Sådan øger du din produktivitet
Hverdagen er travlt, opgavelisten lang og mennesker omkring os, vil have deres interesser plejet hurtigst muligt, så hvad kan du stille op?
Der findes faktisk ting du kan gøre for at hacke din produktivitet, og dermed få projekter hurtigere ud over rampen. Produktivitetshacks som vil kunne give dig mindre stress og mere tid til andre andre projekter, mere fritid eller en større pause mellem projekterne.
Vi lever i en verden, hvor der er fart på og alle vil have deres projekter håndteret, heller i går end i dag. Der er så meget fart på at stress er blevet en folkesygdom, som mange mennesker slås med.
Det er et skråplan og yderst ineffektivt for alle parter på den lange bane.
SE OGSÅ: TAG STYRINGEN MED TO-DO-LISTE HACKS – DER VIRKER!
Løsningen på stress, er langt fra altid simpel at løse. Det er meget individuelt, hvordan stress rammer den enkelte. Det er også vigtigt at huske, at stress i kortere perioder, ikke er farligt eller negativt, men faktisk kan gøre dig skarp og øge din produktivitet.
Ligesom så meget andet, handler det om balance og variation. Artiklen produktive hacks har til formål, at hjælpe dig til at øge din produktivitet, reducerer evt. negativ stress, samt øget dit fokus på at være produktiv, fremfor at være fortravlet.
1. Vær hård i din prioritering
Forestil dig situationen: Din telefonen ringer, du får en notifikation fra Facebook, din kollega vil fortælle dig om biografturen i går eller en anden forstyrrende indgriben i roen.
Tid er vores mest knappe ressource i livet, og vi får den aldrig tilbage, når først den er brugt.
Alligevel har de fleste mennesker et ret ligegyldigt forhold til tiden uden fornuftige grænser for, hvad de vil “spilde” tiden på. Bevares, fra tid til anden, er det også fornuftigt at tage et afbræk fra produktivt arbejde, men vær OBS på, hvordan du bruger din tid i livet.
Planlæg bevidste afbræk fra dit produktive arbejdsflow, men lad det ikke blive størstedelen af din tid, du bruger på Facebook, sladrer i telefon osv.
SE OGSÅ: Sådan undgår du, at føle dig uproduktiv, utilfreds og doven!
Bliv mere produktiv, og spot dine vigtigste opgaver
Ikke presserende og ikke vigtig: Kan være kollegaens fortælling om en ligegyldig biograftur uden noget pointe, læring eller andet end det formål, at han vil fortælle.
presserende, men ikke vigtig: Det er ofte telefonen der ringer, det gør den lige nu ikke om 2 eller 5 minutter – budskabet i telefonen behøver på ingen måde at være en vigtigt.
Ikke presserende, men vigtigt: Du har en vigtig opgave, som skal løses, der er ingen vej uden om – punktum. Opgaven er ikke presserende for den skal ikke nødvendigvis laves lige nu, deadlinen er først om 7 eller 14 dage.
Presserende og vigtigt: Der er brand i bygningen, vi mister vores vigtige kunde, hvis ikke vi handler nu osv. I denne situation skal der handles hurtigt og opgaven skal klart forrest i køen. Mangel på tid er et typisk udtryk for dårlig prioritering.
SE OGSÅ: AFSLØR DINE VÆRSTE TIDSRØVERE OG FRIGIV OVERSKUD
Når du sat alle dine gøremål og opgaver i system, efter ovenstående, ved du, hvilken opgave du skal arbejde på først, efterfølgende osv. Det er vigtigt at alle opgaver, der dukker op hen ad vejen vurderes og placeres i dit nye system.
Keypoint: “Lige meget, hvor højt folk omkring dig råber og forsøger at kortslutte dit prioriterinssystem, så bevar roen og få prioriteret opgaverne efter bedste evne”
SE OGSÅ: Optimer din effektivitet med fokus på den “Minimal-Effektive Dosis”
2. Sæt deadlines på dine projekter
Deadlines, det lyder mest af alt som noget journalister stilles overfor. Det er heller ikke usandt og det er der gode grunde til for avisen og bladet skal trykkes til tiden.
Det kan være du kan lære noget af journalisterne, og deres evne til produceret artikler med lynende fart – de ved om nogle, hvordan det er at have fart på, når der er få timer til deadline.
“deadlines gør, at vi i sidste time kan blive utroligt produktive”
Deadlines tvinger os til at prioritere de vigtigste ting for at komme i mål til tiden. Brug Paretos 80/20 regel i denne proces. Hvilke 20% skal du fokusere på, for at få leveret de 80% vigtigste procent af opgaven inden deadline. Når du har styr på, hvad der skal prioriteres indenfor den givne deadline, ved du at du bruger din tid bedst muligt!
Keypoint: “Fokuser først på de 20%, som giver dig 80% af de ønskede resultater. Herefter kan du arbejde videre med de resterende 80%, finpudse, kvalitetssikre osv.”
SE OGSÅ: PARETOS 80/20-PRINCIP KAN HJÆLPE DIG TIL ET BEDRE LIV
3. Sæt noget på spil og boost din motivation
For at få motivationen banket i top, er det effektivt at have noget at tabe eller vinde. Undersøgelser har vist at, risikoen for at “tabe” fx et pengebeløb af en vis størrelse, er mest motiverende for øget produktivitet.
