GØR SPISNING AF “TRÆTHEDSKALORIER” DIG OVERVÆGTIG?

GØR SPISNING AF TRÆTHEDSKALORIER DIG OVERVÆGTIG
GØR SPISNING AF TRÆTHEDSKALORIER DIG OVERVÆGTIG

HVAD GØR DU NÅR DU ER TRÆT?

Spiser du typisk, når du mærker træthed, så kan det nemt være årsagen til din vægtøgning, overvægt og udeblivende vægttab

Har du gennem lang tid – måske årevis skabt dig vanen og handlemønsteret, at spise på træthed, så kan dine typiske aften- og træthedsvaner i høj grad være en benspænder, der ikke støtter dig i kropslig velvære, overskud og vægtbalance.

Sidder du og nikker genkendende til problemstillingen? Så er det første skridt til at ændre, forbedre og forandre dine situation, at du øger din bevidsthed, om de “dårlige” vaner og uhensigtsmæssige handlemønstrer, der spænder ben for dig.

Bevidsthedsprocessen kan vi overordnet set opdele i tre dele:

DEL 1) Hvad “falder du typisk i”, når du bliver træt, søvnig, dvask osv.?

DEL 2) Hvordan ser din “dårlige” vane og handlemønster ud?

DEL 3) Hvorfor udløses din “dårlige” vane og handlemønster?

Favner vi lidt bredere end blot træthed ift. at øge vores bevidsthed om vores “dårlige” vaner, kan de selvsagt kickstartes af flere årsager. Gennem nysgerrighed vil du kunne finde ud af, at udløseren måske er svære følelser, tanker, situationer, mennesker osv.?

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) UOPMÆRKSOMT? » SÅ RISIKERER DU…

Dine “dårlige” vaner kan igangsættes af tusindevis af “triggere”, hvor jeg i artiklen her, har valgt træthed som omdrejningspunkt.

 

NÅR DIN TRÆTHED GØR DIG TYK

Træthed kan være en ubehagelig følgesvend for mange af os i vores travle liv. Når vi føler os trætte og udmattede, kan mad nemt “misbruges” til at skabe hurtig variation og friske lidt op – dog ofte kortvarigt.

At spise på træthed, er et handlemønster der kan have en negativ indvirkning på vores vægt og vores evne til at tabe os. Specielt hvis du fx dagligt oplever “at crashe”, blive ramt af træthed og opleve udmattelse, og har tendens til at spise på det.

Hvis du er typen, der har tendens til at tænke: “Jeg fixer da bare min træthed med en energidrik mere…”, så tjek min peptalk her ud:

SE OGSÅ: SÅDAN KAN ENERGIDRIKKE SPÆNDE BEN FOR VÆGTTAB

Lad os dykke lidt mere ned i, hvordan spisning på træthed helt konkret kan påvirke din vægt over tid, og eksemplificere nogle typiske scenarier, hvor fænomenet finder sted, samt kigge på nogle konkrete løsningsforslag til at komme godt videre.

 

 

SÅDAN PÅVIRKER SPISNING PÅ TRÆHED DIN VÆGT

Når vi oplever træthed og viljestyrken tilmed typisk er svækket, har de fleste tendens til at gribe ud efter de nemme, tilgængelige og ofte yderst kalorierige fødevarer, hvilket nemt leder til kalorieoverskud og overvægt.

Træthed fører typisk ikke til voldsomme cravings efter gulerødder og broccoli, gid det var så vel. Nej, evolutionært craver vi typisk i stedet hurtige og bekvemme fødevarer som fx slik, chips, is osv., der giver et ordentligt skud sukker, fedt og salt.

At spise på træthed (hver aften) i stedet for at prioritere søvn, kan nemt lede til en ond cirkel af for lidt søvn af dårlig kvalitet. For lidt og for dårlig søvn kan påvirke din daglige appetitregulering, som igen kan lede til vægtøgning og fastholdelse af den onde cirkel.

SE OGSÅ: SÅDAN BRYDER DU “DÅRLIGE” OG SKABER “GODE” VANER

Er det på tide at bryde den onde cirkel og “dårlige” vanes magt?

 

FIND ÅRSAGEN OG BEDRE ALTERNATIVER

Har du tendens til at gribe ud efter chips, slik, is osv., når bagdelen rammer sofapuderne efter en lang dag, kan du prøve følgende for at arbejde med overflødighedsspisningen.

Fjern eller besværliggør tilgængeligheden til dine typiske fristelser. Besværet hjælper dig til at slå autopiloten fra og bevidstheden til, så du kan aktivere din nysgerrighed på, hvad det egentligt er der sker.

Er du egentlig sulten, eller er du bare træt, dvask og udmattet? (Husk, at din trang til spisning kan skyldes andre bagvedliggende årsager, som artiklen her ikke afdækker)

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) PÅ FØLELSER, BLIVER DU NEMMERE TYK

Er du faktisk typisk lidt sulten fx klokken 21? Så snup gerne i første omgang et glas vand, for tørst kan dukke op forklædt som sult, vidste du det? Er du reelt sulten, så sørg for at finde dig nogle kaloriefornuftige bedre valg end junk, snacks, slik og is.

