FEDTSTOF FX OLIE KAN HURTIGT BLIVE EN KALORIEFÆLDE

FEDTSTOF FX OLIE KAN HURTIGT BLIVE EN KALORIEFÆLDE
FEDTSTOF FX OLIE KAN HURTIGT BLIVE EN KALORIEFÆLDE

ER FEDTSTOF DIN KALORIEFÆLDE?

Mange overser den næsten “usynlige” kaloriefælde, der gemmer sig i deres madlavning fra olie, smør, margarine og andet fedtstof

De fleste der falder i kaloriefælden her, de doserer, bruger og spiser de overflødige fedt-kalorier af ren vane. Alt i hverdagen doseres blot på øjemål, og jeg skal hilse at sige, at vores øjemål ikke altid er retvisende.

“Jamen, det er ikke nemt at stege en rødspætte uden fedtstof”, skrev en følger under opslaget for nogen tid siden…

Helt korrekt – og pointen er heller ikke, at “det rigtige” er at stege uden fedtstof, men at have pander og kogegrej, så du/vi har det frie valg om at stege med intet, lidt eller meget fedtstof.

Pointen er, at dine gamle potter og pander (eller nye) med dårlig belægning ikke skal “have lov til” at kræve, du bruger en masse fedtstof for ikke at ødelægge maden. Invester i slip-let potter og pander, så du selv bestemmer mængden af fedtstof ift. dine vægttabsmål.

SE OGSÅ: Fedtstoffers røgpunkt » Din guide til smør, olier og andre fedtstoffer

 

ER DIN TØJGARDEROBE BLEVET FOR LILLE?

Pludselig vokser frustrationen over vores overvægt og alt for lille garderobe sig for stor. Nu skal der altså gøres noget ved vægten, men hvor skal vi starte? 

Mange kaster sig hovedløst ud i endnu en restriktiv slankekur, sultekur, fastekur, suppekur eller anden kur, som hos langt de fleste viser sig 100% uholdbar. De uholdbare indsatser og anstrengelser ender i sidste ende med uholdbare resultater – igen!

Glem uholdbare kure! Bliv i stedet bevidst om dine vægtmæssige benspændere.

Pointen i artiklen her, er ikke at du skal blive fedtforskrækket, men opmærksom på dine vanemæssige blinde vinkler, der nemt kan spænde ben for dig.

SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB

 

Hader du også, når maden brænder fast på stegepanden?

Ja, det er bare ikke særlig fedt, men det er quick-fixet ofte… altså fedt – rigeligt med fedtstof på stegepanden er typisk et effektiv quick-fix på problemet, men…

Den afledte effekt af de rigelige mængder fedtstof, griber ofte om sig i løbet af måneder og år, når vi helt ubevidst og vanemæssigt “bare” øser en sjat fedtstof på panden.

Din mad brænder typisk fast på dine stegepander, fordi stegepanderne er gamle, slidte eller nye, men uden slip-let belægning. Du skal derfor prioritere at få styr på dine stegepander og andet kogegrej nu, hvis vægttab er vigtigt for dig.

SE OGSÅ: SLANKETIPS » OPNÅ VÆGTTAB MED BEDRE SPISEVANER

 

Blot 1 spsk olie pr. dag, koster dig 6,5 kg fedt på vægten

Ja, det er fuldstændigt vildt at tænke på! Bare 1 spsk olie (eller tilsvarende andet fedtstof) på panden om dagen, bliver på 1 år (135 kalorier x 365 dage) til 49275 kalorier.

1 spsk fedtstof pr. dag bliver til 49275 kalorier på et år, hvilket svarer til 6,5 kg ekstra kropsfedt på badevægten, hvis alt andet i din kost er uændret.

Således ser kaloriefordelingen ud for de forskellige makronæringsstoffer:

  • 1g fedt indeholder 9 kcal.
  • 1g kulhydrat indeholder 4 kcal.
  • 1g protein indeholder 4 kcal.
  • 1g alkohol indeholder 7 kcal.

Fedt indeholder altså pr. gram over dobbelt så mange kalorier som fx kulhydrat og protein. Alkohol er i øvrigt også ret energitæt pr. gram, så vær vågen.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

Skal du så forbyde fedtstof og blive fedtforskrækket?

Nej, vi skal faktisk have lidt fedt gennem kosten, for bl.a. at holde vores hormonbalance sund, så igen her, handler det altså om at indtage sunde mængder gennem bevidsthed.

Dit daglige fedtindtag bør udgøre omkring 20-35% af dine samlede kalorier, hvilket svarer til omkring 44-78 g fedt, hvis du spiser jf. et gennemsnitligt behov på 2000 kalorier dagligt.

Fedt indgår i mange helt almindelige fødevarer, madretter og ingredienser, hvorfor et sundt og tilstrækkeligt fedtindtag kommer helt naturligt for de fleste mennesker. De fleste kan derfor sagtens reducerer i deres øvrige brug af fedtstoffer i madlavningen.

Du kan naturligvis sagtens bruge fedtstof i madlavningen, mens du får eller holder styr på vægten, og en smørstegning smager jo aldeles himmelsk. 

Men er et holdbart vægttab og vægtbalance en vigtig prioritet for dig? Så giver det super god mening, at du invester i noget godt slip-let kogegrej, og øger din bevidsthed ift. doseringen af fedtstoffer i din madlavning.

Jo, nydelse i sunde mængder gælder også smørret på brød og i kager.

SE OGSÅ: KAGE PÅ JOBBET KAN NEMT SPÆNDE BEN FOR VÆGTTABET

 

Fedt i sunde mængder er ofte afgørende for vægttab

Jeg håber, at pointen i artiklen giver mening, da det ofte er et afgørende indsatsområde for mange, der ønsker at få holdbar succes med et holdbart vægttab.

Spørgsmålet er nu: Kan du rent faktisk “vælge” at bruge mindre fedtstof på dine pander eller trænger de til en udskiftning for at støtte dig på din vægttabsrejse?

Når du har investeret i bedre kogegrej, der ikke kræver store mængder fedtstof, vil det med en smule målrettet bevidsthed, blive meget nemmere at lykkes med vægttab – hvis fedt-kalorierne er en af dine benspændere for vægten naturligvis.

SE OGSÅ: MERE MÆTHED PR. KALORIE HJÆLPER DIG TIL VÆGTTAB

 

FÅ STYR PÅ VÆGTEN – ÈN GANG FOR ALLE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her