LISTE OVER FEDTSTOFFERS RØGPUNKT FX SMØR OG OLIER

LISTE OVER FEDTSTOFFERS RØGPUNKT FX SMØR OG OLIER
LISTE OVER FEDTSTOFFERS RØGPUNKT FX SMØR OG OLIER

FEDTSTOFFERS RØGPUNKT

Din guide til smør, olier og andre fedtstoffers røgpunkt, som beskriver varmetemperaturen, hvor forskellige fedtstoffer begynder at ryge!

Der findes mange forskellige fedtstoffer, der kan bruges til madlavning, bagning og andre formål. Deres røgpunkt varierer, hvilket betyder, at de har en bestemt temperatur, hvor de begynder at ryge.

Det er vigtigt at være opmærksom på røgpunktet, når du vælger et fedtstof, da fedtstoffer, der ryger ved for høje temperaturer, kan have en bitter smag og kan ende med at være skadelige for din sundhed.

Ja, for høj varmepåvirkning af fedtstoffer kan være skadelige for sundheden, men det kan for store mængder fedt i kosten også blive. Mange overvægtige overser nemlig de mange “usynlige” fedt-kalorier, de selv tilfører deres mad.

SE OGSÅ: En ofte overset “kaloriefælde”, der spænder ben for vægten

 

Tommelfingerregler for fedtstoffers røgpunkt:

  • Olie har et højt røgpunkt, hvilket gør den egnet til stegning og stegning ved høje temperaturer. Nogle eksempler på olier med højt røgpunkt er rapsolie, solsikkeolie og majsolie.
  • Smør har et lavere røgpunkt end olie, så det er ikke så velegnet til stegning ved høje temperaturer. Det er bedre at bruge smør til at give smag til mad, fx i saucer og marinader.
  • Margarines røgpunkt afhænger olietypen, margarinen består af. Margarine laves af planteolier, der er blevet tilsat vand og emulgatorer.  Nogle margariner har et højt røgpunkt, mens andre har et lavere røgpunkt. Produktetiketten er din vej til viden her.

Der findes mange andre fedtstoffer, der kan bruges i madlavning, fx kokosolie, avocado-olie, ghee (rygepunkt ca. 250°C) og smagsneutral olie (fx rapsolie eller solsikkeolie).

Røgpunktet for disse fedtstoffer varierer, og nedenfor ser du en oversigt over, hvilket røgpunkt de mest brugte madlavningsolier har.

 

Din guide til forskellige fedtstoffers røgpunkter:

For nemheds skyld har jeg sorteret listen nedenfor, således de fedtstoffer med det højeste røgpunkt ses øverst, og det fedstoffer med det laveste røgpunkt ses nederst. De mest brugte fedstoffer, har jeg markeret med fed skrift.

Avocado olie 270 °C

Sojabønneolie 257 °C

Klaret smør 250 °C

Ris olie 250 °C

Ekstra lys olivenolie 242 °C

Raffineret solsikkeolie 240-260 °C

Raffineret sojaolie 230-250 °C

Halvraffineret sesamolie 232 °C

Palmeolie 232 °C

Raffineret majsolie 232 °C

Raffineret jordnøddeolie 232 °C

Solsikkeolie 227 °C

Jordnøddeolie 227 °C

Hasselnøddeolie 221 °C

Jomfruolivenolie 216 °C

Mandelolie 216 °C

Vindruekerneolie 216 °C

Sesamolie 210 °C

Raffineret rapsolie 204 °C

Halvraffineret valnøddeolie 204 °C

Andefedt 200 °C

Macadamiaolie 199 °C

Svinefedt 182 °C

Margarine 182 °C

Kokosnøddeolie 177 °C

Hampefrø olie 165 °C

Ekstra jomfruolivenolie 160 °C

Smør 150-170 °C (min favorit)

Personligt er jeg en smørtyv (i sunde mængder)

Jeg anvender selv typisk smør i (små) sunde mængder, når jeg fx steger kød, og passer naturligvis på ikke at lade smørret branke (for meget).

Som det ses i oversigten ovenfor, har smør det laveste røgpunkt og er derfor væsentlig sværere at stege i end stegning i olie. Det er bl.a. fordi rest proteinerne i smørret nemt branker, når temperaturen bliver for høj.

Men en lækker smørstegning, med smør i (små) sunde mængder naturligvis, bidrager med en masse velsmagende smagsstoffer, og det er min foretrukne valg til stegning og bagning.

Jeg håber, du finder stor glæde i fedtstof-guiden.

Gem og del den gerne – TAK

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her