KROPPENS FORBRÆNDING FALDER I TAKT MED VÆGTTABET

KROPPENS FORBRÆNDING FALDER I TAKT MED VÆGTTABET
KROPPENS FORBRÆNDING FALDER I TAKT MED VÆGTTABET

OM KROPPENS FORBRÆNDING

Når vi opnår vægttab, kan det være frustrerende at opdage, at kroppens forbrænding af kalorier også gradvist reduceres

Fænomenet er kendt som den basale stofskiftehastighed (BSR) og er en naturlig reaktion fra kroppen i takt med din vægttabsrejse. I artiklen her får du indblik i, hvorfor kroppens forbrænding gradvist reduceres i takt med dit vægttab.

Hvad er den basale stofskiftehastighed (BSR)?

Den basale stofskiftehastighed (BSR) refererer til det antal kalorier, din krop forbrænder uden at gøre andet end for at opretholde vitale funktioner som vejrtrækning, hjerteslag og opretholdelse af kropstemperatur.

Kort sagt: Dit energiforbrug, når du ikke er aktiv.

SE OGSÅ: MOTION ER IKKE DET VIGTIGSTE FOR AT OPNÅ VÆGTTAB

 

Hvorfor reduceres din BSR i dit vægttabsforløb?

  1. Reduceret kropsmasse: Med vægttab har vi mindre kropsvægt at bære rundt på i det daglige, hvilket resulterer i mindre energiforbrug til bevægelse og opretholdelse af kropsholdning.
  2. Reduceret metabolisk aktivitet: Vores krop reagerer på et kalorieunderskud ved at sænke sin stofskiftehastighed for at bevare energi. Det er en overlevelsesmekanisme, der gør vores kroppe mere energieffektive, når der opstår madmangel.
  3. Tab af muskelmasse: Under vægttab kan en del af tabet være muskelmasse – specielt hvis du “glemmer” at styrketræne i vægttabsforløbet. Muskelvæv kræver mere energi at opretholde end fedtvæv, og derfor vil dette også påvirke din BSR.

Giv derfor din krop gode grunde til at bibeholde din muskelmasse under dit vægttab – ved at styrketræne musklerne!

SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB

 

Konsekvenserne for din vægttabsrejse

Den reducerede BSR kan have betydelige konsekvenser for vores vægttabsrejse:

  1. Plateauer: Når BSR reduceres, kan det føre til vægttabsplateauer, hvor vægttabet bremser eller stopper op, selvom du fortsat spiser sundt og træner regelmæssigt.
  2. Justering af kalorieindtag: Da din krop har brug for færre kalorier for at opretholde sin vægt, skal du sandsynligvis reducere en smule løbende i dit kalorieindtag.
  3. Fare for tilbagefald: Hvis vægttabet stopper eller vægten stiger en smule for en stund, kan fiaskotankerne stå i kø for at lade gamle spisevaner få overtaget igen.

SE OGSÅ: OVERSE IKKE N.E.A.T. AKTIVITET HVIS DU ØNSKER VÆGTTAB

 

Håndtér reduceret BSR og vægttabsplateauer

For at håndtere den reducerede BSR under vægttab, der slet ikke sjældent bidrager til uønskelige vægttabsplateauer er det vigtigste at gøre følgende:

Styrketræne: Opbygning af muskelmasse gennem styrketræning kan hjælpe med at øge BSR ved at øge det daglige energiforbrug og bibeholde så meget muskelmasse som muligt.

Prioriter mere mæthed pr. kalorie: Fokuser i højere grad at spise lidt flere madvarer, der mætter godt pr. kalorie, for de vil hjælpe dig til at sikre et fortsat kalorieunderskud, mens du er mæt – uden at overskride dit kaloriebudget.

Udholdenhed og tålmodighed: Vægttab er en langsigtet rejse, og det er vigtigt at være tålmodig og vedholdende, selv når resultaterne bremser ned. Udvis nysgerrighed ift., hvad du kan skrue på, justere og forbedre – mange begge små, giver en stor å.

SE OGSÅ: SPISEVANER TIL AT OPNÅ MADRO OG NATURLIGT VÆGTTAB

 

ER VÆGTTABET GÅET I STÅ?

Ja, det er nemmere sagt end gjort, men panik udløser ofte irrationelle, drastiske, dumme og ødelæggende panikhandlinger. Det kan være, at du hurtigt tyer til en uholdbar restriktiv sultestrategi, fremfor at foretage nogle enkelte små og effektive justeringer.

SE OGSÅ: SKRU OP FOR DIN FEDTFORBRÆNDING MED MERE N.E.A.T.

Forudsætningen for fedttab forbliver kalorieunderskud, så… Føler du, at dit vægttab bliver sværere, eller at dit vægttab går i stå, så skal der typisk blot nogle små justeringer, tilpasninger og forbedringer til.

Ro på! Sæt fokus på hvilke små holdbare justeringer, du kan foretage herfra. Glem alt om desperate og drastiske indgreb, for de spænder typisk ben for dig.

SE OGSÅ: VÆGTTABSMEDICIN: FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

BRYD IGENNEM DINE VÆGTTABPLEATUER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her