HIIT – Træningsformen der kan give dig bedre resultater – hurtigere!

HIIT - Høj-Effektiv Motion
HIIT - Høj-Effektiv Motion

Træningsformen HIIT kan give dig bedre resultater

Måske har du lagt mærke til, at nogle virker til at få mere udbytte af deres træning, selvom de bruger kortere tid på træning end du gør?

Hemmeligheden kan være høj intensitets træning. I cardio sammenhænge typisk kaldet HIIT – (High-Intensity-Interval-Traning).

 

Er HIIT virkeligt så effektivt?

Ja, og netop derfor anbefales HIIT i stor stil af trænere verden over, og anses af flere studier for at være en af de mest effektive måder at træne på. HIIT er en yderst effektiv metode, fordi du ved et minimalt tidsforbrug, kan opnå effektive resultater.

HIIT ifm. cardio, består typisk af træningsintervaller med høj intensitet, efterfuldt af træningsintervaller med lav intensitet. Det er bevist, at denne intervalbaserede træning, er en effektiv måde at sparke godt og grundigt gang i både forbrænding og muskelopbygning.

Forskere fra McMaster University i Canada har fundet frem til, at HIIT giver samme fordele, som du kan opnå ved traditionel udmattende udholdenhedstræning. Så det er op til dig om du er mest til at træne timevis ved lav intensitet, eller træne kortere tid med effektiv HIIT.

HIIT er et hit, gevinsterne vil ingen ende ta’…

I flere studier dokumenteres HIIT til at give en forbedret ‘after burn effect’. Det vil sige, du fortsætter med at forbrænde fedtet på sidebenene i op mod 24 timer efter endt træning.

Ligesom meget andet motion, forbedre HIIT også din insulinsensitivitet, så din krop i højere grad får glæde af de kulhydrater, du indtager igennem kosten.

HIIT bidrager i høj grad til en naturlig frigivelse af væksthormon. Væksthormon bidrager bl.a. til at mindske aldring, forbedre reparationsprocessen af kroppens celler, øge fedtforbrændingen, bidrage til muskelvækst og modvirke de negative sider af stress.

HIIT udsætter kun kroppen for kortvarigt intervalbaseret stress, hvilket efter sigende skulle være sundere end en langvarig påvirkning fra opslidende løbeture og timevis i træning.

Pas på dig selv, hvis du oplever stress. Er du i forvejen stresset fra fx travlhed på arbejdet, dårlig kost, ringe søvn osv., så kan stress fra træning faktisk lede til binyretræthed, øget appetit, dårlig søvn og mange andre negative effekter, som ingen af os ønsker.

 

Nu ved du at HIIT er effektivt – Sådan kommer du i gang

Først og fremmest skal du finde en motionsform, som passer godt til dig. Dernæst skal du være klar på at yde fuld skrue(din maksimale intensitet) i 15-30 sekunders intervaller. Lad blot din kreativitet sætter grænsen for, hvor og hvordan du får klare en god HIIT session.

HIIT er en teknik/metode intet andet. Hverken en sportsgren, fancy øvelse eller noget som kun kan bruges af løbere. HIIT kan anvendes i fornuftigt omfang i stort set alle fysiske aktiviteter, hvor det er muligt at skifte mellem høj-intensitets- og lav-intensitetstræning.

Lad os lige blive lidt mere konkrete i forhold til HIIT

Tip! Sørg altid for at starte med en omgang dynamisk opvarmning, så kroppen er klar på at yde fuld skrue. Glemmer du opvarmningen, kan du ende med at få nogle dumme skader.

Tip! Brug angivelsen af intervallets længde og træningens varighed som vejledende og husk at lytte til dig selv og din krop.

Længden på træningen bestemmer du selv, men efter 10-20 minutters træning vil de fleste mennesker være klar til et bad.

Her er et eksempel på udførsel af HIIT SPRINT 

  1. Sprint for fuld skrue i 15-30 sekunder. Det handler om at give dig selv fuldt ud. Forestil dig bare at du blev jagtet af en flok sultne løver! Intensitetsmæssigt skal det passe med at du efter 15-30 sekunder, er nødt til at sænke farten eller stoppe op.
  2. Hold efter hver høj-intensivt interval, et roligt interval på cirka 60-90 sekunder, hvorefter du igen skifter gear og giver den fuld gas i 15-30 sekunder.

