ER DIN KOSTRETNING EGENTLIG EN SUCCES ELLER FIASKO?

Er din kostretning egentlig en succes?

Bliv klogere på vægttab, kalorieunderskud og kostretningerne KETO, LCHF, LOW-CARB, VEGAN, PALEO, STENALDERKOST, SENSE mm.

Jeg vil IKKE fortælle dig, hvilken kostretning der er rigtig eller forkert for dig, MEN jeg vil invitere dig til at blive nysgerrig på om du EGENTLIGT har succes med din nuværende kostretning, hvis du (tør) blive klogere?

En stor udfordring med strikse kostretninger, er bl.a. at mennesker er overbevist om, at fx LCHF/KETO er det eneste rigtige, har identificeret sig stærkt med kostretningen. Hvilket ofte gør det svært at bryde fri at kostretningen begrænsende lænker igen.

SE OGSÅ: KAN LIDT “USUNDT” OG “SYNDIGT” ØDELÆGGE DIN DAG?

Men husk specielt på én ting ift. vægttab: Der skal et kalorieunderskud til, hvis dit primære mål er vægttab/fedttab. Det er ikke NOK bare at følge en kostretning til punkt og prikke eller for den sags skyld at spise “sund” mad.

SE OGSÅ: Jo, “sund” mad kan (også) gør dig federe og forhindre vægttab

 

Værd at vide om kalorieunderskud

Når det kommer til at tabe sig, er der en række kostretninger, som ofte kan friste af forskellige grunde. Nogle af de mest populære omfatter KETO, LCHF, LOW-CARB, VEGAN, PALEO, STENALDERKOST, og der er mange andre variationer inden for hver af disse.

Men uanset hvilken kostretning du følger, er der en vigtig og evidensbasseret faktor, som er afgørende for vægttab: Kalorieunderskud. Kalorieunderskud betyder simpelthen, at du forbrænder flere kalorier, end du indtager i løbet af dagen.

SE OGSÅ: VÆGTTABSPLATEAU: ER DIT VÆGTTAB (IGEN) GÅET I STÅ?

Kalorieunderskud kan opnås ved at spise færre kalorier end din krop forbrænder naturligt eller ved at øge din fysiske aktivitet, så du forbrænder flere kalorier, end du normalt ville gøre. De fleste mennesker opnår størst succes, ved at kombinere disse.

Hvis vi spiser for mange kalorier, vil overskydende kalorier blive lagret som fedt i vores krop, hvilket kan føre til vægtøgning over tid.

Spiser vi færre kalorier end vores krop har brug for, vil vores kroppe begynde at forbrænde lagret fedt, hvilket resulterer i vægttab over tid.

SE OGSÅ: 3 UNDERLIGE, MEN EFFEKTIVE SLANKETRICKS TIL VÆGTTAB

Værd at vide om kostretninger ift. vægttab

Ja, det kan være fristende at tro, at bestemte kostretninger kan hjælpe med at forbrænde fedt hurtigere, er sandheden, at kalorieunderskud er den afgørende faktor for vægttab.

Det betyder ikke, at forskellige kostretninger ikke kan have fordele, som du oplever som støttende i forhold til at opnå et kalorieunderskud. Men kalorieunderskud er stadig det afgørende fokuspunkt for vægttab.

SE OGSÅ: JO, DET GØR EN STOR FORSKEL » SKAB VÆGTTAB – DER HOLDER!

I sidste ende er det vigtigt at huske, at vægttab ikke er en enkeltstående begivenhed, men en livsstilsændring. HVAD du spiser er ofte mindre vigtig, end HVORFOR og HVORDAN, du spiser.

Din kost udgør 100% af dit kalorieindtag, og motion og træning udgør typisk kun omkring 10-20% af din forbrænding.

I over 10 år har jeg guidet mennesker til holdbare resultater, og gjort deres vægttab og livsstilsændringer meget nemmere! Få helt styr på dit mindset, din motivation og din metode til at lykkes i et personligt onlineforløb hos mig. Skal jeg hjælpe dig?

