VÆGTTABSMEDICIN: FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER

VÆGTTABSMEDICIN FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER
VÆGTTABSMEDICIN FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER

VÆGTTABSMEDICIN SOM SLANKELØSNING

I jagten på vægttab er mange fristet af vægttabsmedicin som Wegovy, Ozempic med flere som en effektiv slankeløsning

Lad mig indledningsvist slå fast, at jeg hverken er sponsoreret eller har aktier der “farver” artiklen hen imod eller væk fra vægttabsmedicin som slankemiddel. Tvært i mod lægger jeg op til, at du 100% selv skal beslutte om slankemedicin er noget for dig eller ej.

Jeg ønsker, at dele kendte fordele og ulemper, samt lægge op til sunde overvejelser, inden du evt. takker ja eller nej til at bruge lægemidlerne. Når noget nyt introduceres, er det helt naturligt at nogle har meget modstand på “det nye”, mens andre ikke har.

Vægttabsmedicin er om noget, der kan dele vandende indenfor slankning af mange gode grunde, herunder fra dem, der må have store økonomiske interesser involveret. For du og jeg, vil det sandsynligvis være bedst ikke at være alt for forud indfattet og fordømmende.

Evidensen for fx Wegovy ser nemlig lovende ud indtil videre, men det er naturligvis alt for tidligt at påstå vægttabsmedicin er løsningen på fedmeepidemien i verden. Når det er sagt, er det bestemt sandsynligt, at slankemedicin (for mange) vil spille en vigtig rolle.

SE OGSÅ: VÆGTTABSTIP: BRUG IKKE DIG SELV SOM SKRALDESPAND

 

ER DU GENETISK DISPONERET TIL FEDME?

Måske, der findes forskning der indikerer, at nogle mennesker er mere genetisk disponeret for at blive overvægtige. I særdeleshed i et fedmefremmende samfund som vores, hvor du finder energitæt mad, snacks og drikkevarer over alt i et super tilgængeligt miljø (kilde).

Tidligere typer af slankemedicin kunne i høj grad føre til negative og alvorlige bivirkninger, herunder bl.a. mave- og tarmproblemer, øget hjerterytme, blodtryk og kardiovaskulære problemer, søvnproblemer, hovedpine, afhængighed, leverproblemer mm.

De nye og ekstremt “hypede” typer af vægttabsmedicin som fx Wegovy og Ozempic har, hvad vi ved på nuværende tidspunkt, fået styr på de alvorlige bivirkninger, og deres mest kendte bivirkninger, som fx kvalme og diarre, ser ud til at være forbigående.

Slankemedicin som fx Wegovy og Ozempic er blevet undersøgt i velkontrollerede studier, og effekten af lægemidlet viser sig ved effektivt at reducere appetitten hos patienten.

Gennem en naturlig reduktion i appetitten hos patienten reduceres kalorieindtaget, og de nye typer slankemedicin hjælper herved til at sikre et større og mere stabilt vægttab end tidligere slankemedicin.

Så vægttabsmedicin er måske noget du skal overveje, men inden du beslutter dig, kigger vi lige nærmere på nogle af de oplagte ulemper og yderligere overvejelser, du skal kende til ved brugen af lægemidler i et vægttabsforløb.

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

 

VÆGTTABSMEDICIN ER IKKE GRATIS

Nej, vægttabsmedicin er ikke gratis. Prisen pr. måned afhænger naturligvis af din dosis, men du skal forvente en pris på mellem 1.300-2.400 kroner pr. måned for fx Wegovy og Ozempic.

Altså en pæn “sjat” penge, du skal finde til medicin hver måned (resten af livet).

Ud over den økonomiske ulempe, så skal du sandsynligvis også affinde dig med, at din appetit kun vil være reduceret i den periode, hvor du anvender slankemedicinen. Dette gør dig i et eller andet omfang “afhængig” af lægemidlet – måske resten af livet.

“Afhængigheden” er på ingen måde sammenlignelig med anden type afhængighed, da du sagtens kan stoppe din brug af lægemidlet. Men du vil altså med stor sandsynlighed kunne opleve, at din appetit igen øges, hvilket kan gøre det svært at holde vægttabet.

Når det er sagt, så kan det naturligvis lade sig gøre at holde vægttabet, hvis du stopper – også selvom din appetit øges.

Forudsætningen vil typisk være, at du vægttabsmedicinen ikke står alene ift. vægttabet, men af lægemidlets appetitreduktion kombineres med et målrettet sundhedsarbejde ift. at skabe, fremme og fastholde bedre mad-, motions- og livsstilvaner.

Så selv med slankemedicin, skal du stadigvæk forvente et målrette arbejde ift. dine mad-, motions- og livsstilsvaner, hvis du vil øge sandsynligheden for holdbart vægttab – uden at være “afhængig” af vægttabsmedicin resten af livet.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

HVORNÅR GIVER SLANKEMEDICIN MENING?

