SÅDAN HOLDER DU VÆGTEN I BALANCE EFTER VÆGTTABET

SÅDAN HOLDER DU VÆGTEN I BALANCE EFTER VÆGTTABET
SÅDAN HOLDER DU VÆGTEN I BALANCE EFTER VÆGTTABET

HOLD VÆGTEN EFTER DIT VÆGTTAB

Dit vægttab forbliver kun holdbart, hvis du formår at fastholde vægten i balance i fase 2 efter selve vægttabsforløbet

Mange tror (fejlagtigt), at de er i mål, når de er lykkedes med selve vægttabet. Men ønsker du et holdbart vægttab, afgøres det af den efterfølgende vægtvedligeholdelsesfase. Fase 2 af et holdbart vægttab er en livslang fase, du også skal lære at mestre.

De fleste (hvis ikke alle) mennesker kan lykkes med vægttab, men det at holde vægten efterfølgende, er straks sværere for de fleste. Det hævdes flere steder, at op imod 95% af alle mennesker der taber sig ikke formår at fastholde deres vægttab.

Vi når nok hurtigt til enighed om, at det ikke nytter meget at opnå et vægttab, hvis du ikke formår at holde vægten efterfølgende?

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

 

HAR DU TABT DIG (MANGE GANGE) FØR

Måske du er en af del af statistikken, der flere gange før er lykkedes med vægttab, men ikke har formået at fastholde dit vægttab? Artiklen klæder dig på med indsigter om vægtvedligeholdelsesfasen, og er du klar til at fastholde dit vægttab resten af livet.

Den første vigtige indsigt er, at forblive engageret i en sund livsstil og være opmærksom på de gode vaner, der støtter dig i vægttab og vægtvedligeholdelse. Det vil øge dine chancer markant for at opretholde det opnåede vægttabsmål på lang sigt.

SE OGSÅ: VÆGTTABSTIP: BRUG IKKE DIG SELV SOM SKRALDESPAND

 

HOLD DRØMMEVÆGTEN RESTEN AF LIVET

Når drømmevægten og slutmålet er opnået, kan du ikke “bare” give slip på alle de gode vaner, indsatser og fokusområder, der er årsagen til din drømmevægt blev nået. Men du kan slappe lidt mere af ift. din mad, motion og livsstil.

Det er fx muligt at indtage lidt flere kalorier, motionere lidt mindre og i det hele taget vælge et lidt mere afslappet forhold til mad-, motions- og livstilsvanerne end under selve vægttabsforløbet.

Det skyldes at du ikke længere behøver at sikre et kalorieunderskud, for nu handler det om at sikre et kalorieligevægtsindtag. Vær nysgerrig og gå gerne roligt frem ift. denne mere frie og afslappende tilgang til dine mad-, motions- og livsstilsvaner.

SE OGSÅ: NEMT SNACK- OG SLANKETRICK DER VIRKER TIL VÆGTTAB

 

HVAD GØR DU, HVIS VÆGTEN STIGER?

Mange begår fejlen, at give for meget slip ift. alle deres gode vaner, så de udvandes og igen erstattes af de gamle vaner og mønstrer, der gav dem vægtøgning i sin tid. Oplevelsen af at tage (lidt) på igen kan nemt kickstarte flere negative følgekonsekvenser.

Nogle overgiver sig hurtigt til en fiaskofølelse, der leder til mere opgivelses-spisning og et skråplan, hvor de indenfor relativt kort tid igen står med uønsket overvægt.

Andre igangsætter en uhensigtsmæssig slankerespons, hvor de bliver alt for strikse i deres måde at håndtere en lille vægtøgning. Konsekvensen her af kan lede til en øget tendens til efterfølgende perioder med henholdsvis under- og overspisning.

Ofte betyder det, at de får startet en uhensigtsmæssig tendens til pendulspisning, der måske / måske ikke fastholder deres vægttab, men ikke sjældent leder til øget madstress, sundhedsforvirring og en mental ubalance ift. deres vægt og vaner.

SE OGSÅ: STRIKSE MADREGLER GIVER SJÆLDENT VARIGT VÆGTTAB

Gå derfor stille frem, så du ikke laver for drastiske ændringer.

 

KOM TILBAGE PÅ SPORET, HVIS VÆGTEN STIGER

Vær løbende vågen på “din kurs” fx ved at veje dig hver 7-14 dag. Suppler din kurs med små justeringer hen ad vejen ift. den feedback livet giver dig på din vægtvedligeholdelse.

Nej, det er ikke nødvendigt at tælle kalorier konstant, men vær alligevel opmærksom på kalorieindholdet i de fødevarer, du spiser, så du undgår overspisning og får afstemt nydelse til sunde mængder, der støtter dig i din vægtvedligeholdelse.

Hold fokus på at spise og leve sundt, som du sandsynligvis gjorde under selve vægttabet, og eksperimenter gerne med en anelse mere mad, forkælelse og nydelse. Undgå dog altid at falde tilbage i gamle usunde spisevaner, der muligvis førte til vægtøgning.

