UNDERSØG FREMFOR AT ANTAGE
Ja, det er hurtigere bare at antage, men risikoen for at fejlfortolke situationer er kæmpe stor, så vær nysgerrig i stedet for
Vores hjerne er lynhurtig til at måle, veje, dømme og vurdere mennesker, situationer og omstændigheder, men hastighed er langt fra altid til din fordel. Ofte vil det være langt mere til din fordel, at du vælger en nysgerrig og undersøgende tilgang til livet.
Vores hjernes hurtige antagelser er nemlig langt fra altid korrekte, og vi kan derfor nemt forværre situationer, forspilde muligheder og træffe dårlige beslutninger, når vi bliver lidt “for gode” til at antage, fremfor at undersøge.
SE OGSÅ: SÆT FOKUS PÅ DET, DU KAN KONTROLLERE I DIN HVERDAG
ER ANTAGELSER ALTID EN DÅRLIG IDE?
Nej, det er fx en god ide at antage, at den slingrende bus, der styrer lige mod os med stor sandsynlighed rammer os lige om lidt, for så kan vi nå at sætte handling bag antagelsen og springe i sikkerhed.
Sjældent er livets situationer så faretruende, men når amygdala (hjernes alarmklokke) bliver aktiveret fx i en presset situation på arbejdet, så glemmer vi nemt at undersøge, hvad sandhedsværdien af vores umiddelbare antagelser er.
Pludseligt har vi eskaleret en presset situation til en mere presset og konfliktfyldt situation, fordi vi altid bare blæser der ud af ud fra vores umiddelbare antagelser.
SE OGSÅ: BEGÅ IKKE DENNE FEJL, NÅR DU BRUGER PYTKNAPPEN
TRÆF BEDRE BESLUTNINGER OG KOMMUNIKER EFFEKTIVT
At være undersøgende og nysgerrig er en uvurderlig kvalitet, når det kommer til at træffe velovervejede beslutninger og kommunikere effektivt med andre mennesker.
Det kan være fristende at antage, at man allerede ved alt, hvad der er nødvendigt for at handle eller kommunikere, men det kan føre til alvorlige fejltagelser og problemer.
For det første kan forkerte antagelser føre til dårlige beslutninger. Hvis du ikke tager sig tid til at undersøge en situation eller et problem, kan man nemt overse vigtige oplysninger, der kan ændre ens syn på situationen.
SE OGSÅ: HJÆLPER DU DIG SELV SÅ GODT, SOM DU HJÆLPER ANDRE?
EKSEMPEL: Hvis du fx antager, at du ved, hvad andre mener og tænker, kan du nemt misforstå eller fejltolke deres budskab fx kan du “komme til” at antage, at en anden er vred på dig, når personen i virkeligheden bare er stresset eller bekymret.
Dette kan føre til unødvendige konflikter og mistillid, som kunne have været undgået, hvis du havde været mere undersøgende og nysgerrig.
EKSEMPEL: En virksomhed kan fx antage, at de kender deres kunders behov, men hvis de ikke undersøger og lytter til kundernes feedback, kan de gå glip af vigtige oplysninger om, hvad kunderne faktisk ønsker.
Dette kan føre til, at virksomheden spilder tid og penge på at udvikle produkter eller tjenester, som kunderne ikke ønsker eller har brug for.
SE OGSÅ: TAG EN TIME-OUT OG LÆG EN PLAN, NÅR LIVET AFSPORES
DØM IKKE ANDRE PÅ FORHÅND, VÆR NYSGERRIG
Forkerte antagelser kan også føre til forudfattede meninger, domme og stereotyper, som kan føre til diskrimination og uretfærdighed.
Hvis du fx antager, at alle mennesker fra en bestemt gruppe opfører sig på en bestemt måde, kan du nemt falde i fælden med at diskriminere eller marginalisere disse mennesker.
EKSEMPEL: En arbejdsgiver kan fx antage, at alle kvinder er mindre ambitiøse end mænd, og derfor vælge at forfremme mænd frem for kvinder, selvom kvinderne måske har bedre kvalifikationer og præstationer.
Dette kan føre til en uretfærdig og diskriminerende arbejdsplads, som kan skade både virksomheden og medarbejderne.
Alt i alt er det klart, at det er vigtigt at være undersøgende og nysgerrig, når vi træffer beslutninger eller kommunikerer med andre mennesker.
SE OGSÅ: Optimer din effektivitet med fokus på den “Minimal-Effektive Dosis”
FÅ STYR PÅ DINE ANTAGELSER
[mailmunch-form id="617934"]