10 KNALDGODE TIPS TIL HOLDBARE NYTÅRSFORSÆT

10 KNALDGODE TIPS TIL HOLDBARE NYTÅRSFORSÆT
10 KNALDGODE TIPS TIL HOLDBARE NYTÅRSFORSÆT

10 GODE TIPS TIL NYTÅRSFORSÆT

95% af alle Nytårsforsæt giver fiasko! Lær hvordan du undgår at blive en del af statistikken, og gør dit nytårsforsæt og dit mål holdbart!

Året er ved at være omme, og millioner af mennesker verden over laver store planer for året der kommer. Intentionerne er vildt gode – “NU SKAL DET VÆRE!”. Målsætningerne er mange og der lave mindst lige så mange nytårsforsæt verden over.

Nu vil vi starte på en frisk, og trække en streg i sandet. Det vælter ud med nye (og gamle uopnåede) mål, men det er som bekendt meget nemmere at sætte mål end at nå dem, og de fleste nytårsforsæt fejler allerede i Januar!

 

VI ELSKER “FRESH START”-EFFEKTEN

Det er cirka hver femte dansker, der med krystalklare champagneglas i hånden klokken 23:59 d. 31. december har nytårsforsættet klar – for nu skal der ske forandring!

Men det sker bare ikke for de fleste – og da slet ikke af sig selv. Vi skal stadigvæk gøre målrettede indsatser over lang tid for at skabe de ønskede forandringer.

De fleste af dem, der rent faktisk kommer fra tanke til handling og fører deres nytårsforsæt ud i livet, så holder nytårsforsættet ikke ret længe. Kun omkring 5% af alle nytårsforsæt holdes – de resterende 95% ryger i vasken, inden d. 15. januar.

Pssst… Nu skal du ikke droppe al håb om fremtiden, fordi det er Nytår. Nytåret er nemlig et tidspunkt, hvor vi kan gøre brug af “Fresh Start”-effekten.

Det er tidspunkter, hvor vi psykologisk set ofte vil finde større motivation og driver for at skabe forandring. Det kan fx være til Nytår, Januar, På mandag, Til den 1. osv.

Så timingen for forandring er som sådan ganske fin til Nytår, men du behøver altså ikke en Nytårsaften for at gøre brug af “Fresh Start”-effekten.

Godt, lad os så snuppe de 10 knaldgode tips til holdbare nytårsforsæt.

 

Sådan laver du nytårsforsæt – der holder!

1. Vær specifik når du definerer dit nytårsforsæt og dit mål

Når du sætter mål, uagtet om det er i forbindelse med Nytår eller ej, så er det vigtigt, at du sørger for at definere dit mål specifikt. Vil du fx gerne smide nogle kilo, så vil det være fornuftigt, at du er specifik omkring, hvor mange kilo, du reelt vil tabe dig.

Skab klarhed: Har du nået dit nytårsforsæt om at tabe dig, når du har tabt dig 5, 10 eller 20 kilo. Vær konkret, specifikt og knivskarp på dit mål og nytårsforsæt.

SE OGSÅ: Sådan sætter du mål og skaber resultater, mens du nyder rejsen!

 

2. Beslut dig 100 procent, og få styr på dit “HVORFOR”

Hvis du vil ændre noget, så gør en helhjertet indsats. Når du vil forandre noget i dit liv, så læg mærke til hvordan du taler om dit mål og den forandring, som du vil opnå.

Siger du: “Jeg vil gerne…” eller “Jeg kunne godt tænke mig at…”, “Jeg burde ændre…” osv.? Så er det ofte et udtryk for, at du ikke er 100 procent afklaret ift. forandringen. Brug i stedet vendingen “Jeg vil forandre/ændre/gøre… det og det”, hvis du faktisk vil.

Ofte er måden vi italesætter vores mål, intentioner, ønsker og forandringer være afgørende for sandsynligheden for om vi lykkes eller ej – i hvert fald på lidt længere bane. Tænk før du taler, og korriger dig selv igen og igen, når du er vag i dine talemåder.

SE OGSÅ: HAR DU TÆNK OVER DIT “HVORFOR” I FORANDRINGEN?