Hvis du fx er plaget af voldsomme smerter, gener eller kritisk sygdom, der forårsages og forværres af din nuværende overvægt. Og i tillæg hertil finder det umuligt og uoverskueligt at lykkes med et naturligt vægttab, så kan vægttabsmedicin være interessant.

Lider du fx af rygsmerter, slidgigt, sammenfald, kredsløbsproblemer eller kritisk sygdom og pt. føler dig afskåret fra at dyrke nogen former for motion pga. overvægt, så vil medicinen sandsynligvis være en kærkommen hjælper til at “komme godt i gang” med vægttabet.

Vægttab er typisk stærkt motiverende, og derfor er langsomt og besværligt vægttab også typisk uattraktivt, hvorfor mange springer fra deres slankeprojekter. Vægttabsmedicin gør det nemmere og mindre besværligt at tabe sig, hvilket er motiverende for de fleste.

Slankemedicin kan være nøglen til at kickstarte et motiverende vægttab, blive mere eller helt smertefri igen, samt i sidste ende lykkes med et holdbart vægttab – en gang for alle! Stop ikke din læsning her, for der er mere du skal vide…

SE OGSÅ: SYNLIGGØR SPISEVANERNE OG OPNÅ HOLDBART VÆGTTAB

 

KAN JEG TABE MIG UDEN VÆGTTABSMEDICIN?

Ja, og vejen går gennem at skabe, fremme og fastholde holdbare livsstilsændringer, som du alligevel skal arbejde med, selvom du vælger at bruge slankemedicin, hvis vægttabet ønskes fasthold resten af livet.

Når overvægtige mennesker indstilles til fx gastrisk bypass eller lignende slankeoperation, skal de typisk tabe sig X antal kilo inden operationen. Det vil med andre ord sige, at de som taber sig jo allerede er på vej mod en slankere tilværelse inden operationen.

Hvorfor ikke støtte og supervisere disse skønne mennesker i deres fortsatte naturlige og formentligt meget sundere vægttabsrejse, fremfor med kirurgisk stål at skære i dem og deres organer for at ændre dem ad mere unaturlig vej?

SE OGSÅ: DE SMÅ DAGLIGE VALG GØR DIG FEDERE ELLER SLANKERE

 

SYMPTOMBEHANDLING ER UHOLDBART

Ja, operationelle indgreb får måske vægttabet til at gå stærkere, men meget vigtig læring ift. at kunne fastholde holde vægttabet går tabt ad disse “quick-fixes”. Og så har vi slet ikke talt om de potentielle negative bivirkninger ved operationelle indgreb.

I min optik bør vi som samfund støtte meget mere op om, at hjælpe mennesker med den fortsatte vægttabsrejse, fremfor at operere. Nej, ikke i alle tilfælde, men sandsynligvis i langt flere tilfælde, end vi gør nu.

Nogle indstilles til operationelle indgreb flere gange, og det koster samfundet kassen, at de ikke kan fastholde det vægttab, som “de er blevet givet” gennem fx en gastrisk operation.

Man kan argumentere for at mange af disse gastriske indgreb er symptombehandling, hvor et målrettet fremmende sundhedsarbejde med at skabe varige vane- og adfærdsændringer, som vil gøre mennesker selvkørende resten af livet og sikre flere holdbare vægttab.

SE OGSÅ: SLANKETIPS » OPNÅ VÆGTTAB MED BEDRE SPISEVANER

 

ER VÆGTTABSMEDICIN SYMPTOMBEHANDLING

Hvis vi anvender slankemedicinen rigtigt, mener jeg sagtens det kan være med i løsningen som knækker fedmekurven, skaber flere holdbare vægttab og hjælper til et langt mere sundhedsfremmende samfund.

Med “rigtigt” mener jeg, at vi ikke må lade lægemidlerne stå alene. Patienterne skal helst i deres vægttabsrejse at forbedre deres mad-, motions- og livsstilsvaner, samt opnå indsigt og bevidsthed om, hvordan vores madmiljø og samfundsmæssige kontekster påvirker os.

I sidste ende bør succeskriteriet være, at patienterne ikke længere er patienter, fordi de lærer at klare sig uden slankemedicinen, eller med en stærkt reduceret mængde af den.

Valget om at tage vægttabsmedicin eller ej er ikke nødvendigvis den nemmeste beslutning, og du bør derfor træffe beslutningen med omtanke for artiklen fordele og ulemper, og i samråd med en læge, der ikke er storaktionær i eller støttet af medicinalindustrien.

Men lægemidlerne kan tilbyde en hjælp, der forskningsmæssigt ser ud til at virke godt, så det kan være den rigtige løsning for dig – i hvert fald i en periode af livet.

Og kombineres vægttabsmedicinen med sundhedsfremmende vane- og adfærdsændringer ift. mad-, motions- og livsstilvaner, så har du formentligt de bedste kort på hånden til at skabe og fastholde dit ønskede vægttab – resten af livet.

SE OGSÅ: 5 SLANKETIPS TIL AT NYDE SOCIAL SPISNING, SÅ DU LYKKES

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne… 

 

FÅ STYR PÅ DIN VÆGTTABSREJSE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her