Nyd det saftigste kalkunbryst
Prøv min opskrift på saftigt, lækkert og mættende kalkunbryst med sprød rødkålssalat, blomkålsmos og bearnaisesovs… mums!
Nu ved jeg hvorfor, jeg for år tilbage ikke nød at spise kalkunbryst. Kalkunbryst er en yderst mager og fersk udskæring, hvilket øger sværhedsgraden, for at opnå et saftigt, mørt og lækkert resultat. Kalkunbryst kan nemt “ødelægges” med dårlig tilberedning.
Tænker jeg tilbage, husker jeg kalkunbryst som noget tørt og trævlet kød, der ikke var noget jeg glædede mig til. Hvis dine tidligere oplevelser med kalkunbryst, er lige så tørre, ferske og forfærdelige som mine, så lov mig at prøve opskriften her – meget snart!
Jeg siger på ingen måde, at min tilberedning er den eneste måde at lave kalkunbryst. Min tilberedningsmetode er bare den bedste måde jeg kender, til at lave kalkunbryst, og sammen med bearnaisesovsen, er mine smagsløg solgt til stanglakrids – MUMS!
Jeg har Sous Vide tilberedt kalkunbrystet, og det er en metode, jeg i høj grad anbefaler. Har du ikke mulighed for Sous Vide, giver jeg dig naturligvis en alternativ metode til at stege og braisere kalkunbrystet for et saftigt og lækkert resultat.
Sådan spiser du bearnaisesovs, mens du taber dig
Ja, bearnaisesovsen er ubetinget den mest energitætte del af denne livret, men det smager fantastisk. Intet mad er sundt eller usundt i sig selv – det handler om mængden, vi indtager maden, fødevaren eller ingrediensen i.
LÆS OGSÅ: HER FEJLER DU (MÅSKE) I DINE TANKER OM SUNDHED
Du kan stadigvæk nyde bearnaisesovs (og alt andet mad, du nyder, elsker og holder af), du skal “blot” lære at nyde det hele med måde og i sunde mængder. Betyder det så mindre bearnaisesovs, end du plejer?
Ja sandsynligvis, men du kan nyde uden at forbyde!
LÆS OGSÅ: BÅDE SUND OG USUND MAD KAN GØRE DIG TYK (OG SLANK)
Tip! Opskriften er opdelt i fire dele. Derved kan du nemt vælge at lave hele opskriften eller blot plukke delelementer ud af opskriften, og anvende dem i andre som du ønsker.
SE OGSÅ: Jo, “sund” mad kan (også) gør dig federe og forhindre vægttab
Rigtig god fornøjelse med opskriften!
Pssst… “Når du har prøvet opskriften, så del gerne din oplevelse nedenfor ;-)”
- 800-1000 gram kalkunbryst
- 1 tsk salt
- 1 tsk friskkværnet sort peber
- Andre krydderier fx karry, paprika, basilikum osv.
- + 10 gram smør og 3 dl kyllingebouillon, hvis kalkunbrystet skal steges/braiseres
- 1 stk blomkålshoved
- 100 gram pikantost
- 2 fed hvidløg
- 1 dusk frisk persille
- 1 tsk salt
- 1 tsk friskkværnet sort peber
- ½ rødkål
- 1 squash
- 1 økologisk lime (skal og saft herfra)
- 1 håndfuld frisk persille
- 1 håndfuld valnødder
- 100 g smør
- 2-3 æggeblommer
- 1 spsk tørret estragon eller ca. 1 bundt frisk Estragon
- 1 skalotteløg / almindeligt løg
- 1 spsk eddike (Æblecider eddike er anvendt i opskriften her)
- 1 spsk vand
- 1 skvæt citron
- Bring din Sous Vide op på 61 grader.
- Krydr, vakuumpak og Sous Vide kalkunbrystet i minimum 1 time.
- Efter en time tages kalkunbrystet op, brunes af i smør på en varm pande og skæres ud i skiver.
- Krydr kalkunbrystet med salt, peber og evt. andre krydderier.
- Brun kalkunbrystet af i en gryde med smør. Tilsæt 3-4 dl bouillon i gryden og tildæk med låg.
- Steg og braiser kalkunbrystet ved lav varme i 35-45 minutter. Tjek kernetemperaturen er minimum 61 grader, inden kalkunbrystet tages op og skæres ud.
- Skyl og snit blomkålshovedet i mindre stykker.
- Pil og pres de to fed hvidløg og hæld hvidløg og det snittede blomkål i en gryde. Dæk blomkål og det pressede hvidløg med vand, læg låg på gryden og lad det koge mør i ca 20 minutter.
- Hæld kogevandet fra den møre blomkål, og lad det dampe af i et par minutter, over den varme kogeplade.
- Med en elpisker, piskes flødeost, salt og peber sammen med det møre blomkål.
- Pisk til blomkålsmosen er lækker og luftig. Vask og snit den friske persille og bland det med blomkålsmosen. Pynt evt. herligheden med en dusk frisk persille.
- Skyl og snit rødkålen på den tyndeste indstilling på et mandolinjern. Skyl squashen og snit den i stave på mandolinjernet. Alternativt kan rødkål og squash snittes med kniv. Hæld rødkål og squash i et serveringsfad.
- Skyl og hak persillen groft og bland det med rødkål og squash i serveringsfadet.
- Riv skallen og pres saften fra limen og vend det i rødkålssalaten. Tilsæt grofthakkede valnødderne inden servering.
- Klar(smelt) smørret på panden, du senere skal brune kalkunbrystet af på.
- Fint snit løg og estragon
- Hæld æggeblommer, eddike og vand i en kasserolle og pisk under nænsom opvarmning massen skummende og mere tyk. (Vær OBS på varmen, bliver bearnaisesovsen varmere en 60 grader, kan den begynde at skille.)
- Når æggemassen er pisket tyk og og er begyndt at skumme, tilsættes det klarede smør lidt efter lidt, mens der fortsat piskes konstant, ved svag varme. Stille og roligt optages smørret i æggeblommerne.
- Når alt det klarede smør er optaget (Undlad gerne den sidste smule hvide bundfald), tilsættes finsnittet løg, et skvæt citron, estragon, salt og peber, mens der fortsat piskes.
- Tag sovsen af varmen og server. Glemmer du den på kogepladen, kan den begynde at skille.
Opskriften er diabetes-venlig Nyd mine nemme, sunde og lækre retter som diabetiker!
Retten kan anvendes i LCHF-, LOW-CARB-, Paleo- og Stenalderkøkkenet
Serveringsforslag kan du se på billedet ovenfor 🙂
– Bon appétit –
[mailmunch-form id="617934"]
Ummenummm – bedste kalkunbryst EVER. Mørt og super saftigt, og vi var VILDE med blomkålsmosen
Wauw, tusinde tak for dagens dejligste kommentar – Så dejligt du følger med og lader dig inspirere – Skøn dag 😉