Ønsker du et holdbart vægttab?
I videoen, får du mine bedste tips til at skære ned på fedtprocenten, komme i form og opnå et holdbart vægttab – én skridt ad gangen!
Videoen er også springfyldt med guldkorn til dig, der ikke ønsker at bruge “bulking-faser” (perioder med et moderat kalorieoverskud) for bedre muskelvækst. Jeg fortæller om hvad “bulking” er i videoen, men se blot bort fra det, hvis dit mål er vægttab.
Du får nemlig super mange geniale guldkorn til at lykkes med et holdbart vægttab, hvorfor det vil være fjollet at afvise hele videoen, fordi du ikke ønsker bulking og muskelvækst.
Jeg håber, ovenstående skriv fik taget hånd om din evt. skepsis?
I videoen, gennemgår jeg min GAMEPLAN til at få toptrimmet kroppen inden sommer, samt hvordan jeg starter min “cutting-fase” (periode med et moderat kalorieunderskud). De fleste guldkorn kan som sagt benyttes, hvis holdbart vægttab er dit mål.
Du kan også se frem til en række effektive strategier til at skabe bedre madvaner, så du kn komme tættere på drømmen om en slankere, stærkere og sundere krop.
SE OGSÅ: DET VIGTIGSTE SPØRGSMÅL INDEN SLANKEKURENS START
Glem alt om min fedtprocent på 10%
Det vil være forkert af mig at undlade denne tydeliggørelse. En fedt procent på 10 % eller derunder er lang fra noget for alle. De fleste vil sandsynligvis trives bedre med en højere fedtprocent end 10% – specielt hvis du er kvinde.
Generelt anses en fedtprocent på mellem 8% og 25 % for mænd, og 14% – 32% for kvinder som værende en sund fedtprocent. (Kilde: Netdoktor.dk)
Der findes overordnet ikke noget “rigtigt” og “forkert”, men afviger du fra ovenstående anbefalinger, vil det set i sundhedsmæssigt perspektiv gravist være mere usundt.
Når jeg ønsker at reducere min fedtprocent til omkring 10%, så er det dels okay jf. de sundhedsmæssige anbefalinger for mænd. Her ud over har jeg lært af erfaring, at jeg trives allerbedst med en fedtprocent på 10-12%.
Jeg har prøvet at fedtreducere til lavere end 10%, hvilket var utroligt besværligt ift. kosten, fordi jeg konstant var nødsaget til at have et (over)fokus på kalorier. Her foruden blev min muskelstyrke i min styrketræning udfordret, hvilket var uønskeligt.
Jeg ligger på en fedtprocent mellem 10-15% året rundt. Og som nævnt øger jeg mit fokus hen imod sommer, så jeg står en anelse skarpere om sommeren.
Lavere fedtprocenter end de anbefalede, bruges typisk ift. fitnessatleters, hvor det er en nødvendighed for at vinde konkurrencer. Læs mere herom i slutningen.
SE OGSÅ: GLEM ALT OM QUICK FIXES OG GØR NOGET HOLDBART
Hvordan kan jeg kende min fedtprocent?
Der er flere metoder til at måle din fedtprocent. Nedenfor er de mest almindelige typer målemetoder angivet. Du skal sandsynligvis ikke bruge en præcis procentangivelse til noget, hvorfor oversigten under dette afsnit ofte er tilstrækkelig.
- Bioelektrisk impedansanalyse (BIA): Dette er en hurtig og nem metode, hvor en lille elektrisk strøm sendes gennem kroppen. Fedt og muskler har forskellige elektriske impedanser, så ved at måle strømmen kan man estimere fedtprocenten.
- Skråstråle absorptiometri (DXA): Dette er en mere præcis metode, der anvender røntgenstråler for at måle fedtprocenten. Det kan dog kun bruges i specialiserede faciliteter og kan være dyrt.
- Skintigrafi: Dette er en metode, der anvender et kamera, der kan tage billeder af fedtdepoterne i kroppen. Det kan være en god metode for at måle fedtprocenten i specifikke dele af kroppen, såsom maveområdet.
- Fedtmålingstang: Dette er en metode, hvor du måler fedtdepoterne ved hjælp af en slags tang, der tager et greb om huden og fedtdepotet. Det er en nem og billig metode, men kan være mindre præcis end andre metoder.
- Hydrostatic vægt: Dette er en metode, hvor man måler vægten af en person i vand. Fordi fedt er mere tæt end muskler og ben, vil en person med høj fedtprocent veje mindre i vand end en person med lavere fedtprocent.
