KAN DINE TANKER OM MAD OPDELES I SUNDT OG USUNDT?

KAN DINE TANKER OM MAD OPDELES I SUNDT OG USUNDT
KAN DINE TANKER OM MAD OPDELES I SUNDT OG USUNDT

NÅR SUNDT BLIVER USUNDT

Gulerødder er typisk anset som sundt, men de kan blive usunde, hvis vi udelukkende spiser gulerødder dagen lang

Når vi stempler enkelte fødevarer eller hele fødevaregrupper som sundt eller usundt, gør vi sundhed fastlåst og unuanceret. Selvom det kan virke nemmere at navigere i “rigtige” og “forkerte” madvalg, så bliver ofte langt sværere at lykkes.

Hvorfor? Fordi vi typisk “forbudt-stempler” mad, snacks og fødevaregrupper, der i bund og grund giver os madglæde, nydeles og tilfredsstillelse. Derfor er succesraten for denne type slankestrategi typisk stærkt tidsbegrænset, før vi igen “falder i”.

SE OGSÅ: FÅR DU DÅRLIG SAMVITTIGHED AF AT SPISE USUND MAD?

 

JAGTEN PÅ EN SUNDERE LIVSSTIL

I jagten på en sund livsstil fokuserer mange på enkeltstående fødevarer og tænker på dem som “sunde” eller “usunde.” Men sundhed er mere komplekst end blot enkelte ingredienser.

En vigtig indsigt ift. sundhed er, at sundhed ikke afgøres af enkeltstående fødevarer, men den overordnede sum af vores mange valg, vaner, handlinger ift. mad, motion og livsstil.

Ovenstående indsigt er tydeligt eksemplificeret af infografikken af gulerødder. Gulerødder er ofte rost for deres ernæringsmæssige fordele, men selvom gulerødder er sunde, kan overdreven indtagelse af en enkelt “sund” fødevare ende med at blive usund for os.

SE OGSÅ: DIN “SORT/HVID” TANKEGANG SPÆNDER BEN FOR FEDTTAB

 

ER CHOKOLADEKNAPPER IKKE USUNDE?

Chokoladeknapper som fx M&M’s tilfører dig ikke megen ernæringsmæssig sundhed, men det gør dem ikke usunde for dig, for det handler om mængden, du indtager.

Nej, du bliver ikke usundt af at spise én enkelt M&M’s chokoladeknap, vel? 

Det vil altid handle om mængden og konteksten, hvor i du nyder enkeltstående mad, snacks og fødevarer – både når det gælder M&M’s, gulerødder og alt andet.

Sundhedsproblemet opstår typisk, fordi vi ikke har lært at nyde i sunde mængder. En ofte overset årsag til denne manglende evne, er ofte at vi ikke tror vi kan nyde fx M&M’s i sunde mængder og med god samvittighed, hvilket nemt leder til overspisning.

SE OGSÅ: DE SMÅ FORBEDRINGER GØR EN STOR FORSKEL OVER TID

Du kender måske situationen, tankerne og handlestrategien beskrevet nedenfor. En typisk ond tanke- og handlespiral, som mange med madstress og sundhedsforvirring lider af, og det desværre en af de største mentale benspændere for en sundere livsstil.

Når jeg alligevel har “fejlet”, kan jeg lige så godt spise op, spise det hele og gå ALL-IN.

 

 

SKROT DINE STRIKSE MADREGLER

Er dit hoved fuld strikse madregler og sundhedsstress, der har gjort det umuligt for dig at navigerer i din hverdag, så er det på tide at rydde op, frigive overskud og opnå madro.

Måske du konstant tænker: “Jeg skal/må ikke spise (indsæt selv noget fra din lange liste af syndige sager)”, og “Jeg skal/må kun spise (indsæt selv noget fra din korte liste af grønt du kan lide)”?

SE OGSÅ: SUND MAD KAN (OGSÅ) FEDE OG FORHINDRE VÆGTTAB

Den slags tanker om mad, spisning og sundhed udspringer ofte af alt for strikse madregler, en for unuanceret tilgang til sundhed. Ofte er de skævvredne sundhedstanker trænet, forstærket og fastholde igennem mange år, hvilket gør at de “sidder” godt fast.

Har mad og spisning magten over dig, og ikke omvendt, så tøv ikke med at række ud efter en hjælpende hånd, så du få ryddet op i dine madregler og din sundhedsstress.

SE OGSÅ: SPIS FEDENDE MAD, MENS DU TABER DIG OG OPNÅR VÆGTTAB

 

SUNDHED ER MERE NUANCERET, END DU TROR

Du kan fx sagtens nyde lidt “syndigt” slik hver dag resten af livet, mens du lever et sundt liv med vægtbalance. Tager slikindtag overhånd, så skrider balancen naturligvis i takt med mængderne, derfor handler det om nydelse i sunde mængder.

Du kan også sagtens nyde en hel del “sunde” gulerødder dagligt resten af livet som en del af en sund balance, men spiser du intet andet, så skrider din sundhedsmæssige balance.

Skån, skærm og beskyt dig selv og dine kære imod den ensidede, stemplende og skarpt opdelte mad- og sundhedsstress, der findes overalt derude.

Og overvej evt. at få en hjælpende hånd, til at at slippe din madstress, sundhedsforvirring og dårlige samvittighed, så du kan finde ind til den madro og madnydelse, der giver dig den madro, frihed og vægtbalance, som du fortjener.

SE OGSÅ: SLIP DIN MADSTRESS, FÅ MADRO OG HOLDBART VÆGTTAB

Forestil dig hvordan dit liv vil være anderledes om 3, 6 eller 12 måneder, hvis du begynder at skifte kurs i dag…

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DINE MADREGLER OG SUNDHEDSSTRESS

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her