Nogle gange kan du mærke en indre motivation, et drive som brænder i dig for at løse opgaven. Dette drive gør dig ekstremt produktiv. En anbefaling herfra, rid på bølgen af ‘drive’ mens du kan! Bølgen kan nemlig forsvinde, før du forventer det…
Anyway… Vi ved alle sammen godt, at ikke alle “opgaver”, giver os et indre drive, som motiverer os til at få opgaven løst. – Hvad gør vi så med denne type opgaver?
Skal opgaven løses af dig eller kan du outsource opgaven?
Nogle opgaver, flere end du sikkert tror, kan på fornuftig vis outsources til anden side. outsourcer du fx at få gjort hovedrent, skiftet til vinterdæk eller sat et nyt hegn op, så skaber du gennem pengetransaktion for arbejdet en økonomisk motivation for den, som påtager sig opgaven.
LÆS OGSÅ: STYRKEN AF DIT “HVORFOR”, ER AFGØRENDE FOR SUCCES
Godt, ikke alle opgaver skaber et indre driver og giver heller ikke mening at outsource. Forestil dig, at du skal have færdiggjort et projekt, eksamensopgave eller smide 10 kilo indenfor tre måneder og du ikke er naturligt motiveret. Det er her du kan hacke din motivation ved at sætte noget på spil og der igennem skabe motivation.
En brændende platform kan være motiverende
Du kan give en rigtig god ven 2.000, 5.000 eller 10.000 kroner, hoppe på vægten hos din ven og aftale, at du skal være minimum 5 kilo lettere om tre måneder.
Hvis ikke du efterlever det aftalte, skal din gode ven fx beholde pengene eller donere dem til et formål du helst ikke vil støtte. Beløbet skal passe til dig og din privatøkonomi.
Du skal finde beløbet, som vil gøre en smule nas at miste. Er beløbet for lavt, skaber du formentligt ikke tilstrækkelig motivation. Når beløbet derimod har en passende størrelse, vil du skabe en motivation til at genvinde og ikke tabe de 10.000 kroner.
Keypoint: “Hvis ikke den indre motivation eksistere, så skab motivationen selv og mærk, hvordan risikoen for at tabe fx 5 – 10.000 kroner, kan trigge en utrolig produktivitet i dig.”
SE OGSÅ: Undgå følgende typiske FEJL, når du ønsker at arbejde produktivt
4. Tilrettelæg at arbejde i blokke af tid
For at booste produktiviteten maksimal, er du nødt til at frigøre blokke at tid. Ti minutter her og en halv time der, er langt for med til at gøre dig produktiv. Hver gang du skifter mellem opgaver, vil der skabes spildtid og din produktivitet vil falde.
Dette skyldes at hjernen skal finde sit ‘flow’, efter omstillingen til en ny opgave. Skifter du for ofte mellem opgaver, er det slet ikke sikkert du når at komme i ‘flow’ på den enkelte opgave.
SE OGSÅ: AFSLØR DINE VÆRSTE TIDSRØVERE OG FRIGIV OVERSKUD
Flow eller flow state, som det officielt benævnes, er den tilstand vi oplever, når tiden flyver afsted. Dagen føles til lige at være begyndt og pludselig er der gået 8 timer. I flow state tilstanden, er vi være utroligt produktive, hvis tilstanden opnås under projekt- og opgaveløsning.
Flow state, opleves også ofte hos computerspillere, hvor timer bliver til dage. Nogle gange kan de helt glemme at spise, sove osv. Knap så produktivt og formentligt en kende usundt, men det er et faktum, at flow state får hjernen 100% fokuseret i et slags univers, uden forstyrrelser til at trække en ud af tilstanden.
Keypoint: “Tilrettelæg blokke af tid uden forstyrrelser, så du kan komme i flow og skabe en optimal produktivitet.”
5. Skab gode arbejdsbetingelser
Sørg for at skabe et godt arbejdsmiljø til at give den gas og sparke røv i. Find ud af hvor du kan få ro til at være produktiv. Find ud af hvor og hvad der skal til, for at du opnår dine optimale arbejdsbetingelser.
Det nytter ikke meget, at skulle være produktiv i et lokale, der føles som en sauna eller et kølerum. Hvis ikke din krop er tilpas med temperatur, belysningen, lugten mm. vil de faktorer forstyrre din produktivitet.
Hvor har du de bedste arbejdsbetingelser til at være super produktiv?
Det virker på mange mennesker, som om de kan blive helt overraskede over, at de pludseligt bliver sultne og skal haven noget at spise. Vær i stedet proaktiv og fornuftig.
Klargør på forhånd ting du ved du får brug for mens du er produktiv og gør det så nemt som muligt. Lav noget sund nærende mad klar, som kan nydes koldt eller klargøres på kort tid. Sørg for at drikke tilstrækkeligt med væske som fx Vand, Te, kaffe.
Keypoint: “For optimale arbejdsbetingelser, skal du nyde rammerne, du befinder dig i, indtage fornuft med mad og drikke, som understøtter en god energi at arbejde med.”
FÅ OGSÅ: 10 GODE TIPS TIL HOLDBARE NYTÅRSFORSÆT OG MÅL GENERELT
FÅ STYR PÅ DIT ARBEJDSFLOW
[mailmunch-form id="617934"]