring og ønsker at opnå mere madro, naturlig vægtbalance og større velvære i hverdagen, så spids ører og øjne nu.
Hvor mange madregler styrer du egentligt efter pt.: 3, 5, 10, 20 eller flere?
De fleste har alt for mange, hvor af flere er modstridende, hvilket gør dem umulige til navigation mod et sundere liv, der kan holde resten af livet. Slæber vi rundt på alt for mange forvirrende madregler, har vi sat os selv op til fiasko fra starten.
Håbet er, at artiklen vil hjælpe dig godt videre til at slippe fri af hæmmende madregler og sundhedsforvirring, samt støtte dig i madro og naturligt vægttab. Du har brug årevis på at skabe dit mad-, sundheds- og vægtforstyrrende mindset, så vær tålmodig.
Husk: Ethvert (lille som stort) fremskridt er et positivt fremskridt.
SE OGSÅ: SYNLIGGØR SPISEVANERNE OG OPNÅ HOLDBART VÆGTTAB
GLEM DIN “ALT-ELLER-INTET”-TÆKNING
Glem din alt/intet tænkning: Størstedelen af tiden (fx 80%) er ofte rigeligt for at opnå bemærkelsesværdige forandringer. Og når du ind imellem “træder lidt ved siden af” dine gode intentioner, så får styr på din reaktion, for de fleste fejler BIG TIME her.
Alt er ikke tabt bare fordi du “rammer lidt ved siden af” dine gode intentioner. Det beviser blot, at du også er et mennesker. Forskellen på dem som lykkes over tid, og dem som ikke gør findes ofte i, hvordan vi vælger at reagere på livets “fejltagelser” eller livslæring.
Begynd med denne øvelse: Nedskriv alle dine nuværende madregler, så du får overblik over dem alle. Mange vil her blive helt klar over, hvorfor det pt. er umuligt at navigere i, og hvorfor en “slankekur” af disse madregler ofte vil være et afgørende tiltag at starte med.
Mange oplever pludseligt, at forstå hvorfor deres (langsigtede) succes pt. er umulig, når de synligt ser, hvor umuligt det er at spise “rigtigt”.
Vores selvskabte minefelter af madregler, kan nemt gøre det umuligt at spise “rigtigt”, og når vi så spiser “forkert”, bryder helvede løs mellem ørerne. Et “alt-eller-intet” mindset i kombination med umulige madregler, er en meget giftig cocktail for at kunne lykkes.
SE OGSÅ: SLANKETIPS » OPNÅ VÆGTTAB MED BEDRE SPISEVANER
NÅR JEG “FEJLER”, SÅ GÅR JEG ALL-IN
Hvis du er, som folk er flest, vil din respons på at have “fejlet” (dine umulige madregler), nemt kunne lede til flere på hinanden ødelæggende handlemønstrer. Herunder ser du en liste over nogle at de mest typiske, som jeg gennem de sidste år har mødt i mine forløb.
“Nu har jeg alligevel “fejlet”…
- Så jeg går ALL-IN og overspiser!
- Så jeg overkompenserer med striks sultekur
- Så jeg dur altså ikke til noget som helst
- Så jeg kan ligeså godt droppe alle mine gode intentioner igen
- Så jeg straffer mig selv yderligere ved at tale grimt til mig selv
- Så jeg overkompenserer med ekstremt hård motion
- Så jeg starter endnu en uholdbar slankekur
Osv. du har sikkert selv dine egne selvsaboterende tankevaner, håndteringsstrategier og handlemønstrer, som du skal til at tøjle og få bedre styr på, inden de ødelægger mere for dig.
Intet af ovenstående har nogensinde givet noget menneske mindre madstress, mere madglæde og en holdbar vægtbalance!
SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB
SPISEVANER TIL MADRO OG VÆGTTAB
1. Bevidst spisning: At være opmærksom på, hvad du spiser, og tage dig tid til at nyde dine måltider langsomt og nærværende er meget afgørende. Bevidst spisning hjælper med at forhindre overspisning og fremmer et sundt forhold til mad.
2. Mæthedssignaler: Begynd at lytte mere til din krops signaler om sult og mæthed, så du spiser, når du er sulten, og stopper, når du er tilfreds. Dette hjælper med at undgå overspisning, tilskynder madro og støtter dig til naturligt vægttab.
