SODAVAND SOM TØRSTSLUKKER GØR DIG OVERVÆGTIG

SODAVAND SOM TØRSTSLUKKER GØR DIG OVERVÆGTIG
SODAVAND SOM TØRSTSLUKKER GØR DIG OVERVÆGTIG

OVERVÆGTIG AF SODAVAND

Nej, der sker intet ved at slukke tørsten med sodavand i ny og næ, men sker det ofte, kan du nemt blive overvægtig

Er du pt. overvægtig og glad for sodavand (med sukker), er du én af de mange, som artiklen her er skrevet specielt til. Der er ofte flere årsager og grunde til at mennesker er blevet overvægtige, men drikkekalorier er en af de hyppigste benspændere for vægten.

Denne artikel udforsker, hvorfor den vanemæssige brug af sodavand med sukker som tørstslukker nemt og ofte bidrager til at gøre dig overvægtig og øger din risiko markant for de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser, der følger med overvægt.

SE OGSÅ: NYDER DU LIGHT OG SUKKERFRIE (ASPARTAM) SODAVAND?

 

FÅ STYR PÅ OVERVÆGTEN

Drømmer du om at få bedre styr på overvægten? Så er du formentligt også snart klar over, om drikkekalorier er en af dine vægtmæssige benspændere! Artiklen giver dig nogle helt konkrete råd til at skifte kurs og få styr på vægten, hvis du drikker mange kalorier op pt.

Sodavand, juice, smoothies, energidrikke, cafe latte mm. er fyldt med kalorier i flydende form, der smager utroligt godt, men mætter rigtig dårligt. Den regelmæssige indtagelse af drikkekalorier leder ikke sjældent til kalorieoverskud og overvægt over tid.

Sukkerindhold og Fedtlagring:
Sukker i sodavand kan føre til øget insulinproduktion, hvilket igen kan fremme ophobning af fedt i kroppen. Dette kan bidrage til vægtøgning over tid.

Sodavand (og andre drikkekalorier) giver ikke en god følelse af mæthed som fast føde gør. Derfor vil drikkekalorier med dårlig mæthed nemt resultere i, at du stadigvæk har brug for reel mad, hvorfor drikkekalorier ofte “ryger oven i hatten” og ender som kalorieoverskud.

SE OGSÅ: DRIKKER DU KALORIER OP SVARENDE TIL HELE MÅLTIDER?

 

TYPE 2 DIABETES OG HJERTE-KAR-SYGDOMME

Måske dine kostvaner over tid har ledt til, at du pt. er diagnosticeret med type 2 diabetes (eller måske har du det til “gode” i nærmeste fremtid). Det er naturligvis ikke “på den gode måde”, men med stor sandsynlighed i vente, hvis du lever meget sødt og usundt.

Har du pt. har madvaner og en livsstil, der over tid har gjort dig overvægtig, og samtidig har et regelmæssigt indtag af sukkerholdige drikkevarer som fx sodavand, så øges risikoen for udvikling af type 2 diabetes, hvis ikke du allerede har det (udiagnosticeret).

En anden sideeffekt, ulempe og bivirkning afledt af at være overvægtig – især omkring maven (kendt som organfedt), er at risikoen for hjerte-kar-sygdomme øges markant. Her er sukkerindtag fra bl.a. sodavand en stor med-bidrager til dannelsen af denne type fedt.

SE OGSÅ: VÆGTTABSMEDICIN: FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER

 

SUNDERE ALTERNATIVER TIL SUKKER-SODAVAND

Når du vil skifte kurs ift. dine drikkevaner, vil jeg anbefale dig at få styr på, hvorfor det i det hele taget giver mening for dig at forbedre drikkevanerne? Du ved det måske godt overordnet set, men brug nogle minutter på at gøre forandringen meningsfuld for dig selv.

Du skal have styr på din bagvedliggende motivation, for den skal drive årsagen til din små og store forbedrede beslutninger, når hverdagen rammer.

Når du har styr på meningen bag – dit “HVORFOR”. Så begynd at spotte de steder, hvor du kan sætte ind med mindst mulig indsats og høste størst muligt afkast. Et typisk sted er dine indkøbsvaner.

Køber du fx ikke sodavand (med sukker), kan du heller ikke drikke det, vel?

Næste skridt er at have fokus på, at holdbare forandringer typisk skabes gennem små holdbare justeringer, ændringer og forbedringer i din hverdag. Du har måske mest lyst til at gå drastisk til værks, men sådan fejler de fleste mennesker sikker – hver gang!

SE OGSÅ: SÅDAN KAN ENERGIDRIKKE SPÆNDE BEN FOR VÆGTTAB

 

SKAB I STEDET SMÅ FORBEDRINGER

Brug tid på at gøre det klart, hvor du vil hen af i dit liv – dit ønskede mål, brug mere tid på, at grave dybt i dit “HVORFOR”, så forandringen giver mening. Brug herefter det meste af din tid på at sikre, at dine ændringer munder ud i holdbare forandringer.

Spot hvornår dine tænkte intentioner, indsatser og ændringer vil bliver for overvældende, anstrengende og umulige at fastholde. Hellere starte i det små og bygge gradvist på og skabe holdbare forandringer og forbedringer, end at starte for stort og ende i fiasko igen.

Reducer, minimer og juster hist og her – ét skridt ad gangen. Begynd at købe mindre mængder, dele mængder over, gemme til senere – og sågar smide resten ud. Husk det ikke er spild, hvis alternativet er, at du bruger dig selv som skraldespand.

Udskift din tørstslukkere til kaloriefrie valg oftere – ikke altid eller hele tiden, men oftere. Begynd at introducere light sodavand, sukkerfrit saft, te og kaffe uden tilføjelser og mere vand.

SE OGSÅ: STYR KALORIERNE I DIN KAFFE, CAPPUCCINO, LATTE MM.

 

VAND ER DET SUNDESTE VALG AT DRIKKE

Ja, vi ved alle sammen at vand er det sundeste valg, men udelukkende at drikke vand, synes jeg personligt bliver for kedeligt og dermed uholdbart. Derfor er målet at drikke vand oftere, og så ellers lade de andre kaloriefrie alternativer berige smagssanserne.

Nu ved du engang for alle, hvorfor sodavand (med sukker) som vanemæssig tørstslukker let kan bidrage til overvægt. Du ved også, hvorfor det ikke er skide smart ift. de sygdomme der ofte følger med at være overvægtig. Og du ved, hvordan du skifter kurs trin-for-trin.

Begynd at vælge sundere alternativer og skab flere små forbedringer i dine mad-, motions- og livsstilsvaner i øvrigt. Tag styringen (tilbage) i dit liv, genskab en sund vægt og reducer risikoen for sundhedsmæssige problemer og lev et langt, sundt og godt liv.

SE OGSÅ: JUICE KAN VÆRE EN “SUND” KALORIEBOMBE FOR DIN VÆGT

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN OVERVÆGT

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her