Nøglen er her, ikke at undertrykke sulten klokken 21, men at d forberede bedre måder at håndtere din typiske sult på klokken 21. Find en sundere og bedre “løsning”, som du på forhånd gør nem, tilgængelig og tiltalende.

SE OGSÅ: FÅ STYR PÅ VÆGTEN OG TÆM DIN AUTOPILOT (DINE VANER)

Hjælp dit trætte fremtids-jeg til nemmere at kunne lykkes!

 

 

SPISER DU FOR MEGET PGA. DÅRLIG SØVN?

Alle der har prøvet at sove for lidt og for dårligt fx pga. forstyrrelser, små børn osv. kender til at have en øget sult dagen efter. Igen typisk ikke sult efter “sundt”, men typisk trang til mere “dårlige” og energitætte madvalg og snacks gennem hele dagen.

Jeg ved, det både er nemt og lamt “bare” at sige, du skal forbedre søvnkvaliteten, hvis du fx har en søvn-ødelæggende diagnose.

Hvis du har en søvn-ødelæggende diagnose, gør du formentligt allerede, hvad du kan. Hvis ikke, så søg læge og specialist hjælp, så du i hvert fald “presser på” for at lykkes bedre med søvnen. Men du kan måske også få gavn af mine 35 søvntips her:

LÆS HER: 35 GODE RÅD TIL EN BEDRE NATTESØVN OG SØVNKVALITET

 

ØDELÆGGER DU SELV DIN NATTESØVN?

Har du ingen diagnose, men er blot et selvødelæggende “søvnmonster”, så er det på tide, at du finder mening i forbedringsarbejdet.

Find frem til hvad dårlig søvn, heraf afledt overspisning og overvægt koster dig i forhold din livskvalitet. Ja, du skal finde frem til, hvorfor din forringede livskvalitet på mange områder ikke står mål med at overspise dig gennem et gensyn med Die Hard 2 igen, igen.

Holder du dig igen og igen vågen på mad, og lader din træthed tage skridt hen til køkkenet fremfor soveværelset, så vågn op. Gå i seng på regelmæssige tidspunkter, og erstat ikke dine skærmtid i stuen med mere skærmtid i soveværelset.

Skab et behageligt sovemiljø, og sæt evt. en godnat alarm, der hjælper dig til at omsætte din gode intention om at gå i seng “til tiden”. Brug i øvrigt de 35 gode råd til en bedre søvn i min store søvnguide her.

Design dit personlige ritual til drømmesøvnen – ét skridt ad gangen!

 

SPISER DU PÅ UDMATTELSE PÅ ARBEJDET?

Er dine arbejdsdage fyldt med deadlines og stress, der igen og igen udløser udbrændthed og udmattelse, hvorefter du søger “trøst” i slik, snacks og kager på kontoret?

Det er sjældent et problemet, hvis ovenstående blot sker i få og korte perioder i løbet af året, men det er desværre ikke altid tilfældet i dagens Danmark. Mange oplever mange og lange perioder med pressede deadlines og stress på arbejdet, og det er et problem.

Kører du for ofte og for meget i “overlevelsesmode”, så brænder du ud før eller siden. Det er sandsynligvis på tide, at du stamper hælene i jorden, og gør noget ved stressproblemet, inden det suger dig tom for livskvalitet og velvære – og i værste fald tager livet af dig.

Tag fat i dig selv og din overordnede, og arbejd målrettet med at sætte sunde grænser for arbejdsmængderne. Bliv bedre til at sige nej, og eliminere, optimere og uddelegere opgaver. Accepter en evt. reduceret omsætning, hvis det giver dig mere livskvalitet.

Ja, du kan også have gavn af at finde alternative måder at håndtere stress, udbrændthed og udsættelse på, såsom dybe vejrtrækninger, korte gåture og meditation. Men ofte er den eneste holdbare metode, at finde og reducere årsagen til din oplevede stress.

SE OGSÅ: 6 KONKRETE TIPS TIL MINDRE STRESS OG MERE OVERSKUD

 

LÆR AT FORSTÅ DINE SPISEVANER

At forstå, hvordan træthed mm. påvirker dine spisevaner negativt, er et vigtigt skridt mod mere glæde, velvære og livskvalitet med en vægt i balance. Identificer de situationer, hvor du er mest tilbøjelig til at spise på grund af træthed, og arbejd på bedre løsninger.

Hvis vægttab, vægtkontrol og vægtbalance er en prioritet hos dig, så husk, at “dårlige” måde at håndtere træthed på kan udfordre dine sundheds- og vægtmæssige mål.

Jeg håber, indlægget vil hjælpe dig til at øge din bevidsthed og skifte kurs og skabe forbedringer, hvis dine træthedsvaner trænger til justering.

SE OGSÅ: TRIGGERFOOD » INTET MAD ØDELÆGGER I SIG SELV – ALT!

Vær accepterende, nysgerrig og eksperimenterende i din tilgang. Ræk ud efter en hjælpende hånd, hvis du får brug for det!

 

FÅ STYR PÅ DIN SPISNING PÅ TRÆHED

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her