ER NØDDER SUNDERE END SLIK – OG GODT I ET VÆGTTAB?

ER NØDDER SUNDERE END SLIK - OG GODT I ET VÆGTTAB
ER NØDDER SUNDERE END SLIK - OG GODT I ET VÆGTTAB

KAN NØDDER SPÆNDE BEN FOR VÆGTTAB?

Nødder kan spænde ben for vægttab, selvom nødder uden tvivl er ernæringsmæssigt sundere end slik… Er du forvirret nu?

Både nødder og slik være en del af en sund, varieret og velsammensat kost – både ift. at holde vægtbalancen sund og ifm. et vægttabsforløb. Selvom nødder ernæringsmæssigt er meget sundere end slik, så kan begge dele spænde ben for dit vægttab.

Både nødder og slik indeholder en del kalorier, hvorfor begge dele både kan udfordre din vægtbalance over tid, og som nævnt, spænde ben i et vægttabsforløb.

Nødder er kendt for deres høje indhold af sunde fedtstoffer, proteiner, fibre og en række vitaminer og mineraler, der gavner kroppen på mange måder. Men netop pga. nødders høje andel af fedt, kan nødder blive en benspænder for vægttab og vægtbalance.

Når du har læst artiklen, vil du være klædt på til at undgå vægtfælden.

SE OGSÅ: SPISER DU FOR MANGE SUNDE NØDDER, KAN DU BLIVE TYK

 

ER NØDDER SUNDERE END SLIK

Ja, er det korte svar ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Zoomer vi sundhedsmæssigt ud, kommer svaret helt an på mængden af nødder, som du indtager. Hvis vægttab er sundhedsmæssigt fremmende for dig, kan mængden af nødder hurtigt blive usund.

Kalorierne i nødder kommer primært fra sunde fedtkilder, hvor kalorierne i slik primært kommer fra næringstomme kulhydrater (sukker). Men begge dele smager dejligt og giver mental sund tilfredsstillende, hvorfor ingen af de to bør forbydes.

Det handler om at være opmærksom på de mængder og portioner, som vi nyder – for det er her det meste spiseligt på et tidspunkt tipper fra af være sundt til at blive usundt.

At lykkes med vægttab, handler i sidste ende om at skabe, fremme og fastholde kalorieunderskud over tid. Det er den afgørende faktor.

SE OGSÅ: SPÆNDER DIN “LILLE SULT” BEN FOR DIT VÆGTTAB?

 

DEN LILLE SULT MELLEM MÅLTIDERNE

Når du arbejder mod dine vægttabsmål, er det vigtigt at finde sunde, tilfredsstillende og gerne kalorielette snacks til at tackle den lille sult mellem måltiderne. Nødder et hyppigt brugt snackingvalg, men som du nu ved, kan de spænde ben for vægten.

Nødder indeholder mange kalorier i forhold til deres vægt og størrelse, hvorfor de betegnes som en energitæt fødevare, som med fordel kan indtages i små, sunde mængder. Dette er specielt væsentligt, hvis vægttab og vægtbalance er en prioritet hos dig.

Sammenlignet med fx bær, frugt og grøntsager, skiller nødder sig ud med deres højere kalorieindhold pr. portion, hvilket artiklens illustration tydeligt understreger.

Dette betyder dog ikke, at du skal undgå nødder, når du arbejder mod vægttabsmål. En lille håndfuld eller cirka 25 gram nødder er typisk en passende mængde at nyde. Mængden er nem at overskride, fordi de smager af mere og de er nemme at spise.

Portionspak på forhånd og pak resten langt væk, så de både er usynlige, utilgængelige og gerne besværlige at få fat i. Via linket herunder, får du flere geniale snacking-tricks, som hjælper dig til en gladere, slankere og sundere hverdag.

SE HER: NEMT SNACK- OG SLANKETRICK DER VIRKER TIL VÆGTTAB

 

ER DER FORSKEL PÅ KALORIERNE I NØDDER?

Ja, men det er ikke nogen stor forskel. Du kan vælge mellem en bred vifte af nøddesorter, herunder mandler, valnødder, cashewnødder, pistacienødder mm. Fælles for dem alle, er at de er energitætte, så vælg din personlige favorit – og nyd den i sunde mængder.

Så næste gang den lille sult rammer, og du overvejer at række ud efter en håndfuld nødder så husk at mængden bestemmer, om dit valg er sundt eller usundt for dig og dine mål.

Med den rette portionskontrol og mængdestyring af nødder og alt andet, behøver intet som sagt at være forbudt. Du kan nemlig nyde alt i sunde mængder, mens du taber dig.

Igennem de sidste 10 år, har jeg hjulpet en masse skønne mennesker til at blive deres egen coach – både udenfor og efter deres forløb hos mig. Et spørgsmål, der har hjulpet mange skønne mennesker gennem tiden er:

“Hvor lidt skal der egentlig til for at mætte mig nu?”

Uanset om det er formiddagssult, eftermiddagssult eller den sene aften sult inden sengetid, så lægger spørgsmålet op til nysgerrighed. Ofte skal der meget mindre til, end du tror, eller har vænnet dig til.

Vær nysgerrig, optimer mængden, mærk efter, tilpas, juster – og start forfra!

SE OGSÅ: STYR PÅ DINE MELLEMMÅLTIDER, NÅR VÆGTTAB ER MÅLET

 

DER ER IKKE ET “RIGTIGT” OG “FORKERT” VALG

Lad os runde af, der hvor vi startede – nemlig med artiklens illustration. Inden du træffer dine madvalg, så tænk på at få så meget mæthed pr. kalorie. Overvej fx mængdeforskellen for de samme kalorie, hvis vægttab er en prioritet og ønske hos dig.

Personligt elsker jeg cashew- og andre nødder, men jeg er meget OBS på nødders energitæthed, for kalorierne løber hurtigt op her!

Vil du få mest tilfredshed, mæthed og nydelse fra blot 25 gram nødder, eller fra 10 gange så meget – hele 250 gram bær eller frugt? En kombination kan også være løsningen, og hver ting til sin tid.

Pointen er ikke, at noget mad er “rigtigt” eller “forkert”, men at du bør træffe dine madvalg på et oplyst grundlag fremfor autopilot.

SE OGSÅ: FÅ STYR PÅ VÆGTEN OG TÆM DIN AUTOPILOT (DINE VANER)

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DINE MELLEMMÅLTIDER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her