DINE BEGRÆNSENDE OVERBEVISNINGER “FÆNGSLER” DIG

Sidder du fast i dit mentale fængsel?

Har du mange røverhistorier (begrænsende overbevisninger), som igen og igen begrænser dine gode intentioner og ønskede fremdrift i livet?

Nogle røverhistorier er ganske harmløse, og deres negative konsekvenser har ikke den store betydning for vores livskvalitet. Men der findes også de begrænsende selvfortællinger, der igen og igen hæmmer vores livskvalitet og fastholder os i et uhensigtsmæssigt.

I videoen, tager vi en snak om røverhistorier (selvbegrænsende overbevisninger), samt hvordan vi kan arbejde os fri af dem, der hæmmer vores livskvalitet.

Begrænsende overbevisninger er fastgroedede opfattelser, der kan holde dig tilbage i livet og hindre dig i at opnå dit fulde potentiale. Det kan fx være negative overbevisninger om dig selv, din formåen, livet muligheder, andre mennesker og meget andet.

SE OGSÅ: VÆRD AT VIDE: DU ER IKKE DINE TANKER OG FØLELSER!

 

Røverhistorierne kan have hjulpet os tidligere

Vores overbevisninger er ofte skabt fra tidlige oplevelser i livet, såsom kritik fra forældre, negative oplevelser i skolen eller mislykkede relationer. Over tid kan de blive automatiske tankemønstre, der påvirker en persons opfattelse af sig selv og deres muligheder.

SE OGSÅ: KAN LIDT “USUNDT” OG “SYNDIGT” ØDELÆGGE DIN DAG?

Det er vigtigt at identificere og udfordre begrænsende overbevisninger, fordi de kan forårsage lavt selvværd, usikkerhed, angst og forringet livskvalitet.

En måde at tackle begrænsende overbevisninger på, er at blive bevidst om dem og aktivt udfordre dem. Dette kan inkludere at identificere negative tankemønstre og erstatte dem med positive og realistiske tankemønstre.

SE OGSÅ: Slip for overtænkning, spekulation, bekymring og grublerier

Det kan svært at klare selv, hvorfor det kan være nyttigt at tale med en terapeut, coach eller anden behandler, der kan hjælpe dig godt på vej.

 

Brug den kognitive diamant som værktøj

Den kognitive diamand er en metode, der kan hjælpe dig til at visualisere og udfordre dine negative tankemønstre.

I denne sammenhæng kan du identificere og udfordre dine selvbegrænsninger og skabe en øget bevidsthed om, hvad der begrænser dig i tanke-, følelses-, krops og adfærdsmæssigt.

SE OGSÅ: 6 KONKRETE TIPS TIL MINDRE STRESS OG MERE OVERSKUD

Begrænsende overbevisninger udspringer selvsagt af tankemønstre, men den kognitive diamand fungere, som pilene indikerer, på kryds og tværs. Du kan derfor bruge metoden til at begynde at skabe bevidsthed om og ændre alt fra tanker, følelser, krop og adfærd.

Den består af fire komponenter: tanke, følelse, krop og handling:

Sådan fungerer den kognitive diamant
Sådan fungerer den kognitive diamant

Nu omhandler artiklen begrænsende overbevisninger, hvorfor eksemplerne nedenfor beskrives ud fra selvbegrænsende negative tankemønstre.

  1. Tanke: Det er den negative eller begrænsende tanke, som en person har om sig selv, andre eller verden i det hele taget.
  2. Følelse: Tankemønstret forårsager en følelse, som kan være angst, vrede, skam eller lavt selvværd.
  3. Krop: Følelsen påvirker kroppens fysiologiske reaktioner, såsom hjertebanken, åndenød eller muskelspændinger.
  4. Handling: Følelsen påvirker derefter en persons adfærd, valg og interaktioner med andre mennesker.

SE OGSÅ: HUSKER DU AT PRIORITERE TID TIL SUND REFLEKSION?

 

Du er gennemsnittet af din omgangskreds

Det siges at vi er (eller bliver) gennemsnittet af de mennesker, vi tilbringer mest tid med. Det er også derfor at arv og miljø i høj grad kan påvirke mennesker resultater i livet. Du kan selv gøre en aktiv indsats for at ryde op i din omgangskreds og gøre den bedre.

Du har ét liv, og hvis din omgangskreds konstant hæmmer dig, begrænser dig og holder dig nede, så er det sandsynligvis på tide at tage styringen i dit eget liv.

Ja, nogle usunde personer skal måske skæres væk, mens andres tilstedeværelse blot skal begrænses, men summa summarum, er det dit liv og din livskvalitet der skal i fokus.

SE OGSÅ: ADFÆRD SMITTER, og dine venner gør dig (måske) federe!

Det er vigtigt, at du omgiver dig med positive og støttende mennesker, der tror på dig, spiller dig bedre og støtter dig i dine mål, ønsker og drømme i livet.

At lære at acceptere og elske sig selv, inklusive sine fejl og svagheder, er ofte en stor og vigtig del af det, at overvinde sine begrænsende overbevisninger.

I alt er begrænsende overbevisninger et almindeligt problem, men de kan overvindes ved at blive bevidst om dem, udfordre dem og omgive sig med positive støttende mennesker.

At arbejde på at fjerne dine selvbegrænsende overbevisninger og tillige forbedre dine knap så gode tankemønstre vil give dig mere glæde, velvære og livskvalitet.

SE OGSÅ: PAS PÅ “HVOR ER DET BEDST AT STARTE?”-FÆLDEN

FÅ STYR PÅ DINE BEGRÆNSENDE OVERBEVISNINGER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her