ER SPISNING PÅ ENSOMHED DIN UØNSKEDE FØLGESVEND?

ER SPISNING PÅ ENSOMHED DIN UØNSKEDE FØLGESVEND
ER SPISNING PÅ ENSOMHED DIN UØNSKEDE FØLGESVEND

ENSOMHED KAN GØR DIG TYK

De fleste oplever af og til ensomhed, men føler vi os ensomme for ofte og dulmer den med mad, kan vi nemt tage på i vægt

Ensomhed, og andre ofte associerede følelser som fx tristhed, sorg og hjertelige smerter, kan være en hårde modspillere i livet. Og hvis vi ikke har sunde håndteringsstrategier til vores svære følelsers, kan deres afledte effekter koste ekstra kilo på vægten.

Mange bruger mad, der desværre ofte fungerer fint til at aflede, dulme og distrahere svære følelser for en stund eller i en kortere periode, men “mad-løsningen” virker sjældent ret længe, før der igen skal mere mad til.

Er ensomhed (og i øvrigt andre svære følelser) din(e) uønskede følgesvend(e), og har du for vane at “fixe” de svære følelser med mad, vil tendensen nemt kunne føre til uønsket vægtøgning og sundhedsproblemer.

SE OGSÅ: AT SPISE PÅ ANDRE FØLELSER END SULT ER NORMALT, MEN

 

BRUGER DU MAD SOM MEDICIN?

At bruge mad som medicin, er ofte en vanemæssig håndtering der kommer snigende over tid. Desværre, er virkningen her af ligesom at holde en boldt under vand. Det kan lade sig gøre for en tid, men før eller siden vil bolden igen tordne op gennem vandoverfladen.

Når aldrig du “rigtigt” får løst det bagvedliggende problem, eller lært at håndtere  de svære følelser som fx ensomheden bedre, så bliv din selvmedicineringen med mad, smøger, TV, gaming, alkohol, stoffer, gambling osv. blot en kortsigtet symptombehandling.

Hvis du pt. sidder fast i dulmende og kortsigtet symptombehandling, kræver det måske og sandsynligvis en professionel hjælpende hånd til at slippe fri af dette uønskede mønster.

Men det er muligt! Så lad det ikke gå ud over din livskvalitet længere, men ræk ud efter den hjælp, du har brug for. Få hjælp til at håndtere dine svære følelser bedre, så du igen kan opleve mere glæde, velvære og livskvalitet.

SE OGSÅ: SPISER DU PÅ DINE SVÆRE FØLELSER (FX KANELGIFFLAR)?

 

HÅNDTER DINE SVÆRE FØLELSER BEDRE

Det vil dog være en god ide, at du allerede selv begynder at håndtere dine svære følelser bedre – allerede fra i dag af. Her er nogle konkrete forslag:

Fysisk aktivitet: Når du føler dig ensom, kan fysisk aktivitet være en fantastisk måde at afbøde disse følelser på. Gå en tur, træn, eller deltag i en gruppeaktivitet. Motion frigiver endorfiner, der kan forbedre dit humør og reducere ensomhedsfølelsen.

Kontakt med venner og familie: Selvom det kan være udfordrende at nå ud til andre, kan kontakt med venner og familie hjælpe med at mindske ensomhed. Tænk ikke længe, men ring eller skriv til en i din familie eller vennekreds.

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) PÅ FØLELSER, BLIVER DU NEMMERE TYK

Hobbies og interesser: Find en hobby eller interesse, der kan afhjælpe din ensomhed og give dig glæde. Det kan være alt fra at læse, male, musik, frivilligt arbejde mm. Engagere dig i noget, der kan hjælpe dig med at føle dig forbundet og mindske ensomheden.

Måltidsplanlægning: Når du spiser, skal du være opmærksom på, om du er sulten eller om du spiser for at dække din ensomhed. Planlæg dine måltider på forhånd og strukturer dine spisetider, for det er ofte hjælpsomt ift. at undgå impulsive spisebeslutninger.

SE OGSÅ: ER DU OVERVÆGTIG PGA. DIN SPISNING PÅ KEDSOMHED?

Opmærksom spisning: Hvis du beslutter at spise, så praktiser opmærksom spisning – også kendt som mindful eating. Dette indebærer udelukkende at fokusere på din mad, nyde smagene og teksturerne og lytte til din krop, når den føler sig mæt.

Søg professionel hjælp: Hvis ensomheden bliver overvældende, er det en god idé at søge professionel hjælp. En coach, terapeut eller rådgiver kan hjælpe dig med at tackle dine følelser og udvikle sunde strategier til at håndtere ensomhed.

SE OGSÅ: DULMER DU STRESS VED AT (OVER)SPISE MAD, SLIK, IS MM?

Vær tålmodig med dig selv: At bekæmpe ensomhed og dårlige spisevaner kan være en udfordrende proces. Vær tålmodig med dig selv og forvent ikke, at du ændrer alt på én gang. Små skridt og fremskridt er stadig fremskridt.

Ensomhed kan være en udfordrende følelse at håndtere, men det er vigtigt at huske, at spisning ikke er den eneste løsning.

Ved at søge sundere måder at håndtere ensomhed mm. på, kan du beskytte din fysiske og mentale sundhed og undgå de uønskede konsekvenser af spisning på følelser.

SE OGSÅ: GØR SPISNING AF “TRÆTHEDSKALORIER” DIG OVERVÆGTIG?

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN ENSOMHED

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her