 

3. Opdel dit mål i delmål med små “belønninger”

Lad os så antage, at du har defineret dit nytårsforsæt og ønskede slutmål knivskarpt. Nu vil det give mening, at du arbejder med at opdele dit overordnede mål i mindre delmål, så du kan få en indikation af dine fremskridt hen imod målet.

Vores hjerne har svært ved først at blive “belønnet” langt ud i fremtiden, og derfor vil delmål ofte give os en positiv selvmotiverende effekt.

Når du så hen ad vejen når dine foruddefinerede delmål, kan du belønne dine fremskridt ved fx at købe en god bog, tage en tur i wellness med kæresten eller i biografen med ungerne. Heller flere bittesmå belønninger løbende end store og få.

SE OGSÅ: “Jeg mangler (indsæt din egen forhindring) for at komme i gang”

 

4. Gør ALDRIG mål og indsatser for nemme eller svære

Sætter du overliggeren for lavt, bliver målet for nemt og kedeligt. Sætter du overliggeren for højt, bliver målet for svært og overvældende. Kunsten ligger i at designe mål, indsatser og forventninger der hele tiden befinder sig midt imellem.

SE OGSÅ: 5 HACKS » FASTHOLD DIN MOTIVATION OG FÅ RESULTATER

I motivationens rus sætter de fleste desværre overliggeren så højt, at sandsynligheden for at succes stort set er lig nul.

Dit nytårsforsæt skal for dig være attraktivt, men bestem også realistisk at nå – også i en travl hverdag, hvor din start-motivation er aftagende! Spørg dig selv om du tror på, at du kan fastholde dine forventede indsatser om 3, 6 og 12 måneder?

Er din tiltro ikke over 7 på en 0-10 skala, hvor 10 er 100% tiltro, så juster forventningerne.

SE OGSÅ: VÆR REALISTISK » Sænk barren en smule og vær vedholdende

 

5. Gør dit nytårsforsæt, dine mål og delmål synlig

Hvis du udelukkende lader dit nytårsforsæt, dine mål og delmål eksistere i dine tanker, er det langt nemmere at ignorere i en travl hverdag. Gør derfor dine mål mm. synlige i dine omgivelser. Hæng det op steder, hvor du ser det hver eneste dag.

Der sker noget (næsten magisk), når mål skrives ned på et stykke papir, så gør vi målene visuelle. Når vi krydrer det visuelle med daglig synlighed, øges sandsynligheden for mental løbende bevidsthed herom, hvilket kan hjælpe til fastholdelse af vores motivation.

SE OGSÅ: Sådan undgår du overspringshandlinger og fastholder din motivation!

 

6. Find den indre motivation for dit nytårsforsæt frem

For at sparke din motivation i gang og holde fast ved nytårsforsættet, skal du ind til sagens kerne. Hvorfor er det egentlig, du har lavet nytårsforsættet? Hvad er det, du opnår ved at nå i mål med nytårsforsættet?

Find ind til kernen, og den dybe mening, så du er afklaret og motiveret til at nå dit mål.

SE OGSÅ: HACK DIN MOTIVATION & FÅ SUCCES MED SMARTE GULERØDDER

 

7. Hold snuden i sporet, med påmindelser og smarte tricks

I starten vil du ofte være top-motiveret på at holde nytårsforsættet. Der vil dog imidlertid komme perioder, hvor det kan være svært at holde snuden i sporet pga. motivationsdyk. I den forbindelse er der flere tricks, du kan anvende for at optimere dine succeschancer.

  • Del dit nytårsforsæt med fx venner og bekendte, og bed dem holde dig op på målet. Så kan de også spille dig bedre, og støtte dig i at holde ved hele vejen mod målet.
  • Skriv påmindelser i din kalender, så du dagligt, ugentligt eller månedligt bliver mindet om dit nytårsforsæt – og hvorfor det er vigtigt for dig.
  • Hold små ugentlige statusmøder med dig selv, hvor du følger op på nytårsforsættet. Hvad går godt? Hvad går mindre godt? Hvad skal du gøre anderledes? osv.

