SPISER DU ANGST, FRYGT OG ANDRE SVÆRE FØLELSER?

SPISER DU ANGST, FRYGT OG ANDRE SVÆRE FØLELSER
SPISER DU ANGST, FRYGT OG ANDRE SVÆRE FØLELSER

SPISER DU DIN ANGST?

At spise på svære følelser som fx angst og frygt dulmer kun kortvarigt og kan derfor nemt lede til overvægt

I store træk er vi i Danmark ret privilegerede, fordi vi lever i et trygt og sikkert samfund, hvor der ikke er megen reel grund til at være bange for noget farligt. Men selv i et samfund uden krig, jordskælv mm. rammes mange af angst, frygt og andre svære følelser.

Mange mennesker er desværre blevet lidt for “gode” til at fastholde destruktive tanker, følelser og kropslige fornemmelser om angst, frygt og bekymringer. Og med øvelse bliver vi vane tro bedre – også ift. uhensigtsmæssige vaner, handlinger og tendenser.

Evolutionært er vores hjerne designet til at beskytte os. Det gør den bedst ved at se frygt og fare, inden det bliver rigtigt farligt. Lige så smart egenskaben har været i stenalderens sabelkatsfyldte habitater, lige så hæmmende kan den blive i vores civiliserede samfund.

Vi kan nemt blive “lidt for gode” til at zoome ind, og spekulationer og bekymringer om stort og småt kan hos nogle igangsætte lammende gruble-tendenser, der så igen kickstarter en vanemæssig spisning på de svære følelser, for det dulmer desværre effektivt nu og her.

I stenalderen spiste vi nemlig sjældent, hvis lejeren var omringet af sultne sabelkatte, og så stortrives hjernens belønningscentrer ydermere også med de fleste af de ting, som vi dag har tendens til at vælge at snacke fx slik, chips, is mm.

SE OGSÅ: AT SPISE PÅ ANDRE FØLELSER END SULT ER NORMALT, MEN

 

BLIV EKSPERT I DINE VANELOOPS

Både vores “gode” og “dårlige” vaner har overordnet set samme formål – nemlig at løse problemer for os. Når du fx føler angst og vanemæssigt spiser noget sødt, så gør du det samme næste gang, fordi din følelsesmæssige tilstand dulmes, dæmpes eller skifter.

Desværre virker “quick-fixet” typisk kun kortvarigt, hvor mad er en ringe trøst. Der skal nemlig så frygteligt meget til, hvis du bruger mad som medicin og symptombehandling til svære følelser.

Når vaneloopet mellem angst, bekymring, grublerier mm. kobles sammen med spisning, kan kalorieindtaget afledt heraf nemt tage overhånd og lede til overvægt. Fastholdes dette destruktive mønster for længe, går det ud over vores glæde, trivsel og sundhed.

SE OGSÅ: VÆRD AT VIDE: DU ER IKKE DINE TANKER OG FØLELSER!

 

 

JEG SPISER IKKE PÅ ANGST, MEN…

Desværre er det lang fra kun mad, der bliver brugt som selvdestruktiv selvmedicinering mod angst, frygt og andre svære følelser.

Når vi står uden effektive metoder til at håndtere vores angst, frygt, bekymringer og andre svære følelser, kan vi “misbruge” andet end mad. Andet “misbrug” kan bl.a. være smøger, shopping, gambling og alkohol, eller reelt misbrug af hårdere stoffer.

Fællesnævneren for handlingsmønstrene er at de alle dulmer, dæmper, regulerer og afleder de følelsesmæssige smerter for en stund. En anden typisk fællesnævner, er at mønstrenes negative konsekvenser på længere bane er ofte uønskelige.

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) PÅ FØLELSER, BLIVER DU NEMMERE TYK

 

HVORDAN SLIPPER JEG FRI AF MIN ANGST?

At slippe uhensigtsmæssige handlemønstrer kan være udfordrende, men det er muligt for dig at slippe jerngrebet fra din angst, frygt og andre svære følelser. Det kræver dog typisk en professionel hjælpende hånd, men tøv ikke, for det gælder din livskvalitet.

Er du allerede bevidst om dine angsttanker, gruble-tendenser og spisning på svære følelser, så har du taget de første skridt på rejsen, og at række ud efter en hjælpende hånd vil være et gå næste skridt på vejen.

Med en professionel hjælpende hånd, vil du blive klædt på viden og værktøjer til at takle angst, frygt og andre svære følelser, når de dukker op i hverdagen. Du vil lære at håndtere dine svære følelser smartere, bedre og sundere med konkrete og effektive værktøjer.

SE OGSÅ: ER SPISNING PÅ ENSOMHED DIN UØNSKEDE FØLGESVEND?

Du lærer at identificere, undgå og/eller håndtere de udløsende faktorer for angst, frygt og andre svære følelser, der leder til følelsesmæssig spisning. Professionel hjælp er ofte yderst gavnligt for at forstå og håndtere svære følelser og deres påvirkning på dine spisevaner.

Indse at livet sjældent bliver bedre af sig selv, hvis du er ude på et skråplan. Erkend dine små og store udfordringer i livet, og begyndt at tage ansvar for at (gen)skabe det gode liv – et skridt ad gangen fx i samarbejde med en professionel sparringspartner.

Måske ikke alene på egen hånd, men du er den eneste, der kan række ud efter hjælp! Og for Guds skyld, hvis du igennem det/de seneste år har spist dig til overflødige kilo, så er en slankekur og detox ikke løsningen!

SE OGSÅ: GØR SPISNING AF “TRÆTHEDSKALORIER” DIG OVERVÆGTIG?

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN ANGST, FRYGT MM.

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her