BÅDE SUND OG USUND MAD KAN GØRE DIG TYK (OG SLANK)

BÅDE SUND OG USUND MAD KAN GØRE DIG TYK (OG SLANK)
BÅDE SUND OG USUND MAD KAN GØRE DIG TYK (OG SLANK)

FINDES “SUND” OG “USUND” MAD?

Måske illustrationens pointe provokerer dig, men det ændrer ikke på at forudsætningen for fedttab er kalorieunderskud, og ikke sund mad!

Misforståelserne om fedttab, vægttab og sundhed er mange. Desværre, møder jeg ofte mennesker, der stadigvæk ikke helt forstår, at nøglen til fedttab ikke er “sund” mad, men der imod at skabe, fremme og fastholde et kalorieunderskud.

Jo, det er naturligvis tilrådeligt, at vi alle prioritere at spise sunde og næringsrige madvalg størstedelen af tiden – og det gør jeg også selv. Men du skal bare ikke glemme, at hvis fedttab er dit mål, så skal der et kalorieunderskud til over tid.

SE OGSÅ: Jo, “sund” mad kan (også) gør dig federe og forhindre vægttab

 

Hvorfor er mit vægttab gået i stå, når jeg spiser sundt?

At spise sundt er ingen garanti for vægttab, men det er kalorieunderskud der i mod altid.

Forudsætningen for fedttab er et kalorieunderskud, hvilket betyder, at du skal brænde flere kalorier, end du indtager. Derfor er et afgørende fokusområde for at opnå et fedttab, at du er opmærksom på, hvad og hvor meget du spiser i løbet af en dag.

Når du arbejder på at tabe dig, giver det mening at reducere din indtagelse af energitæt og næringsfattig mad – typisk kaldet “usund” mad, der mætter dårligt pr. kalorie du indtager.

Det giver tilsvarende mening at fokusere på at spise næringsrige, kalorielette og fiberrige fødevarer – typisk kaldet “sund” mad, der mætter dig mest muligt pr. kalorie du indtager.

SE OGSÅ: HER FEJLER DU (MÅSKE) I DINE TANKER OM SUNDHED

Det betyder dog ikke, at du helt skal undgå usund mad. En balanceret tilgang, hvor du tillader alt i sunde mængder, er oftest den bedste tilgang til en sund og nydelsesfuld livsstil, der kan give dig et varigt vægttab, en holdbar vægtbalance og sundhedstilgang.

I sidste ende, er nøglen til et vellykket fedttab at være opmærksom på, hvad og hvor meget du spiser, og sørge for en balance mellem sund og usund mad. Begge dele kan fint eksistere, mens du lykkes.

Gør brug af holdbare livsstilsændringer, for så opnår du holdbare resultater.

SE OGSÅ: GLEM ALT OM QUICK FIXES OG GØR NOGET HOLDBART

 

Alt mad er energi til din krop

Hvis du har tendens til at tænke sort og hvidt omkring mad dvs. opdele mad i “sundt” og “usundt”, kan det ofte være hjælpsomt, at du arbejder på at skabe et andet mindset. Kig i stedet på alt mad, som mad der kan tilføre din krop energi.

Nej, ikke alt mad (energi) er lige effektivt, men i en større sammenhæng kan alt slags mad sagtens indgå i sunde mængder.

Ofte opdeles mad i to hovedkategorier: “Sund” og “usund” mad, men hvad mange overser pga. al den mad- og sundhedsforvirring der findes er, at begge kategorier både kan gøre dig slankere eller tykkere.

SE OGSÅ: ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ, SELVOM DU SPISER SUNDT?

Hvorvidt du bliver slankere eller tykkere afgøres ikke af “sundt” / “usundt”, men af om du er i kalorieunderskud eller overskud over tid.

Det, de fleste omtaler som “sund” mad består af fødevarer, der er rige på næringsstoffer og ofte, men ikke altid kalorielette, fx grøntsager, frugt, magert protein, fuldkorn osv.

Det, de fleste omtaler som “Usund” mad, består typisk af fødevarer, der er energitætte og næringsfattige pr. gram. Det er fx junkfood, fastfood, slik, sukkerholdige drikkevarer og forarbejdede fødevarer.

SE OGSÅ: Hyper-velsmagende mad gør dig (meget nemmere) overvægtig

 

Er “usund” mad så ikke usundt?

Nej, kun i usunde mængder. “Usund” mad fører ganske rigtigt nemmere til øget vægt, forhøjet blodsukker og øget risiko for sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, men det gør ikke “usund” mad forbudt!

OBS: Med mindre du har en sygdom, der ikke tolerere visse madvalg. Det gælder naturligvis både for såkaldte “sunde” og “usunde” madvalg.

Mad udgør 100% af dit kalorieindtag, hvorfor det oftest giver mening, at du få styr på dine madvaner i første omgang. Dog skarpt forfulgt af regelmæssige motionsvaner, der typisk vil bidrage til et vedvarende, sundt og ikke mindst holdbart fedttab.

SE OGSÅ: ØDELÆGGER DINE WEEKENDVANER UGENS RESULTATER?

PS. Vil du gerne lære, hvordan du kan lykkes med at være i kalorieunderskud, tabe dig og få styr på vægten, så hjælper jeg dig gerne i min coaching.

 

FÅ STYR PÅ DIT VÆGTTABSMINDSET

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her