ER DU CHIPS-ELSKER? SÅ KAN DIN CHIPSVANE “VEJE” MANGE KILO

DIN CHIPSVANE LØBER OP I MANGE KILO PÅ ET ÅR
DIN CHIPSVANE LØBER OP I MANGE KILO PÅ ET ÅR

Din chipsvane løber op i mange ekstra kilo fedt

Chips er måske perfekt smagsmæssigt sammensat, men nyder du bare en enkelt pose chips om ugen, bliver det til 6,6 ekstra kilo fedt på et år.

Det er klart, at kalorieregnestykket afgøres af dit øvrige kalorieindtag, som du måske i nogen grad kan kompensere igennem. Nu kan det jo være, at du tænker: “Jeg kompensere altid for min chipsvane, så det gælder ikke mig”, men er det sandt?

Hurtigt fortalt, handler kompensationen i dine øvrige måltider nemlig om, at du fx slet ikke spiser aftensmad den samme dag, hvor du vælger at spise en pose chips om aftenen. Chipsposen afløser så dit ellers vanlige kalorieindtag fra en pæn portion aftensmad.

Hvis du stadigvæk tænker: “Næh nej, artiklens pointen gælder ikke mig…”, så fred være med det. Smut du bare hen i din sofa igen, så du kan pleje din chipsvane og fortælle røverhistorier til dig selv.

Personligt kender jeg ingen, der erstatter aftensmaden med en pose chips.

 

Sådan løber din chipsspisning op i mange ekstra kilo fedt på et år

Hvis kalorieindtaget fra din chipsvane, når du spiser bare en enkelt pose chips ugentligt, nydes udover dit ugentlige kaloriebehov, bliver resultatet som i illustrationen ovenfor.

Typisk spiser vi jo chipsposen (og andre fristelser) som ekstra kalorier, udover vores øvrige energibehov. Dermed ender chipskalorierne (og alle de andre fristelser, vi spiser) med at få os i kalorieoverskud, hvilket resulterer i en vægtøgning på 6,6 kilo ekstra fedt på et år.

 

Jeg vil gerne ændre min chipsvane, men hvordan gør jeg det?

Den mest brugte metode er “ALT ELLER INTET”-metoden, og den er typisk super ineffektiv, fordi den ikke tager højde for, at faktisk elsker, nyder og holder af chips. At gå fra “alt” din nuværende chipsvane til “intet” – ingenting, vil typisk skabe et (for) stort afsavn.

En typisk meget mere effektiv strategi til holdbar vaneændring, er at du fx går fra at spise en hel pose chips til at nyde en halv pose (eller mindre om ugen). Denne justering vil reducere dit kalorieindtag med mindst 50%, og stadigvæk tilgodese din chipslyst.

Det kan være et fint første skridt, fremfor et total forbud. Vær så nysgerrig på, hvad der virker for dig, i forhold til at justere, reducere og optimere herfra – ét skridt ad gangen.

Jeg spiser ALTID hele posen, så hvordan spiser jeg mindre?

Du er måske en af de mange, der godt kan se logikken i blot at spise en halv pose chips, men igen og igen må erkende, at du ender med at spise hele posen.

Her kan det give mening, at du starter ud med at smide halvdelen af chipsposens indhold i skraldespanden. HVAD? Ja, når først halvdelen af chipsposens indhold er smidt ud, så spiser du jo ikke den. Spis så resten af chipsposen, og nyd en kaloriereduktion på 50%.

Alle kneb gælder! Selvom det giver noget madspild, og det kan virke forkert, så gælder alle kneb i forhold til at lykkes med vaneændringer. Det er trods alt vigtigere, at du hjælper dig selv til at lykkes, blive slankere, sundere osv., ikke sandt?   

SE OGSÅ: FÅ STYR PÅ DIN SUKKERTRANG OG DINE SNACKINGVANER

Gør noget holdbart. Selv små ændringer, gør en stor positiv forskel over tid.

~ Alt held og lykke 🤗👏

 

Få vejledning, viden og værktøjer til at lykkes i 2023

KUN FÅ LEDIGE PLADSER

 

Please enter your comment!
Please enter your name here