SÅDAN OPNÅR DU VÆGTTAB, MENS DU SPISER “USUNDT”

SÅDAN OPNÅR DU VÆGTTAB, MENS DU SPISER USUNDT

OPNÅ VÆGTTAB, MENS DU SPISER “USUNDT”

Du kan (også) få bedre styr på vægten, mens du spiser “usundt”, når du lærer at nyde fristelser i sunde mængder

I kampen mod kiloene er der ofte en tendens til at følge en streng “enten/eller” tilgang til kosten, hvor vi aldrig spiser “usundt”. Fejlagtigt tror mange, at for at opnå varigt vægttab er det nødvendigt at sige farvel til alle de lækre fristelser som junkfood, slik og snacks.

Men det er faktisk muligt (og ofte langt mere holdbart) at opnå varigt vægttab uden at sige farvel til livets mange fristende nydelser.

At opnå varigt vægttab handler mere om at skabe, finde og fremme en sundere balance i den måde, vi nyder fristelser på. Nøglen til varigt vægttab skal altså langt oftere findes i, hvordan, hvorfor og hvor meget vi spiser, fremfor hvad vi spiser.

SE OGSÅ: STRIKSE MADREGLER GIVER SJÆLDENT VARIGT VÆGTTAB

 

FAREN VED AT FØLGE SLANKEKURE

Når vi følger vi en slankekur, hvor vi kun lykkes, hvis ikke vi spiser “usundt”. Vi ender med at forbyde alt, hvad vi (også) nyder, elsker og holder af at spise, men her risikerer vi nemt at falde tilbage i vores gamle usunde vaner og skabe et usundt forhold til mad.

Nøglen til varigt vægttab er at omfavne nydelsen af moderation.

Det betyder at tillade dig selv at nyde et stykke kage eller en håndfuld chips uden at føle skyldfølelse. Det handler om at forstå, at det ikke er ét stykke kage eller en håndfuld chips, der smadrer dine mål, men snarere de gentagne overskridelser af sunde grænser.

 

SKAB VANEÆNDRINGER FOR LIVET

At bryde fri fra det enten/eller slanke-mindset kræver en ændring i din tilgang til mad, motion og livsstil. I stedet for at se på fødevarer, motion og øvrige livsstilsindsatser som enten rigtigt/forkert, sundt/usundt, skal vi vurderer valget på en sundhedsskala.

De fleste mennesker vil altid kunne spise sundere, men hvis du spiser sundt nok, tillader sunde mængder fristelser og i øvrigt opretholder et kalorieunderskud, opnår du vægttab.

De fleste mennesker vil altid kunne motionere mere, men hvis du motionerer på et niveau der er fornuftigt ift. dine kropslige mål, så skaber du sundhedsmæssige fremskridt.

Mere er ikke altid bedre – specielt ikke når mere resulterer i uholdbare indsatser, for så giver din merindsats kun positivt afkast i kort tid.

SE OGSÅ: VÆGTTABSTIP: BRUG IKKE DIG SELV SOM SKRALDESPAND

 

MODERATION OG BALANCE I LIVSSTILEN

Jo, prioriter at spise sunde fødevarer det meste af tiden, men tillad dig selv at nyde diverse fristelser lejlighedsvist i sunde mænger og med god samvittighed.

Jo, prioriter en aktiv livsstil det meste af tiden, men tillad også dig selv at tage en slapper. Og husk så i øvrigt på at finde aktiviteter, som du synes er sjove, for så holder de ved.

Træn dig selv i at tage portionskontrol og situationskontrol. Hjælp dig selv til at undgå overspisninger, ved at kontrollere mængder, portioner og tilgængeligheden på forhånd. Vær også meget opmærksom på din mæthedsfølelsen, og stop når du er mæt.

De fleste spiser mere, end de har intention om, når attraktive fristelser gøres synlige og tilgængelige i alt for store mængder. Det sker fx, når hele chipsposen tages med ind foran fjernsynet, eller du planter et fad med 1 kilo bland-selv-slik foran familien.

SE OGSÅ: FAMILIE, VENNER OG KOLLEGAER GØR DIG MÅSKE FEDERE

 

PRAKTISER MERE OPMÆRKSOM SPISNING

Hvis du og familien ønsker en sundere livsstil, samt at få bedre styr på vægten, så prøv at portionsanrette, samt praktiser opmærksom spisning (mindful eating). Vær til stede, når I spiser. Nyd hvert bid meget mere, og lyt til jeres krops signaler om sult og mæthed.

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) UOPMÆRKSOMT? » SÅ RISIKERER DU

Varigt vægttab handler ikke kun om at tabe sig, men om at opbygge holdbare ændringer af vores mad-, motions- og livsstilsvaner.

Ved at frigøre dig fra enten/eller mentaliteten og omfavne balance og nydelse, kan du opnå langsigtede resultater uden at ofre glæden ved at spise. Træf sunde valg, men glem ikke at give plads til nydelse, afslapning og frihed.

Denne balance gør vægttabsrejsen og din efterfølgende vægtbalance meget sjovere, sundere og ikke mindst langt mere holdbar.

SE OGSÅ: GØR SPISNING AF “TRÆTHEDSKALORIER” DIG OVERVÆGTIG?

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FIND MERE MADRO OG FÅ STYR PÅ VÆGTEN

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her