Det er vigtigt at bemærke, at ingen metode er 100% præcis, og at fedtprocenten kan variere fra dag til dag afhængigt af fx væskebalancen i kroppen.
SE OGSÅ: FOKUSÉR PÅ HVORDAN DU KICKSTARTER DE GODE VANER
Kan du spotte din nuværende fedtprocent?
Vi starter alle sammen et sted. Jeg startede selv min rejse fra omkring en fedtprocent på 30%.
Jeg håber, artiklen og videoen vil hjælpe dig godt videre – uanset dit udgangspunkt!
Hvis jeg kan, så kan du også, er let at sige! Netop derfor har jeg investeret de sidste 7 års arbejde i at dele GRATIS guldkorn med dig, her på LEVBEDRE.DK.
På LEVBEDRE.DK, mine sociale medie profiler og i mine personlige 1:1 onlineforløb, får du hjælp til at nå dine mål, skabe varige forandringer og opnå holdbare resultater.
Jeg omsætter de seneste 40 års forskning i menneskets psykologi og adfærd, krydrer den viden med den nyeste viden om sundhed, og serverer hele molevitten i små overskuelige bider af vejledning, viden og værktøjer til at skabe succesfulde forandringer.
SE OGSÅ: FØLER DU SLET IKKE DER SKER NOK FREMSKRIDT?
Er en for høj fedtprocent usundt?
Ja, en fedtprocent, der er for høj, kan være usundt. Fedt er nødvendigt for kroppen for at fungere korrekt, men for meget fedt kan føre til en række sundhedsproblemer.
En fedtprocent, der er for høj, kan øge risikoen for flere livsstilssygdomme som type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, højt blodtryk og visse typer af kræft. Det kan også føre til øget træthed, søvnproblemer og et fald i livskvaliteten.
Det er vigtigt at bemærke, at fedtprocent ikke er den eneste faktor, der skal overvejes, når det kommer til sundhed.
At have en høj fedtprocent betyder ikke nødvendigvis, at man er usund, og at have en lav fedtprocent betyder ikke nødvendigvis, at man er sund.
Det er vigtigt at have en balanceret kost og en aktiv livsstil for at være sund. Derfor er det også vigtigt at se på andre sundhedsmarkører: fx kolesterolniveau, blodtryk, blodsukker og muskelmasse, men de nævnte overordnede fedtprocenter er gode vejledere.
SE OGSÅ: ANERKEND DINE SMÅ FREMSKRIDT, NÅ I MÅL OG FÅ SUCCES
Er en for lav fedtprocent usundt?
Fitnessatleter har ofte en meget lav fedtprocent, da det er en fordel for dem at være så lean (trimmet) som muligt for at præstere bedre i deres sportsgrene.
Imidlertid kan en meget lav fedtprocent, der falder udenfor ovenstående anbefalinger, være usund og medføre en række sundhedsproblemer.
En sund fedtprocent afhænger af en række faktorer, herunder køn, alder og genetik.
Generelt anses en fedtprocent på mellem 8% og 25 % for mænd, og 14% – 32% for kvinder som værende en sund fedtprocent. (Kilde: Netdoktor.dk)
Fitnessatleter kan have en fedtprocent, der er lavere end dette, men det kan føre til problemer med menstruationscyklus, infertilitet, knogletæthed, hormonelle ubalancer og andre sundhedsproblemer.
Det er derfor meget vigtigt, at fitnessatleter arbejder tæt sammen med en professionel træner eller læge for at sikre, at deres fedtprocent er sundhedsmæssigt forsvarlige.
Det er også vigtigt at bemærke, at fedtprocent ikke er den eneste faktor, der skal overvejes, når det kommer til sundhed.
At have en lav fedtprocent betyder ikke nødvendigvis, at man er sund, og at have en høj fedtprocent betyder ikke nødvendigvis, at man er usund.
Ultimativt vil en bestemt fedtprocent sjældent gøre dig lykkelig, hvis du pt. føler dig ulykkelig. Overordnet er det blot tilrådeligt at have en fedtprocent, der ligger indenfor de sundhedsmæssige referencer for at være sund.
Din fysiske, mentale og sociale sundhed handler om meget andet end tallet på badevægten og en fedtprocent, og rejsen starter ofte med dit mindset.
SE OGSÅ: DE SMÅ DAGLIGE VALG GØR DIG FEDERE ELLER SLANKERE
FÅ STYR PÅ DIN SLANKE- OG SUNDHEDSMINDSET
[mailmunch-form id="617934"]