Gør nabolagets hårdeste bakke til din sprintbakke. Bakken vil give dig en naturlig modstand for, hvor hurtigt du kan løbe, og dermed minimere risikoen for skader.

 

Her er et eksempel på udførsel af HIIT roning, skøjteløb, svømning, spinning osv.

  • Ro først ved hård belastning i 15-30 sek, tag det roligt 60-90 sek, og forsæt…
  • Sprint for fuld skrue på skøjterne i 15-30 sek, tag det roligt 60-90 sek, og forsæt…
  • Svøm for fuld skrue i 15-30 sek, tag det roligt 60-90 sek, og forsæt…
  • Spinning for fuld skrue i 15-30 sek, tag det roligt 60-90 sek, og forsæt…

Ingen undskyldninger for ikke at komme i gang…

Selv på en gamle havelåge af en cykel, kan du få en super effektiv motion. Find en bakke, smid cyklen i højeste gear, og træd så ellers løs i pedalerne. Forsøg at holde cyklen i ro, og i samme position, uden at vrikke cyklen fra side til side.

 

I videoen her demonstrerer jeg en HIIT bakkesprint

Jeg er sikker på, du efterhånden har fanget pointen. Nu skal du blot i gang. Se frem til at effektivisere din motion og opnå bedre resultater.

En personlig oplevelse med anvendelsen af HIIT

I månedsvis havde jeg, ved traditionel løbeteknik, forgæves forsøgt at slå min personlige rekord på 5 km. Jeg begyndte at anvende HIIT i 15 minutter, 3 gange om ugen, igennem 30 dage, og gjorde herefter endnu et forsøg på at slå min tid.

Ret overraskende fik jeg på kun 30 dage skabt resultater, jeg fik skåret hele 30 sekunder af min personlige rekord på min 5 km løberute og klarede turen på kun 19 min og 26 sek.

Når træningen er en del af dit sociale liv

Er du typen, der kan lide at socialisere en masse i træningscenteret, så vil du unægtelig opholde dig i træningscenteret i mere end 30 min og det er fint.

Jeg vil dog anbefale dig at prioritere effektivitet og gå til stålet, og ikke lade snakken overtage det, der til at starte med skulle forestille reel træning 😉

HIIT bør kunne frigive lidt ekstra tid, som du kan bruge på at socialisere i fitnesscenteret, være mere sammen med familien eller andre ting, som du ikke før, synes du har haft tid til.

 

  Få vejledning, viden og værktøjer til at lykkes!

