CHIPS-VANEN KAN GØRE DET SVÆRERE AT OPNÅ VÆGTTAB

CHIPS-VANEN KAN GØRE DET SVÆRERE AT OPNÅ VÆGTTAB
CHIPS-VANEN KAN GØRE DET SVÆRERE AT OPNÅ VÆGTTAB

SPIS CHIPS, MENS DU OPNÅR VÆGTTAB

Det er vildt, at ét enkelt rør med sprøde Pringles chips indeholder flere kalorier end to store McBacon burgere, ikke?

Jeg er sikker på, du også ved, hvor hurtigt sådan et rør Pringles Chips kan forsvinde, haps. I denne sammenhæng er det vigtigt at understrege, at chips generelt set er en energitæt og kalorierig snack, og artiklens pointe gælder derfor ikke kun Pringles chips.

De knasende, sprøde og mundrette “hapsere” i rør og poser, er for mange en (nærmest) uimodståelig fristelse, der ved for hyppig nydelse og i for store mængder, nemt kan spænde ben for vægttabsønsker og vægtbalance.

Tænkt lige på, at ét enkelt rør med Pringles chips indeholder hele 861 kalorier, hvilket er mere end to saftige McBacon burgere.

Chips-vanen kan derfor nemt være problematisk for chips-elskernes sundhed, vægttab og vægtbalance, men lad mig i samme sætning understrege, at chips ikke skal have “dødstødet”, forbydes og forbudt-stemples.

I stedet giver det mening, at du arbejder med dine vaner, tendenser og ikke mindst de situationer, hvor du typisk spiser mere, end du egentlig har intention om. Her kan det fx være hyggestunder med familie, venner, kollegaer osv., der gør dig federe.

SE OGSÅ: FAMILIE, VENNER OG KOLLEGAER GØR DIG MÅSKE FEDERE

 

“MEN DET ER JO USUNDT AT SPISE CHIPS”

Hvorvidt chips er usundt at spise, handler om mængden, du indtager. Du vil hverken blive usund eller overvægtig af chips, hvis du fx spiser 1 chips hver dag resten af dit liv. Og den pointe skyder overbevisende store huller i din sund/usund-tænkning, ikke sandt?

Det er korrekt, at chips ikke ernæringsmæssigt har meget sundhed at byde ind med, og derfor med fordel kan nydes i sunde mængder af chips-elskerne derude.

Problemet med chips (og i øvrigt andre energitætte snack som fx “sunde” nødder), er at de smager rasende godt, hvorfor mængden kan være svær at holde nede. Det betyder ofte, at vi nemt kan indtage et stort antal kalorier på kort tid, før du føler dig mæt.

SE OGSÅ: 3 UNDERLIGE, MEN EFFEKTIVE SLANKETRICKS TIL VÆGTTAB

Jamen, hvordan nyder jeg så chips, mens jeg får styr på vægten?

 

TAG PORTIONS- OG SITUATIONSKONTROL

Har du tendens til og for vane at tage hele posen, røret, pakke, kassen osv. med dig, når du ønsker at nyde fristelser? Så gør du det nemt at overspise alle slags fristelser!

Det sker specielt ofte, fordi spisningen ofte kombineres fx brug af TV, smartphone, læsning, computerbrug osv. – dvs. distraktioner, der giver magten over mængden til autopiloten.

Når autopiloten har styringen over mængden, mister vi hurtigt overblikket over eller registrerer slet ikke, hvor mange chips (eller anden fristelse), vi spiser.

Med portions- og situationskontrol, udvælger du på forhånd en lille portion, mængde, håndfuld etc., i stedet for at tage hele portionen med dig, som du plejer. Nu kan du roligt overlade styringen til autopiloten og automatarmen, som altid spiser op.

SE OGSÅ: TAG SITUATIONSKONTROL OG UNDGÅ FLERE FIASKOER

 

SLÅ AUTOPILOTEN FRA OG BEVIDSHEDEN TIL

Du kender det sikkert alt for godt. Når du først åbner posen, pakken, røret, kassen er det langt sværere at stoppe med at spise, hvilket nemt fører til overspisning og et for stort indtag af kalorier fra fristelser.

Vi ved ved adfærdsforskning, at emballage – specielt besværlig emballage, kræver at vi slår autopiloten fra og tænder for bevidstheden, hvor fornuften kan træde i karakter. Pakker du fx dine fristelser i portionspakket (og besværlig emballage), så hjælper du dig selv.

Hvis din intention går på at nyde sunde mængder, og du brændende er motiveret for at opnå vægttab, så kræver besværlige portionspakninger fx fryseposer med knuder mental regnekraft, hvilket giver dig flere sekunder at reagerer, korrigere og stoppe i.

Tænk på at gøre de tilbageværende fristelser besværlige, men også gerne utilgængelige fx ved at anbringe dem på toppen af skabet, hvor der kræves en stol for at nå op.

SE OGSÅ: NEMT SNACK- OG SLANKETRICK DER VIRKER TIL VÆGTTAB

Er det ikke fjollet? Nej, det er virkeligheden, som du må forholde dig til, hvis dine vaner og tendenser er stukket af. Det kræver øvelse, træning og bevidstarbejde i gode rammer at lykkes bedre, og det er præcis, hvad jeg lærer mine klienter i deres forløb hos mig

 

DE “SPRØDE” AFSLUTTENDE TANKER

Selvom det er fristende at forkæle sig selv med chips måske flere gange om ugen eller hver aften, er det vigtigt at være opmærksom på mængden og hyppigheden, hvis du ønsker at få bedre styr på vægten – én gang for alle.

At nyde chips i sunde mængder som en lejlighedsvise godbid er 100% muligt, mens du lykkes med fx vægttab, men at gøre dem til en daglig vane gør det svært at lykkes.

Husk, at nøglen til en sund livsstil og vægtbalance ligger i variation, moderation og bevidsthed om dine kostvalg.

Nej, “sunde” økologiske rodfrugt chips er ikke bedre ift. vægttab, men du kan fx overveje at snacke i popcorn i stedet for chips lidt oftere, da de fylder mere og indeholder færre kalorier.

SE OGSÅ: CHIPS OG POPCORNS KALORIEFORSKEL IFT. VÆGTTAB

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DINE SNACKINGVANER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her