OLIES “USYNLIGE” KALORIER KAN NEMT STOPPE VÆGTTAB

OLIES “USYNLIGE” KALORIER KAN NEMT STOPPE VÆGTTAB
OLIES “USYNLIGE” KALORIER KAN NEMT STOPPE VÆGTTAB

Overser du “USYNLIGE” oliekalorier?

Du træffer bedre madvalg, spiser flere grøntsager og gør det “rigtige”, men de “usynlige” oliekalorier spænder ben for et holdbart vægttab

Jeg har gennem de sidste 10 år hjulpet tusindevis af mennesker til holdbart vægttab. En af de steder, som ofte har været benspænder er: De “usynlige” kalorier fra bl.a. olie, men også de lidt mere synlige kalorier fra dressinger, smør, margarine, kokosolie osv.

SE OGSÅ: FEDTSTOF FX OLIE KAN HURTIGT BLIVE EN KALORIEFÆLDE

 

Møder du modstand i dit vægttab, så spot “usynlige” kalorier

En af de steder, vi med fordel kan rette fokus mod, når vi møder modstand i vægttab, er fra de “usynlige” kalorier. Mange har fx hørt at olivenolie er sundt, og øser derfor gedigne mængder olivenolie ud over salater og grøntsager.

Men, er olivenolie IKKE sundt?  

Der er sundhedsfremmende egenskaber ved specielt ekstra jomfru olivenolie, men hvorvidt en fødevare er sund, handler om mængden, vi indtager. Broccoli er også sundt, men ikke hvis vi udelukkende spiser broccoli dagen lang.

Sundhed er ikke sort/hvid modsat, hvad mange menneskers tænkning er rette i mod. Denne sort/hvide tilgang til sundhed skylde ofte de enormt store mængder misinformation, vi konstant bombarderes med i ugeblade, sundhedsmagasiner og på internettet.

SE OGSÅ: Fedtstoffers røgpunkt » Din guide til smør, olier og andre fedtstoffer

 

Jamen, salaten med olivenolie mætter mest

Korrekt, den salat med 2 spsk olivenolie indeholder flere kalorier og mætter derfor typisk lidt mere ift. salaten uden olivenolie.

Men fx vil salaten uden olivenolie mætte voldsomt meget mere end den med olie, hvis du tilføjer 100 gram kyllingbryst.

Her vil kaloriemængden kun snige sig op på cirka 150 kalorier i alt, hvilket mere end halvere kalorierne ift. den med olie, og giver dig mere mæthed.

Hvor vi vælger at “få” vores mæthed fra er væsentligt, hvis vi ønsker at reducere kalorier med vægttab for øje. Intet forbudt, forkert eller usundt i sig selv, men det er væsentligt at vide, at nogle madvalg og tilføjelser er hjælpsomme, mens andre ikke er.

SE OGSÅ: MERE MÆTHED PR. KALORIE HJÆLPER DIG TIL VÆGTTAB

Jeg håber, pointen giver mening?

 

Vi skal spise fedt for at optage fedtopløselige vitaminer

Korrekt, men de fleste tror at fedtet skal tilføjes på præcis samme tid som og i forbindelse med vitaminerne i fx salat, hvorfor fx olivenolie tilføjes til salaten.

Men vi overser ofte, at vi fx spiser noget kød med fedt på til salaten fx et kyllingelår, en hakkebøf mm. måske er kødet stegt i smør, måske nyder vi brød med smør til osv.

Summa summarum findes der hos de fleste tilstrækkeligt med fedt i den øvrige kost til at optage de fedtopløselige vitaminer og dække vores fedtbehov.

Vores måltid er en del af en større helhed, og overser vi det, vil vi ofte have tendens til at tænke: “Når jeg spiser salat (smoothies, juicer, grøntsager mm.), så skal jeg altid tilføje olie for at kunne optage fx fedtopløselige vitaminer.”

Hvilket er et mindset, der gør, at vi ofte overflødigt tilføjer sund olivenolie med 138 kalorier pr. spiseskefuld til vores salat og grøntsager. Det er hverken sundt eller hjælpsomt, hvis målet er at reducere kalorier med vægttab for øje.

En typisk “fælde”, jeg har oplevet mange mennesker falde i igennem tiden.

SE OGSÅ: “SUNDE” SMOOTHIES KAN SPÆNDE BEN FOR DIT VÆGTTAB

 

Overskrifter der skaber sundhedsstress og madforvirring

Overskrift: “Sådan tabe Anja 10 kg fedt på en uge, ved at spise kålsuppe” fortæller os, at kålsuppe er vejen til at lykkes. Men hvor længe kan du holde ud at spise kålsuppe?

Overskrift: “Spis en banan inden sengetid og tab dig” fortæller os at vi nu skal til at spise en banan for at lykkes. Men giver det mening at spise mere, hvis ikke vi er sultne?

Overskrift: “Træningsprogrammet gjorde at Tobias tabte 16 kg fedt” fortæller os at det træningsprogram er det rigtige for at lykkes. Men gør vores gåture så ingen forskel?

Plus alle påstandene om, at det og det er usundt, farligt, forbudt, syndigt osv. Den ene uge må du spise det her, den næste uge er det forbudt mad.

Hvorvidt du lykkes med et holdbart vægttab afgøres af din evne til at fastholde et kalorieunderskud, indtil din idealvægt opnås. Herefter afgøres din fastholdelse af idealvægten, af din evne til at sikre et kalorieligevægtsindtag over tid.

Du MÅ altså spise ALT mad, du nyder, elsker og holder af, mens du…

  1. Spiser færre kalorier, end du forbrænder (kostcentreret tilgang)
  2. Forbrænder flere kalorier, end du spiser (aktivitetscentreret tilgang)
  3. Kombinerer ovenstående metoder (typisk det bedste for holdbare resultater)

Så vil tiden arbejde med dig hen i mod at opnå et vægttab. Når ønskevægten er opnået, giver det mening at tjekke ind på vægten hver 7 eller 14. dag, som vil vise dig, hvor godt du evner at fastholde dit kalorieligevægtsindtag. 

Jeg håber, det giver mening?

SE OGSÅ: SPISER DU (FOR) MANGE SUNDE NØDDER, KAN DU BLIV TYK

 

Blot 1 spsk olivenolie (eller anden olie) indeholder 138 kalorier

Uanset om vi køber salater, laver salaten selv eller tilbereder grøntsager, så er olier, smør, dressinger, margarine, kokosolie, samt andre mere eller mindre flydende, energitætte substanser et ofte overset sted, hvor vi ubevidst spiser os til en kæp i hjulet.

Drømmer du om at få bedre styr på vægten, så begynd at være mere opmærksom, når du doserer olier, dressinger mm. og i forhold til dressinger, så vælg gerne kalorielette og light varianter i kampen mod kiloene.

Intet behøver være forbudt! At lykkes med holdbart vægttab, at få bedre styr på vægten, handler om sunde mængder. Tag styringen over de flydende “usynlige” kalorier, så de ikke løber fra dig, og ødelægger dit vægttabsforløb.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her