HJÆLPER DU DIG SELV SÅ GODT, SOM DU HJÆLPER ANDRE?

ER DU GOD TIL AT HJÆLPE DIG SELV?

Mange er gode til at støtte, hjælpe og og guide deres venner, mens de bruger hård selvkritik, bebrejdelser og skam overfor dem selv

Stiller du ofte urimelige krav til din sparsomme viljestyrke, når du fx fylder skåle, skuffer og skabe med fristelser? Måske, og når du så igen falder i, kan du dømme dig selv hårdt, kaste bebrejdelser og skamfyldt selvkritik ud over dig selv.

Ofte fører vores skyld, skam og selvkritik til følelsesmæssige utilpashed, hvilket ofte leder til dulmende adfærd, for at slippe af med de svære følelser. Til at dulme svære følelser, bruger mange slik, snacks, kage, is osv., hvilket ofte skaber flere problemer.

Pludseligt sidder vi fast i en ond spiral, hvor vi stiller urimelige krav og forventninger til os selv, ikke formår at efterleve dem, dømmer os selv hårdt, hvorefter vi dulmer vores svære følelser på en måde, der skaber flere problemer for os.

SE OGSÅ: SELVVÆRD » TÆNK DIG OM: RIVER DU NED ELLER BYGGER OP?

Jeg håber, du forstår den onde spiral, jeg beskriver?

 

ER DU LIDT “FOR GOD” TIL AT KRITISERE DIG SELV?

Som mennesker har vi ofte en tendens til at være vores egne værste kritikere. Vi kan være ekstremt hårde ved os selv, kritisere vores fejl og mangler og give os selv skylden for ting, der går galt i vores liv.

Men hvad nu hvis vi i stedet behandlede os selv på samme måde, som vi ville behandle vores bedste venner?

Hvordan ville vores liv så se ud, hvis vi gav os selv samme omsorg og kærlighed, som vi giver til dem, vi holder af?

At hjælpe sig selv som man ville hjælpe sin bedste ven er vigtigt, fordi det først og fremmest vil føre til en større følelse af selvaccept og selvkærlighed.

Når vi er vores egne værste kritikere, kan det føles som om, at vi aldrig gør det godt nok eller lever op til vores egne forventninger. Konstant giver det en følelse af utilstrækkelighed og stress, som på lang sigt kan føre til både fysiske og psykiske problemer.

SE OGSÅ: DINE BEGRÆNSENDE OVERBEVISNINGER “FÆNGSLER” DIG

 

SELVACCEPT, SELVOMSORG OG SELVKÆRLIGHED

Begynd at behandle dig selv med samme venlighed og omsorg, som du behandler bedste venner. Fokuser mere på dine styrker, positive egenskaber, og hvad du kan lære af livet, når ikke du lige lykkes.

Se dine fejl som en naturlig del af din udviklingsproces – i stedet for at slå dig selv, og dine fejl til læring, vækst og udvikling.

Når du er din egne værste kritiker, har du tendens til at sammenligne dig selv med andre og føle dig mindre værd end dem. Hvis du i stedet behandler dig selv som din bedste ven og anerkender din egen unikhed, kan du gradvist stoppe dine sammenligner.

Endelig vil det, at hjælpe sig selv som man ville hjælpe sin bedste ven føre til en større grad af selvomsorg og selvpleje. Dette kan øge din fysiske, mentale og sociale sundhed, samt give dig tid, plads og mulighed for også at slappe af og nyde livet.

SE OGSÅ: FRA HÅRD SELVKRITIK TIL POSITIVE SKULDERKLAP TIL DIG SELV 

I sidste ende er det vigtigt at huske, at vi alle fortjener at blive behandlet med kærlighed, respekt og venlighed – også af os selv.

Du er den vigtigste person i dit liv, så begynd at øve dig på at være din egen bedste ven, coach og støtteperson, fremfor det modsatte!

Din hårde selvkritik, skyld og skam spænder ofte ben for livet, du ønsker.

SE OGSÅ: DROP DIN SELVKRITIK, SELVBEBREJDELSER OG SKAM

Jeg håber, du vil lade dig inspirere til at gøre livet bedre.

FÅ STYR PÅ FORHOLDET TIL DIG SELV

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her