SE OGSÅ: SLANKETRICK » DIN ENKLE OG EFFEKTIVE VEJ TIL VÆGTTAB

 

HOLD FAST I GODE MOTIONERVANER

Fortsæt med at dyrke regelmæssig motion og fysisk aktivitet. Forhåbentligt har du allerede fundet en form for træning, motion eller aktivitet, som du nyder. Motionsglæde vil øge din sandsynlighed for, at du forbliver engageret.

Skulle vægten stige en smule fra drømmevægten, kan du gennem gode motionsvaner nemt kalibrere igen fx i gennem lidt mere motion. Du kan fx relativt nemt flette en ekstra gå- eller løbetur ind i ugens løb, hvorefter justeringen afstemmes dine nye spisevaner.

Et alternativ er at øge dit fokus en smule ift. dine mad- og spisevaner, så de afstemmes dit ønskede eller mulige motions-, trænings- og aktivitetsniveau. Der er flere “vane-greb” at justere på, og dine gode vaner vil gøre det nemmere at justere hen ad vejen.

 

DRØMMEVÆGTEN KAN ÆNDRE SIG

Ja, tro det eller lad være, men drømmevægten kan faktisk ændre sig.

Det kan den dels i løbet af vægttabet, hvor det måske går op for dig, at du trives fantastisk på en vægt, der afviger fra din forventelige drømmevægt. Drømmevægten kan også ændre sig hen ad vejen i din vægtvedligeholdelsesfase.

Det er normalt – det vigtigste er altid, at du er glad, trives godt og oplever velvære i din krop og i dit liv.

SE OGSÅ: GRATIS KALORIEBEREGNER TIL VÆGTTAB OG VÆGTØGNING

Forestil dig fx, at du har nået din drømmevægt, og pludseligt forelsker dig i crossfit, hvor du arbejder hårdt flere gange om ugen. Du bliver stærkere, mere markeret og øger din muskelmasse.

Vægten stiger fra din oprindelige drømmevægt, men du stor trives. Her giver det mening, at du blot mærker efter, og acceptere at din drømmevægt nu har ændret sig en smule.

Husk, at din vægt ikke er det eneste pejlemærke for din sundhed selvom den kan være en nyttig indikator for, om du bevæger dig i “den rigtige” retning. Det er vigtigt ikke at være besat af vægten, men blot have en bevidsthed om eventuelle ændringer.

Løbene vejninger fx hver 7-14 dag eller spejltjek af dig selv, kan give dig en indikation af om noget kost- og motions- og livsstilsmæssigt skal justeres, hvis vægten fx begynder at svinge uden for et acceptabelt interval, som du selv fastsætter.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

VIGTIGE “FÆLDER” OG FOKUSOMRÅDER

Planlægning af måltider: Forberedelse og planlægning af måltider på forhånd kan hjælpe med at undgå fristelsen af usunde fødevarer, især når du er sulten og på farten.

Portionsstørrelser: Vær opmærksom på portionsstørrelser, både hjemme, men især når du spiser ude. Restaurantportioner kan ofte være meget større og mere energitætte end nødvendigt, så del måltider, levn, eller bed om at få rester med hjem.

Stresshåndtering: Stress kan nemt påvirke spisevaner og vægt. Stress kan fx lede til dulmende spisning, der får dig til at tage på igen. Lær at håndtere stress på sunde måder, såsom meditation, yoga, motion eller at tale med en ven eller terapeut.

Søvnkvalitet: Fokuser på at opretholde en regelmæssig søvnplan og få tilstrækkelig søvn. Mangel på søvn kan påvirke hormoner, der styrer appetit og mæthed, og sover vi mindre, er vi selvsagt også vågne i flere timer, hvor vi kan spise mere.

SE OGSÅ: 10 TYPISKE ÅRSAGER TIL DINE NYE VANER FEJLER – IGEN!

Motivation: Når drømmevægten og slutmålet er nået, hvad kan så tage pladsen i stedet for, som hjælper dig til at fastholde fast i de forbedringer, du har oplevet ift. din sundhed, velvære og vægtbalance? Sæt fokus på støttende handlings- og adfærdsmål i hverdagen.

Søg støtte: Del gerne evt. nye mål, udfordringer og problemstillinger med venner, familie, en støttegruppe eller en professionel sparingspartner. At have støtte og opmuntring kan være til stor hjælp, især når man står over for vanskeligheder.

Vær tålmodig og realistisk: Vægtvedligeholdelse kan være en udfordring i sig selv, og det er vigtigt at være realistisk og tålmodig ift. “at lære kunsten”. Der vil være gode og dårlige dage, men det vigtigste er, at du opretholder en sund livsstil over tid.

Slutteligt, handler det generelt om at opretholde de sunde vaner, der blev etableret under vægttabet. Vægtvedligeholdelse handler om at gøre mad-, motions- og livsstilændringerne holdbare, så de fastholder de resultater du ønsker – resten af livet.

SE OGSÅ: SYNLIGGØR SPISEVANERNE OG OPNÅ HOLDBART VÆGTTAB

Del gerne artiklen med andre, hvis du finder den hjælpsom.

Jeg hepper på dig – hele vejen! 

 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her