DIN “SORT/HVID” TANKEGANG SPÆNDER BEN FOR FEDTTAB

TÆNKER DU MEGET “SORT/HVID”?

“Sort/hvid” tænkning, hvor madvarer enten er “gode” eller “dårlige” kan nemt spænde ben for at lykkes med holdbart fedttab og vægtbalance

Når det kommer til kosten, kan sort/hvid-tænkning føre til restriktive spisevaner, hvor visse fødevarer anses for “dårlige”, “syndige” eller “forbudte”, mens andre anses for “gode” og “tilladte”.

Problemet er ofte med denne strategi, at du udelukker en helt masse mad og drikke, som du nyder, elsker og holder af.

Strikse slankestrategier kan føre til et ubalanceret og ensformigt kostmønster, der dels mangler vigtige næringsstoffer, men også hurtigt kan blive for strikse og uholdbare. Den slags slankestrategier virker måske fint nok, så længe du kan holde dem ud.

“Sort/hvid” tænkning skaber desværre et minefelt af forkerte madvalg. 

 

Når “sundt” bliver til usundt

Mange vil føle sig skyldige, hvis de spiser bestemte “forbudte”, “syndige” og “forkerte” fødevarer, hvilket kan lede til en selvforstærkende spisning, fordi vi alligevel har fejlet.

Din “sort/hvid” tænkning om mad, kan også føre til overdrevent forbrug af “sund” mad, hvilket kan resultere i et kalorieoverskud. Uanset om du spiser “sund” eller “usund” mad og er i kalorieoverskud, ender det i vægtøgning i stedet for vægttab.

Ligeledes kan “sort/hvid” tænkning også føre til følelsesmæssige spisninger, hvor du fx i følelsesmæssige eller stressende situationer fører til overspisninger af “dårlige” fødevarer.

Det kan skabe en ond cirkel, hvor følelsesmæssig spisning fører til skyld og skam, og derefter kan føre til mere restriktiv spisning og mere følelsesmæssig spisning.

For at opnå og opretholde et sundt vægttab er det typisk vigtigt, at du zoomer ud, tænker nuanceret om mad, og anskuer din kost som en helhed. Fokuser på at spise et balanceret og varieret udvalg af fødevarer, der giver alle de nødvendige næringsstoffer til din krop.

Træn en mere positiv, nuanceret og realistisk tilgang til mad og spisning, fremfor en overdreven restriktion med skyldfølelse ift. bestemte fødevarer.

 

FÅ STYR PÅ DIT MINDSET

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her