HVORDAN TABER JEG MIG OG LYKKES MED VÆGTTAB?

HVORDAN TABER JEG MIG OG LYKKES MED VÆGTTAB
HVORDAN TABER JEG MIG OG LYKKES MED VÆGTTAB

HVORDAN TABER JEG MIG?

Når du tænker: “Hvordan taber jeg mig?”, er svaret enkelt, men sjældent nemt, men du kan gøre det nemmere

Det fleste kan tabe sig nogle kilo, men det svære er at fastholde vægttabet, så ikke kiloene kommer på igen. Artiklens mål, er at give dig svaret på spørgsmålet: “Hvordan taber jeg mig”, men ydermere at give dig vejledning til at opnå et varigt vægttab.

Lad os til at starte med slå fast, at forudsætningen for fedttab ikke ændrer sig ift. om du spiser “sundt” eller “usundt”. Forudsætningen for fedttab er ikke “sunde” fødevarer, superfoods eller “magiske” kosttilskud, men helt enkelt – kalorieunderskud.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

SKAL JEG SPISE SUNDT FOR AT TABE MIG?

Nej, men det vil typisk gøre dit vægttab meget nemmere, hvis du primært spiser “sunde” madvalg med god mæthed pr. kalorie størstedelen af tiden. Men er fedttab målet, så skal dit primære fokus være på skabe og fastholde et kalorieunderskud.

Illustrationen til artiklen er et glimrende eksempel på, hvordan mange der spiser sundt kan spænde ben for sig selv og deres vægttab, selvom de spiser sundt. Spiser du fx avocado, mandler og olivenolie i for store mængder, kan vægttabet udeblive.

Gennem årene har jeg snakket med mange, der ikke kunne forstå hvorfor deres vægttab pludseligt gik i stå. For som de sagde: “Jeg spiser jo mega sundt”. At spise “sundt” er bare ingen garanti for vægttab.

Det er et kalorieunderskud der i mod – og virkeligheden er klogest.

SE OGSÅ: SUND MAD KAN (OGSÅ) FEDE OG FORHINDRE VÆGTTAB

 

15 TIPS TIL AT GØRE DIT VÆGTTAB NEMMERE

At tabe sig og lykkes med vægttab kan være en udfordrende rejse, men med de rette strategier og en dedikeret tilgang er det opnåeligt for de fleste. Her er nogle nøglepunkter at overveje for at hjælpe dig med at opnå dit vægttabsmål:

 1. Sæt realistiske mål: Start med at fastsætte realistiske og specifikke mål for dit vægttab. Vær klar over, hvor meget vægt du ønsker at tabe, og indstil delmål langs vejen for at holde dig motiveret.
 2. Spis sundt og varieret: Fokusér på at spise en kost, der er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, magert protein og sunde fedtstoffer. Undgå forarbejdede fødevarer, sukkerholdige drikkevarer og overspisning.
 3. Hold styr på kalorierne: At være opmærksom på dine portioner og kalorieindholdet i dine måltider kan hjælpe dig med at opretholde et kalorieunderskud, der er nødvendigt for vægttab. Anvend gerne en app i opstartsfasen, indtil du bliver selvkørende.
 4. Drik tilstrækkeligt med vand eller kaloriefrit væske: Det er muligt, at det ikke er sult, din mave prøver at fortælle dig om, men derimod tørst? Sørg for at holde styr på dit væskeindtag i løbet af dagen. Typisk er 1,5-2 liter væske godt som pejlemærke.
 5. Find gode “løsninger” på mellemmåltidssult: Forbered dig på sulten mellem dagens hovedmåltider eller inden sengetid. Det kan være spiseklare grøntsagsstave, kogte æg, yoghurt, frugt, proteinbar, knækbrød osv. Spørg dig selv: “Hvor lidt skal der til?”
 6. Spis godt med fibre: At spise tilstrækkeligt med fibre giver dig en række fordele for ift. din fordøjelse, vægttabsrejse (gennem bedre mæthed) og generelle sundhed.
 7. Dyrk motion regelmæssigt: Inkorporer regelmæssig fysisk aktivitet i din daglige rutine. Dette kan omfatte alt fra gåture og løb til styrketræning og yoga. Find aktiviteter, du nyder, og gør dem til en del af din (nye) livsstil og identitet.
 8. Vær tålmodig og vedholdende: Vær forberedt på, at vægttab er en langsigtet proces, og resultaterne kan tage tid at opnå. Vær tålmodig med dig selv og vær vedholdende i dine bestræbelser, selv når det bliver svært.
 9. Find støtte fra andre: Del dine vægttabsmål med venner, familie eller en støttegruppe. At have en supportnetværk kan være afgørende for din succes og hjælpe dig med at holde dig ansvarlig.
 10. Køb ikke ind, når du er sulten: At købe ind, når du er sulten, kan føre til impulsive og usunde køb, da du er mere tilbøjelig til at vælge hurtige og tilfredsstillende løsninger. Lad ikke sulten, men fornuften styre dine indkøbsvaner fx gennem planlægning.
 11. Design nogle hjælpsomme principper: I tråd med punkt 3, giver det mening, at du definerer nogle principper for dine spisevaner fx: Spis kun 1 portion velsammensat mad, nyd kun et lille stykke kage, spis langsomt, stop når du er mæt osv.
 12. Brug ikke dig selv som skraldespand: Ingen sultne børn i verdens redes af, at du spiser op, spiser mere end du ønsker, overspiser fordi kollegaen har bagt kage eller din svigermor nøder dig til at spise en ekstra portion mad. Vågn op!
 13. Prioriter din søvn og undgå stress: Dit kan være afgørende for dit vægttab og din overordnede sundhed og velvære, at du får tilstrækkelig kvalitetssøvn og undgår (for meget) usund stress, så ikke din hormonelle balance påvirkes negativt.
 14. Dit vægttab et ikke lineært: Forstå, at der vil være op- og nedture undervejs, og at fejltagelser er en naturlig del af processen. Vær venlig mod dig selv og lær af eventuelle tilbageslag.
 15. Fejr dine små succeser: Husk at fejre dine fremskridt og milepæle undervejs. Opsæt støttende belønninger i processen. Det kan fx være sportstøj, små wellness oplevelser, gadgets mm., fremfor kalorierige belønninger som slik, is og snacks.

 

INTET ER FORBUDT, ALT ER TILLADT

Husk, intet behøver at være forbudt, selv når du stræber efter at tabe dig. Hvis du har svært ved at undvære sovsen til kartoflerne, kagen til kaffen eller slikket om fredagen, så kan dette udfordres ved, at du øver dig på kun at indtage det i sunde mængder.

Ved at følge ovenstående principper (og selv finde på flere hjælpsomme), vil dit ønske om vægttab og en sundere livsstil blive en hel del nemmere.

Jeg har samlet en liste over mine bedste artikler og videoer herunder, som går mere i dybden af flere af ovenstående indsigter. Tjek dem ud, så du bliver klædt bedst muligt på til at lykkes med at tabe dig nemmest – én gang for alle!

Gå selv på opdagelse i sundhedsuniverset LEVBEDRE.DK, her finder du masser at viden og vejledninger til at lykkes!

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

LÆR HVORDAN DU TABER DIG EN GANG FOR ALLE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her