PEBERNØDDERS KALORIER KAN KOSTE DYRT PÅ VÆGTEN

Pebernødders kalorier løber hurtigt op og spænder ben for vægten
Pebernødders kalorier løber hurtigt op og spænder ben for vægten

ELSKER DU (OGSÅ) PEBERNØDDER?

Pebernødder knaser skønt og smager dejligt, hvorfor vi hurtigt kan få spist en hel del (kalorier op) på ret kort tid, kender du det?

I juletiden fås de store poser pebernødder tilmed ofte til spotpris. Allevegne du begår dig i juletiden, bydes du på pebernødder og andet fristende juleslik, juleknas og julekager.

Julefristende omgivelser gør det svært at styre mængden, men er vægtbalance en prioritet for dig, så er der god grund til at træne øvelse i sunde mængder.

De fleste julefristelser er meget energitætte (kalorierige) i sig selv, hvorfor det giver mening at nyde de fleste slags julefristelser i små mængder. Der er alligevel nogle typiske ting, der ofte spænder ben for at lykkes med “fornuftig” spisning af julefristelser.

SE OGSÅ: JULEGUIDE: 100 KALORIER JULESLIK OG JULEFRISTELSER

 

Få styr på dit mindset omkring mad og spisning

Hvis du i årevis har tænkt og trænet en sund/usund tilgang til nydelsesfulde fristelser, vil du sandsynligvis føle julen som et uoverskueligt minefelt af fejlagtig “forbudt-spisning”.

Når du af og til har spist flere/mere (indsæt selv fristelse), end du havde tænkt dig, så nu er alt ødelagt! Så er det vigtigt, at du igen træner dig i at registrere tanken, acceptere tanken kom forbi, hvorefter du igen re-fokuserer på blot at stoppe nu.

Hvis et “sundt” spisende menneske spiser én enkelt pebernød hver dag i Julen, bliver han/hun så “usund”?

 

Nej, sundhed afgøres ikke af én pebernød

Pointen fastslår med syvtommer søm, at hvorvidt en madvare er sund eller usund for os, handler om mængden (og konteksten), hvor i vi nyder madvaren.  

Herfra handler det for dig, der pt. har et forstyrret forhold til mad og spisning, om at tage små skridt væk fra din sort/hvid tænkning. Du skal skabe små beviser, der underbygger din bevidsthed og forståelse for, at alt kan nydes i sunde mængder, uden alt ødelægges.

SE OGSÅ: TRIGGERFOOD » Ingen fødevare, snack og fristelse ødelægger alt

Dine gamle tanker, overbevisninger og trosbetingede handlinger i forhold til fx pebernødder, er en del af dig, og de vil dukke op fra tid til anden. Hver gang handler det om, at du blot registrerer dem, accepterer at det vil de af og til gøre, hvorefter du re-fokuserer.

Nogle få pebernødder, et par æbleskiver eller lidt juleknas her og der kan der fint være plads til, mens du holder styr på vægten julen igennem.

SE OGSÅ: Ligegyldig merspisning findes ikke » STOP, det gør en stor forskel!

 

Design omgivelser og betingelser, der hjælper dig til succes

  • Server dine pebernødder, brændte mandler og alle andre julefristelser i mindre skåle, fremfor store fyldte skåle. Det gør det nemmere for dig at styre mængderne.
  • Sørg for at juleknaset er placeret besværlige og gerne utilgængelige steder. Brug gerne larmende dåser, lukkede og uigennemsigtige beholdere, for det besværliggør vejen til fristelserne, hvilke giver dig tænketid til at afbryde fx “mission pebernødder”.
  • Lav din egen konkrete “julestrategi” til sunde mængder fx: Når jeg får lyst til eller bliver budt pebernødder, vil jeg nyde X antal pebernødder langsomt og i små bidder.

Det sidste vil hjælpe dig til mere mindful eating (nærværende og nydelsesfuld spisning), hvilket sanse og sensorisk vil hjælpe dig til større madglæde ved nydelse af mindre. Øv dig i dette, hvis du er typen der ofte spiser hurtigt, og snacker i håndfulde.

SE OGSÅ: JULEN ER MAGISK, MEN det er julemad, juleslik og juleknas ikke!

OBS: Burgeren er blot et referencepunkt ift. kaloriemængden. Der findes mange andre mere fornuftige madvalg. Pointen er, at du bevidst kan træffe til- og fravalg om, hvad du vil bruge dit daglige kaloriebudget på, mens du holder vægten.

 

Ha’ en fantastisk Jul derude…

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

// JC fra LEVBEDRE.DK

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her