GÅR DIT VÆGTTAB I STÅ PGA. KALORIERIGE WEEKENDER?

GÅR DIT VÆGTTAB I STÅ PGA. KALORIERIGE WEEKENDER
GÅR DIT VÆGTTAB I STÅ PGA. KALORIERIGE WEEKENDER

ER DINE WEEKENDER KALORIERIGE?

Udfordringerne i et vægttabsforløb kan være meget forskellige, men kalorierige weekender er en hyppig årsag til stilstand i vægttabet

Mange mennesker der ønsker vægttab, oplever at de har styr på kalorieindtaget hele ugen – lige med undtagelse weekenderne. Weekenderne ender ofte med så mange ekstra kalorier, at hele ugens kalorieunderskud udlignes og vægttabet går i stå.

Det kan være frustrerende at arbejde hårdt på et kalorieunderskud med vægttab for øje de fleste af ugens dage. Kender du det?

Kalorieindtaget i løbet af dine weekender kan nemt resultere i en samlet indtagelse af flere kalorier, end du har forbrændt i løbet af ugen. Det føre ofte til udligning eller (gud forbyde det) en vægtstigning, når ugen er omme.

SE OGSÅ: ØDELÆGGER DINE WEEKENDVANER UGENS RESULTATER?

 

Forvent ikke at dit vægttab er lineært

Mange “tror” at et vægttab er lineært, men sådan er det sjældent. Det tager tid for vores kroppe at forbrænde ekstra kalorier, og vægttabet kan sagtens svinge undervejs. I starten går vægttabet ofte stærkt, hvorefter det typisk går i et svingende tempo.

SE OGSÅ: HAR DU STYR PÅ DIT VÆGTTABSMINDSET?

Din krop kan sagtens tabe fedt, mens den ophober væske, hvilket slører dit reelle vægttab i en periode.

SE OGSÅ: POSITIV FORANDRING TAGER TID, MEN ER DET HELE VÆRD

Hvis du “gør brug af” kalorierige dage og weekender, kan udsvingene føre til kortvarige ubalancer i kroppens hormoner, især insulin. Dette kan føre til en øget fedtlagring og en langsommere stofskifte, hvilket også kan udfordre vægttabsforløbet.

Dine evt. hormon ubalancer autoreguleres efterfølgende af kroppen, mens et evt. kalorieunderskud vil modarbejde dit vægttab.

Overspisninger i weekender og på cheatdays fører også ofte til mere følelsesmæssig stress og skyldfølelse, som nemt kan påvirke din motivation og viljestyrke efterfølgende.

SE OGSÅ: ER DIT VÆGTTAB GÅET I STÅ, SELVOM DU SPISER SUNDT?

Ubalancen kan nemt føre til en cyklus af penduls-spisning, hvor du henholdsvis overspiser og underspiser periodevist. Pendulspisningen kan være skadelig og have negative effekter for din sundhed både fysisk, mentalt og socialt.

Pssst… Vær OBS på om du har brug for en hjælpende hånd.

 

 

Sådan får du styr på dine weekender ift. vægttab

De fleste oplever et rammeskift i weekenden, hvor fx den faste vanlige tandbørstning om morgenen kan blive glemt. Strukturen i weekenden er typisk mere fri og tilfældig, hvilket kan være både afstressende, afslappende og hyggeligt.

Men en totalt manglende struktur i weekenderne kan nemt spænde ben for os.

SE OGSÅ: HER FEJLER DU (MÅSKE) I DINE TANKER OM SUNDHED

Planlæg evt. dine weekender, bare i lidt højere grad end nu, så de inkludere og prioritere sundere mad-, motions- og livsstilsvalg. Tag ansvar for din kost, motion og livsstil, fremfor bare at lade weekenden blive en undskyldning for at opgive sine sundhedsvaner.

Hold mere fast i dine sundhedsfremmende vaner og rutiner – også i weekenden!

SE OGSÅ: Hvilken træningsform er egentlig bedst for vægttab?

Søg også gerne støtte fra venner og familie, ved at dele dine livsmål for et evt. vægttab, og find sammen ud af hvordan de mennesker du omgiver dig med, kan hjælpe dig bedre.

Det kan være svært at stå alene, og jeg hjælper derfor mange med at få overblik over deres hverdage, weekender og liv generelt.

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

FÅ BEDRE STYR PÅ VÆGTEN

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her