KUN FÅ LEDIGE PLADSER

Kenneth Fenger
Kenneth Fenger
18/05/2022
Har lige afslutte et 3 måneders forløb… Har lige afslutte et 3 måneders forløb med Johnny. Kan 110% anbefale at tage en dialog med Johnny, det er sindsygt inspirerende og giver resultater at tænker over hvor meget man spiser frem for hvad man spiser. Jeg har fuldstændigt ændret mine vaner og har fået en helt ande indstilling til mad og diveres diæter/kure mm.
Rita
Rita
30/04/2022
Jeg har lige afsluttet et 8 ugers… Jeg har lige afsluttet et 8 ugers forløb hos Johnny, med stor tilfredshed. Jeg var gået i stå, og manglede motivation, samtidig var jeg træt af hurtige slankekure, som ikke holdt i længden. Johnny og jeg har arbejdet en del med det mentale i forhold til de udfordringer, der kan være på arbejdspladsen, hygge med familie og venner osv. Jeg har fået værktøj, som jeg bruger hver dag, mentalt og med hensyn til kosten, samt mængderne. Jeg taber mig stille og roligt, er begyndt at træne igen, samtidig med, at jeg stadig kan nyde, bare i mindre mængder end tidligere. Jeg kan bestemt anbefale et forløb hos Johnny.
Jannie Jørgensen
Jannie Jørgensen
23/04/2022
Jeg kan varmt anbefale et onlineforløb… Jeg kan varmt anbefale et onlineforløb hos LEVBEDRE.DK. Johnny er super motiverende. Han arbejder anderledes og effektivt med de bagvedliggende årsager til de udfordringer, du står med. Som han siger:”Glem alverdens Quick-fixes og gør noget holdbart”, hvis du ønsker holdbare resultater - og hvem gør ikke det? Jeg har fået super god service og resultater, jeg er stolte af. - en varm anbefaling herfra!
Ronnie Nielsen.
Ronnie Nielsen.
20/02/2022
Supermotivator Følger Johnny og lev bedre på både Instagram og Facebook, og bliver motiveret af hans peptalks og fine illustrationer af mad og drikkevaner, har blot ved at følge nogle af hans få og enkle peptalks og råd barberet min fedtprocent ned fra 25 til 15 % på 2 år, og jeg er sikker på at man vil få endnu flottere resultater hvis man køber et af hans forløb og personlig rådgivning, Johnny giver gode råd og tips til kost og motion på et niveau og på en måde så man ikke går død i sin kost og træning, mange tak for det. Vh. Ronnie Nielsen.
Freja Bjørn Fechtenburg
Freja Bjørn Fechtenburg
06/02/2022
🍓🍓🍓🍓🍓 Johnny er enormt inspirerende. Hans smil, glæde og passion smitter i alle hans forskellige opslag - videoer, opskrifter mm. Det giver stor inspiration til at leve et sundere liv og til at passe på sig selv. Johnny har en skøn tilgang og et smittende væsen. Jeg kan varmt anbefale Levbedre.dk
Håndlæser Drømmefanger
Håndlæser Drømmefanger
03/02/2022
Netop afsluttet et 3 måneders forløb … Jeg har netop afsluttet et 3 måneders forløb med Johnny med ugentlige “guldkorn” og en lille “motivations snak” over telefonen hver mandag morgen . Jeg kan på det varmeste anbefale Levbedre.dk og Johnny som gør sundhed enkel med udgangspunkt i dig og dine muligheder og behov Kærlig hilsen Susanne ❤️
Tilla
Tilla
22/12/2021
Kæmpe inspirationenskilde Tak for alt din inspirationen på de sociale medier 😃 det er en fornøjelse at følge dig. Det er første gang, hvor jeg føler min inspireret til at komme i gang med den daglige motions rutine samt tænke over hele mit forhold til maden. Dine råd er simple og giver så god mening. Tak 🙏🏻
Lone Hansen
Lone Hansen
11/11/2021
Jeg har igennem 2-3 år fulgt… Jeg har igennem 2-3 år fulgt Levbedre.dk på sociale mediere, blevet inspireret af alle hans gode og sjove peptalk, hans indgangsvinkel, til at ligestille tankegang, med dagligdagsting. Jeg har lært et skridt er bedre end ingen, jeg har lært at jeg også kan spise pebernødder om sommeren, når lysten er dertil, behøver ikke at overspise i december mdr. Jeg er nu kommet så langt til st træne to gange om ugen, jeg tænker slet ikke over at skal afsted, bare på med tøj og sko og så derud af, jeg har lært ikke at slå mig selv oven i hovedet, hvis jeg spiser is to dage i træk, eller kun trænet en dag, alt er bedre end ingenting.. jeg kan på det varmeste anbefale Levbedre.dk han er så meget nede på jorden og ligetil og det er vi jyder især vilde med... Alt det er uden forløb, så et forløb, må være helt vildt fantastisk og virkelig flytte noget 😊
Christian Schneevoigt
Christian Schneevoigt
17/10/2021
Kontakt endelig Johnny Kontakt endelig Johnny, han er super motiverende og kan give dig en masse nye redskaber, der gør, at du får meget bedre resultater med din udfordringer ift spisning og træning. Dertil synes jeg han er god til at skabe fornyet energi i en, samt godt humør. Johnny er også rigtig menneskelig og nærværende noget der gør en tryg og gør helheds oplevelse rigtig personlig, noget jeg ihvertfald har sat pris på . Jeg har altid fået en super god behandling og service og det er jeg evig taknemlig for.

 

Please enter your comment!
Please enter your name here