ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ, SELVOM DU SPISER SUNDT?

ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ SELVOM DU SPISER SUNDT
ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ SELVOM DU SPISER SUNDT

ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ?

Ønsker du vægttab, og spiser derfor udpræget sund mad, men oplever alligevel at vægttabet er gået i stå (igen), så er årsagen ret enkel

Det kan virke modstridende, men det er faktisk muligt at blive overvægtig og spænde ben for vægttab af at spise sund mad.

Det skyldes, at mange fødevarer, der anses for at være sunde, faktisk indeholder en stor mængde kalorier. For eksempel er nødder, avocadoer og olivenolie rige på kalorier, selv om de samtidigt er gode kilder til sunde fedtstoffer.

SE OGSÅ: Jo, “sund” mad kan (også) gør dig federe og forhindre vægttab

Det er også vigtigt at holde øje med portionstørrelsen, når du spiser sund mad. Selv om en bestemt fødevare er kendt som “sund”, kan fødevaren stadigvæk føre til vægtøgning, hvis du spiser for meget af den.

For eksempel kan en portion nødder eller en avocado indeholde flere hundrede kalorier, hvilket nemt kan bidrage til et samlet kalorieoverskud.

SE OGSÅ: Spiser du (FOR) mange nødder? Så kan det spænde ben for dit vægttab

 

Bliv kaloriebevidst – ikke kaloriebesat!

At du bliver mere kaloriebevidst (uden at blive kaloriebesat), når du ønsker at få bedre styr på vægten, er altså væsentligt både når du spiser “sunde” og “usunde” madvalg.

Alt mad kan nydes i sunde mængder, mens du lykkes. Derfor er der heller ingen grund til, at du gør bestemt mad forbudt, for den strategi holder sjældent ret længe.

En mere holdbar strategi, er typisk at spise en velbalanceret kost med plads til nydelse i sunde mængder.

Det er i den forbindelse tilrådeligt, at du spiser en varieret kost for at sikre, at du får alle de næringsstoffer, du har brug for, for at forblive sund.

Hvis jeg spørger dig: “Er broccoli sundt?”, vil de fleste svare JA, men det er fx ikke sundt kun at spise broccoli, selvom broccoli er sundt. Ja, du kan spise mere broccoli end flødeboller, inden mængden gør dig usund.

Men pointen har du formentligt fanget: Mængden betyder noget!

SE OGSÅ: Sunde madvalg kan også spænde ben for vægttab og vægtbalance

 

Forudsætningen for vægttab er kalorieunderskud

Forudsætningen for vægttab er kalorieunderskud, uanset om vi spiser “sundt”, mindre “sundt” eller “usundt”.

Du kan købe dig fattig i “sunde”, økologiske, “magiske” og helseagtige madvarer, olier og ingredienser, men udebliver dit vægttab, så formår du ikke at skabe det afgørende for at lykkes med vægttab, som er kalorieunderskud. Punktum!

Trænger dit vægttabsmindset til et eftersyn? Har du haft for meget fokus på “sund”, “Helse”, “Øko” osv., og alt for lidt fokus på kalorieunderskud?

SE OGSÅ: Simpelt trick til at synliggøre dine spisevaner og få holdbart vægttab

Skel meget gerne til de “sunde” kategorier, men husk at have fokus på det, der afgør dit fedt- og vægttab – nemlig kalorieunderskud. Lad dig ikke forføre og forblænde af fancy markedsføring, ugebladshistorier og “magiske” kosttilskud…

Endeligt er det tilrådeligt i et vægttabsforløb, at du motionere regelmæssigt. Motion kan hjælpe dig med at forbrænde ekstra kalorier, give dig glæde, energi og overskud, samt hjælpe dig til at fastholde og opbygge muskelmasse, mens du taber dig.

Så ja, det er tilrådeligt at spise sundt, men husk at være opmærksom på portionstørrelser, sunde mængder og bliv mere kaloriebevidst om alt hvad du spiser og drikker.

SE OGSÅ: MIN GAMEPLAN TIL VÆGTTAB OG EN LAVERE FEDTPROCENT

 

Juster dit fokus, og giv dit vægttabsmindset et servicetjek!

Hvis indlægget her, hjælper dig, så del det gerne…

// JC

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her