SE OGSÅ: OVERSE IKKE N.E.A.T. AKTIVITET HVIS DU ØNSKER VÆGTTAB

 

TYPISK FORVIRRING OM LCHF/KETO

  • “For at kickstarte fedtforbrændingsmotoren, skal du spise meget fedt i maden”
  • “Spiser du få kulhydrater, kan du spise alt det fedt du ønsker uden at blive tyk”
  • “Hvis du vil tabe kropsfedt, skal du spise meget mere fedt i din mad”
  • “Du skal i ketose-tilstanden, ellers vil du aldrig opnå vægttab”
  • Osv. Her under vil jeg besvare og begrunde ovenstående, så spids ører nu!
High-Fat begrebet – hvad er det egentligt? I sig selv er begrebet ret uklart, som typisk skal fortolkes relativt ud fra den enkeltes personlige præferencer og mål.

Nogle hælder smør, fedt og fløde ud over alt deres Low-Carb mad, mens de undrer sig over, hvorfor deres ønskede vægttab udebliver. Bare fordi noget er LCHF/KETO (og du evt. er i ketose-tilstanden), så udløser det ikke automatisk vægttab.

Vægttab udløses af kalorieunderskud – ikke ketose, LCHF, KETO eller noget som helst andet. Kalorieoverskud (lige gyldig kostretning) vil altid resulterer i vægtøgning.

SE OGSÅ:OLIES “USYNLIGE” KALORIER KAN NEMT STOPPE VÆGTTAB

Det gælder også, hvis kalorieoverskuddet stammer fra fedt, og selvom du er i ketose. Tilstanden, hvor kroppen ikke har nok kulhydrater til rådighed i muskler og lever i form glykogen og ej heller får tilført nye kulhydrater via kosten fx pga. en low-carb kost.

Når ikke kroppen ikke får tilført tilstrækkeligt kulhydrater og glykogenlagrene er tømte, så vil ketose-tilstanden indtræffe, og hvis det er målet, så tillykke. Men ketose er ikke lig med fedttab/vægttab. Så glem ikke hvad du egentligt “jagter” med din kostretning.

Ketose er tilstanden, hvor din krop og hjerne primært drives af ketoner (fedtkilder fra mad og kropsfedt, fremfor kulhydrater og glykogen).

Ketose er hvad nogle “jagter” og al respekt for det, men ketose er ikke en magisk tilstand, der automatisk udløser vægttab, og gør at du kan være totalt ligeglad med, hvor meget fedt du tilfører din mad.

Kalorieunderskud er forudsætningen for fedttab – uanset kostretning, men det glemmer mange.

SE OGSÅ: FEDTSTOF FX OLIE KAN HURTIGT BLIVE EN KALORIEFÆLDE

 

HVAD ER DIN VIGTIGSTE MÅLESTOK?

Er du ude efter vægttab? Så husk, at kalorieunderskud er forudsætningen, hvorfor det ikke giver mening, at du overhælder din mad med overflødige mængder fedt. Det vil gøre det sværere for dig at lykkes med vægttab.

Jagter du ketose? Så kan du med fordel skrue lidt mere op for fedtandelen og ned for kulhydratandelen i din kost. Bare du husker at ketose ikke automatisk udløser vægttab, hvis det i virkeligheden er det, du jagter gennem din nye kostretning.

Påstanden om, at jo mere fedt vi spiser, des mere fedt forbrænder vi, svarer jeg på herunder. #BULLSHIT

Følgende eksemplet underbygger dette: Drikker du fx 1 liter ekstra jomfru oliven olie hver dag (9000 kalorier), så vil du med garanti ikke få kickstartet noget “motor” der fedtforbrænder i nærheden af den mængde kalorier, hvorfor du vil tage på i vægt.

Fedtforbrændingsmotoren forbrænder ikke flere kalorier ved at spise mere fedt, men det er korrekt, at vi forbrænder mere fedt, hvis tilgængeligheden af kulhydrater ikke er tilstede i tilstrækkelig grad gennem kosten og i kroppen.

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

 

FÅ STYR PÅ DIN KOSTRETNING

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her