SE OGSÅ: LAD IKKE “DE PERFEKTE” INDSATSER SPÆNDE BEN FOR DIG

 

8. Hvordan fejler du i at opnå dit nytårsforsæt?

Mærkeligt spørgsmål, tænker du? Men du kender bedst dine tidligere fælder og fiaskoer, og det kan godt give mening at kaste et blik i krystalkuglen allerede nu. På den måde kan du forbedre og korrigerer din slagplan, så du ikke falder i de samme fælder igen.

Du ved sikkert allerede på nuværende tidspunkt, hvad der kan gøre det svært for dig at nå dit mål, og hvad der vil kunne sabotere dit nytårsforsæt. Læg derfor allerede nu en små hvis/så planer.

Hvad vil du gøre, når du forhindres i dine oprindelige intentioner?

Lad os lege med tanken om, at dit nytårsforsæt går på at træne i det lokale fitnesscenter tre dage om ugen. Hvad vil du gøre på dage, hvor møder, sammenkomster, sygdom mm. kommer i vejen for din planlagte træning?

  • Tager du træningssessionen dagen efter?
  • Flytter du træningen til om morgenen eller om aftenen samme dag?
  • Laver du et “light” træningsprogram, som du kan udføre derhjemme?

Pointen er, at du omfavner livets helt normale modgang. At du holder fokus på at gøre lidt fremfor ingenting. At du ikke lader en overspringshandling tage den næste, men kommer tilbage på sporet igen – uden dårlig samvittighed og selvkritik. 

SE OGSÅ: LAD IKKE “DE PERFEKTE” INDSATSER SPÆNDE BEN FOR DIG

 

9. Vær opmærksom på dine gamle “dårlige” vaner

Vores hjerne er sådan indrettet, at den på “autopilot” søger det trygge, det behagelige og det magelige. Det lyder måske meget rart, men det er sjældent noget, der hjælper os med at skabe forandring, opnå resultater og performe bedre – tværtimod.

Når du bliver bevidst om nye og gamle faldgruber, så vær nysgerrig på hvad du kan gøre for at forhindre at det sker igen. Forbedr planen og omgivelserne osv.

Når hverdagens travlhed rammer og vores motivation til tider daler, så står autopiloten og vores gamle “dårlige” vaner på spring. Derfor giver det mening, at du optimerer dine omgivelser så meget så muligt, så de støtter dig, fremfor at hæmme dig.

Planlæg, forbered og tag situationskontrol, fremfor at satse på selvkontrol. Bliv meget klogere på dette i denne video. Du skal være bevidst om autopilotens præferencer, og korrigere den magelige autopilots dårlige indflydelse – hen ad vejen løbende.

SE OGSÅ: TAG SITUATIONSKONTROL OG UNDGÅ FLERE FIASKOER

 

10. Det er menneskeligt at fejle » Kom op på hesten igen!

Det er menneskeligt at falde i, fejle, og begå nye læring fra tid til anden. Når du falder i, laver en afstikker og afviger fra planen, så find evnen til at komme op på hesten igen!

Udfordr dit sort/hvide mindset. Slip “alt/intet”-, “enten/eller”-, “sundt/usundt”-tænkning, for livet er typisk meget mere nuanceret. Enten flytter du dig tættere på eller længere væk fra den du gerne vil være og det liv du ønsker at leve.

Vi får hverken skabt et sundere liv ved at spise 1kg broccoli en dag eller ved at smide hele den sunde livsstil i skraldespanden, fordi vi spiser et stykke kage.

Lad være med at indlede en destruktiv adfærd, det nytter ikke noget. Undersøg i stedet hvorfor du faldt i, sprang over osv. Brug denne refleksion til at forbedre dit mindset, din strategi og dine omgivelser, så du undgår samme fælde i lignende situationer.

SE OGSÅ: Skab det rette mindset, nå dine mål og få bedre resultater!

Forandring sker over tid, hvorfor det er vigtigt at du har styr på dit mindset, din strategi og dine omgivelsers ofte undervurderede påvirkning på din adfærd.

Vi lever kun en gang, lær af fejlene og bliv ekspert i at sadle op igen, fremfor at forstærke dine perfektionistiske forventninger og hårde selvsaboterende selvkritik overfor dig selv.

SE OGSÅ: Sådan vinder du over din selvkritik, selvskyld og selvudskamning!

Tag styringen i dit liv, fortsæt mod målet og skab den krop og det liv, du ønsker! 

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her