3. Væskeindtag: Drik tilstrækkeligt vand i løbet af dagen (1,5-2 liter væske dagligt er typisk passende). Nogle gange kan kroppen forveksle tørst med sult, så ved at sikre at du er velhydreret kan du undgå unødvendigt spisning og her af afledt kalorieindtag.
4. Mellemmåltider: Hvis du er typen, der har brug for mellemmåltider, så hav forberedt nogle sunde, vægtstøttende og nærende muligheder fx frugt, grøntsagsstave, proteinbar, knækbrød. Nyd også mellemmåltiderne, så du også undgår uopmærksom spisning her.
5. Undgå ekstreme ændringer: Langsigtet succes kommer sjældent fra at lave ekstreme ændring. Tendensen bør ofte være et “advarselsflag” om at vågne op. Fokuser i stedet på at “komme tilbage på sporet” med holdbar ændring, justering og tilpasning.
6. Praktiser opmærksom spisning: Vær opmærksom på smag, teksturer og aromaer i alle (eller så mange) spisesituationer som muligt. Denne manglende færdighed er en af de helt store benspændere hos mennesker der slås med overvægt og dårlig sundhed.
7. Undgå at spise dine følelser: Identificér og håndter dine følelsesmæssige udløsere for spisning. Begynd at finde gode alternative måder at håndtere stress, kedsomhed, træthed, tristhed, sorg mm. på, så du ikke tyr til dulmende trøstespisning.
8. Planlæg dine måltider i højere grad: Forbered dig på fremtidens sult og måltider. Du ved bedst selv, hvor du har tendens til impulsiv spisning af mindre gode madvalg. Begynd at hjælpe dit “fremtids jeg” med at stå ved dine gode intentioner.
9. Tænk simpelt, men varieret: Simple sunde tiltag har det med at holde bedst i en travl hverdag, men sørg for at sikre dig en tilpas mængde variation (i hvert fald hen ad vejen), så dine spisevaner ikke bliver for kedelige (og dermed uholdbare) i længden.
10. Spis (lidt) mindre fastfood: Det handler ikke om at forbyde fastfood, men om at nyde fastfood lidt sjældnere og i lidt mindre mængder, end du pt. gør – gælder stort set uanset dit udgangspunkt.
11. Spis (lidt) flere grøntsager: Du skal ikke leve som vegetar eller være deltids-kanin, men at arbejde dine spisevaner hen i mod at indtage flere grøntsager giver mening. Tænk grøntsager mere ind i hverdagens måltider fra i dag af.
12. Spis (lidt) mere groft og fiberrigt: Groft og fiberrig mad mætter bedre pr. kalorier end mad der hverken er groft og fiberrigt. Mere mæthed pr. kalorie giver mening for at sikre din sundhed, vitalitet og vægtbalance.
13. Spis og drik (lidt) mindre sukkerholdigt: Sukker er ikke farligt i sunde mængder, men sukker tilfører heller ikke nævneværdig mæthed og nærring, hvorfor sukker i kosten oftest bidrager til kalorieoverskud. Nyd gerne fortsat, men i (lidt) mindre mængder.
14. Spis (lidt) mere magert kød, fjerkræ, fisk og skaldyr: Du skal ikke til at undgå alt kød med fedtmarmorering, forbyde fjerkræ med skind og fede fisk som laks, men vær OBS på kalorierne du indtager her fra. Prioriter gerne (lidt) mere magre proteinkilder.
15. Levn eller gem (lidt fx 5-10%) fra dine daglige måltider: Vejret i morgen bliver ikke dårligt ved at levne (eller gemme en rest til senere). “Bevidsthedstricket” har hjulpet en del af mine klienter gennem de seneste 10 år til at skabe store positive forandringer.
16. Gradvis ændring: Små ændringer fra dine nuværende spisevaner til dine intentionelle sundere spisevaner øger sandsynligheden for succes. Små, vedvarende skridt er nøglen til varigt vægttab, der holder resten af dit liv.
SE OGSÅ: VÆGTTABSMEDICIN: FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER
Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…
FÅ BEDRE STYR PÅ DINE SPISEVANER
[mailmunch-form id="617934"]