SKRU OP FOR DIN FEDTFORBRÆNDING MED MERE N.E.A.T.

SKRU OP FOR DIN FEDTFORBRÆNDING MED MERE N.E.A.T.
SKRU OP FOR DIN FEDTFORBRÆNDING MED MERE N.E.A.T.

N.E.A.T. ØGER DIN FEDTFORBRÆNDING

De fleste tror at en øget fedtforbrænding skal ske gennem opslidende motion, men du skal ikke overse vigtigheden af N.E.A.T.

Ja, en velsammensat kost kombineret med trænings- og motionsrelaterede aktiviteter, er helt sikkert en effektiv metode til at øge forbrændingen på, men det er ikke den eneste metode. Hvad mange overser, er effekten af en øget N.E.A.T. forbrænding.

Faktisk kan en øget N.E.A.T. forbrænding vise sig at blive en af de mest afgørende faktorer til et effektivt fedttab, der holder resten af livet.

SE OGSÅ: OVERSE IKKE N.E.A.T. AKTIVITET HVIS DU ØNSKER VÆGTTAB

 

Non Exercise Activity Thermogenesis

Forkortelsen dækker over Non Exercise Activity Thermogenesis, der er et udtryk for al aktivitet og bevægelse, som ikke er decideret trænings- og motionsrelateret. Et eksempel er græsslåning. Et andet er gulvvask. Et tredje er at tage trapperne i hverdagen osv.

Brug græsslåning som N.E.A.T. og ekstra fedtforbrænding

Når årstiden rammer forår og sommer, oplever mange mennesker en helt naturlig øgning af deres fedtforbrændingen qua udendørs aktiviteter i form af mere havearbejde og generel lyst til bevægelse udendørs.

Du vil fx typisk forbrænde flere kalorier ved en god times krævende havearbejde, end 30 svedige minutter indendørsmotion på et løbebånd eller en spinningcykel.

Flere mennesker er også mere tilbøjelige til at lade bilen stå om sommeren, og i stedet vælge aktive transportformer som fx at cykle til og fra arbejde, når vejret er dejligt.

Omvendt sker der ofte en nedgang i den “naturlige” N.E.A.T. mængde, når årstiden skifter til efterårets og vinteren mørkere, vådere og koldere tid.

Vær derfor gerne OBS på at kanalisere din reducerede N.E.A.T. aktivitet hen i andre aktiviteter, hvis vægttab og vægtbalance er en prioritet, når efterår og vinter står for døren.

SE OGSÅ: KONSEKVENSERNE VED MINDRE N.E.A.T. I VINTERHALVÅRET

 

HVORDAN KAN JEG ELLERS ØGE N.E.A.T.?

Kendte du ikke N.E.A.T. inden du læste artiklen her, så er du nu bevidst om en ofte overset måde at forbrænde flere kalorier på. Nu handler du om at blive mere bevidst om, hvor du i dit liv og din hverdag kan skrue op for N.E.A.T., og her er nogle flere gode bud.

Privat: Klar to-do listens aktive punkter, luft hunden, gå en tur alene, knokl i haven, cykl til købmanden, støvsug, ryd op, mal hegnet, væggen eller værelset, vask vinduer, gulv eller bil, deltag i dine børns aktive lege fx fangelege, trampolinspring og spark til bøtten.

Pssst! De sidste bud kan gøre dig til en endnu bedre far eller mor. 

På og til arbejdet: Tag cyklen, rulleskøjter, skateboard mm. til arbejdet, vælg trapperne fremfor elevatoren, stå op ved skrivebordet, holder aktive pauser og møder, hvor du/I går en tur osv., meld dig frivilligt som kaffe-, te-, tape- og tusch-henter, når I mangler.

SE OGSÅ: “YOU N.E.A.T. THIS!” » SKRU OP FOR DIN FORBRÆNDING NU

 

Hvor meget ekstra forbrænder jeg af N.E.A.T.?

Det korte svar: Meget mere end hvis du bare sidder stille. Fokuser på den opbyggende effekt af N.E.A.T. Tænk bare på, hvad alle dine (små) ekstra kalorieforbrændinger i din hverdag løber op i over en uge, en måned, et år osv.

Du kender ordsproget: “Mange bække små, gir’ en stor å”, og det er præcis, hvad N.E.A.T handler om, så skru bare godt op for dine N.E.A.T aktiviteter.

Når du ved, at de fleste ændringer i vores kropsvægt bestemmes af forholdet mellem vores energiindtag og vores energiforbrug, bør du i den grad holde et skarpt fokus på N.E.A.T i din fedtforbrændingsplan året rundt.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

Sådan slår du to fluer med ét smæk

Nu kender du effekten af N.E.A.T, hvilket giver dig en udsøgt mulighed for at få sat flueben ved flere af de fysiske aktiviteter på din To-Do liste. Pludseligt behøver den trælse gulvvask ikke være så træls, som du tidligere har dømt den.

Få slået græsplænen, malet stakittet, renset taget, mens du vinger opgaverne af på to-do listen og glæder dig over din øgede fedtforbrænding gennem N.E.A.T aktivitet.

SE OGSÅ: GRATIS KALORIEBEREGNER TIL VÆGTTAB OG VÆGTØGNING

 

Er der slet ikke nogle ulemper ved N.E.A.T.?

Ikke umiddelbart… med mindre du ender med at droppe din ellers planlagte træning. Skruer du fx op for N.E.A.T aktivitet, mens du tilsvarende skruer ned for øvrig træning, kan det jo ende med status quo.

Tanken er ikke, at dine N.E.A.T. aktiviteter skal tage pladsen for eksisterende træning og motion. Det samme gælder naturligvis også den anden vej rundt. Find dig egen vej til fornuftig balance og vær nysgerrig på, hvad der fungerer bedst for dig.

Afslutningsvist er det væsentligt at huske på, at din kost udgør 100% af dit kalorieindtag, og motion, træning og N.E.A.T typisk kun udgør omkring 10-20% af din forbrænding. Husk derfor at have fokus på dine mad- og spisevaner, for de betyder med for vægten.

SE OGSÅ: ER DIN KOSTRETNING EGENTLIG EN SUCCES ELLER FIASKO?

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her