SVINGER DU MELLEM OVERSPISNING OG UNDERSPISNING?

SVINGER DU MELLEM OVERSPISNING OG UNDERSPISNING?
SVINGER DU MELLEM OVERSPISNING OG UNDERSPISNING?

OVERSPISNING OG UNDERSPISNING

Svinger du mellem overspisning og underspisning, kan det være årsag til madstress, overvægt, ubalance og fiaskofølelse

Når du svinger mellem perioder med overspisning og underspisning, kaldes cyklussen også for pendulspisning. Du kender sikkert godt tendensen i større eller mindre grad enten fra dig selv, et familiemedlem, en kollega, en ven eller bekendt?

Nå, nu skal det være – “Nu skal den have én over nakken”, siger du (igen).

Du tror, du gør “det rigtige” ved (igen) at vælge en striks slanketilgang, men dine rigide og over-strikse tilgange til vægttab fastholder dig i konstant ubalance, når du igen “falder i”. Du starter med striks underspisning og slutter af med overspisning – igen og igen.

Denne cyklus er ikke kun skadelig for kroppens balance, men også for din mentale balance og sundhed. “Fælden” resulterer oftere i øget madstress, fastholdelse af overvægt, kropslig ubalance og overvældende fiaskofølelser – og ikke i sunde succeser!

SE OGSÅ: ØDELÆGGER DINE WEEKENDVANER UGENS RESULTATER?

 

OMKOSTNINGERNE VED UNDERSPISNING

Når vægten “skal” nedad, og du igen vælger en for striks, rigid og uholdbar slankestrategi, hvor du underspiser, er der stor risiko for at stresse både krop og hjerne. Pludseligt får din krop slet ikke “det”, som den er vant til, hvilket sætter hjernen i overlevelsesmodus.

Indenfor en kort perioder (måske dage), vil du have gjort både din krop og hjerne til dine modspiller, som gør alt for at saboterende slanketendenserne for at sikre din overlevelse.

Derfor er det sjældent en effektiv slankestrategi, at du går for drastisk til værks, hvis du ønsker holdbare resultater og et varigt vægttab. Vælg i stedet små kaloriereduktioner, som din krop og hjerne kan affinde sig med – uden at ryge i overlevelsesmodus.

Vælger du alligevel en alt for striks slanketilgang, vil du efter en periode typisk ende med at give efter og “falde i”, og når du alligevel har “fejlet”, kan din “fodfejl” nemt kickstarte  overspisninger dels for at kompensere for din underspisning…

…men jo også fordi, du føler dig som en taber, der har ødelagt alt igen!

Ekstrem restriktion kan over tid føre til næringsstofmangel, svækkelse af immunsystemet og tab af muskelmasse. Mentalt kan underspisning øge madstress og besættelse af mad, hvilket ofte resulterer i yderligere overspisning, når restriktionen viser sig uholdbar.

SE OGSÅ: LIGEGYLDIG OVERSPISNING FINDES IKKE, SÅ GØR DET HER

 

DEN ØDELÆGGENDE EFFEKT VED OVERSPISNING

Når du overspiser i mad, er det sandsynligvis ofte og især usunde fødevarer. Det er nemlig perfekt designet til at få dig til at føle en kortvarig tilfredsstillelse. Desværre efterfølges den rare følelse typisk hurtigt af en følelse af skyld, skam og fiasko.

Og udover den fysiske konsekvens af overspisning kan være vægtøgning, oppustethed, kvalme og fordøjelsesproblemer, så fører spisemønsteret typisk til en negativ selvopfattelse og et endnu mere forstyrret forhold til mad.

Du står igen i en ubehagelig kropslig, mental og følelsesmæssig tilstand, som du gerne vil af med, ikke sandt?

Hvordan slipper du hurtigst muligt af med den ubehagelige tilstand?

Noget ekstremt skal til – og dit modsvar bliver igen strikshed, rigiditet og uholdbare tiltag, der svinger pendul spisningen helt ud i modsatte side. Du fastholder dig selv i ubalance mellem den ene ekstrem efter den anden – uden at lykkes!

SE OGSÅ: OVERSPISER DU I FERIER, WEEKENDER OG PÅ FRIDAGE?

 

HVAD ER PENDULSPISNING?

Pendulspisning er tendensen, hvor perioder med underspisning og strenge diæter afløses af overdreven madindtagelse – og tendenserne skiftevis får lov at dominere. Denne cyklus gør det næsten umuligt at opnå og opretholde et sundt vægttab.

Når man konstant skifter mellem at sulte sig selv og at spise for meget, bliver både krop og sind forvirret, og meget tyder på at din forbrænding kan tage varigt skade. Dette fører til kropslig ubalance, hvor vægttabet enten stagnerer eller vender tilbage som vægtøgning.

Måske du kender “WHAT THE HELL”-effekten, hvor du siger til dig selv, at du har ødelagt alt og det er ligegyldigt at stoppe og komme tilbage på sporet, fordi du er “faldet lidt i”?

SE OGSÅ: “WHAT-THE-HELL-EFFEKTEN” SMADRER DINE RESULTATER

 

VEJEN UD AF PENDULSPISNING

At bryde fri fra pendulspisning kræver en ændring i dit mindset og dine spisevaner. Hvor sandsynligt det er, at du kan arbejde dig fri på egen hånd, handler om hvor svære dine tendenser til pendulering mellem overspisning og underspisning er.

Hvis den strategi, du bruger pt. ikke har hjulpet dig til at lykkes indtil nu, så er strategien med stor sandsynlighed ikke effektiv. En fleksibel og nuanceret tilgang til dine mad- og spisevaner, vil i stedet hjælpe dig til madro, vægtbalance og mindre pendulspisning.

Skrot din pendulspisning, og udforsk i stedet den gyldne mellemvej, og tøv ikke med at række ud efter en hjælpende hånd.

SE OGSÅ: UNDGÅ AT BLIVE FED OG TAGE PÅ I DIN FERIE » SLANKETIP

 

SÅDAN SLIPPER DU FRI AF PENDULSPISNING

Pendulspisning er en destruktiv cyklus, der både påvirker din fysiske og mentale sundhed negativt. Begynd at arbejde med balance, moderation og mindful spisning, så du kan bryde fri fra det usunde mønster og opnå en mere stabil og sund tilgang til mad og vægttab.

Start fx med følgende guidelines, og korriger din adfærd, hvis oplever at falde tilbage i dine gamle spisevaner og slanketendenser.

Balance og moderation: Stræb efter balance i din kost frem for ekstreme restriktioner eller overspisning. Tillad dig selv at nyde alle typer mad i små og sunde mængder.

Mindful (opmærksom) spisning: Praktiser mindful spisning ved at være til stede under måltiderne, spise langsomt og lytte til kroppens signaler for sult og mæthed.

Regelmæssige måltider: Spis regelmæssige måltider for at stabilisere din energibalance og dit blodsukkerniveau, så ikke ekstrem sult føre til overspisningstendenser.

Søg professionel hjælp: Hvis pendulspisning er en vedvarende kamp, kan det være nyttigt at søge hjælp fra en ekspert, coach eller terapeut, der kan støtte og vejlede dig.

SE OGSÅ: SKAB ET SUNDERE SLANKE-MINDSET OG OPNÅ VÆGTTAB

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

SLIP FRI AF DIN PENDUL-SPISNING

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her