DULMER DU STRESS VED AT (OVER)SPISE MAD, SLIK, IS MM?

DULMER DU STRESS VED AT (OVER)SPISE MAD, SLIK, IS MM
DULMER DU STRESS VED AT (OVER)SPISE MAD, SLIK, IS MM

SPIS IKKE DIN STRESS

Okay, vi spiser nok alle på andre følelser end sult af og til, men sker det (for) ofte kan “håndteringen” give vægtproblemer

Det er nemt at falde i “fælden”, hvor vi tror at dit og andres for store indtag af overflødige kalorier skyldes stor glæde for mad, snacks, slik, is, alkohol mm., mens vi overser den bagvedliggende reelle årsag/problem fx stress og andre svære følelser.

Slet ikke så sjældent skyldes et menneskes overflødige kalorieindtag og afledte overvægt, vægtproblem, fedme og livsstilsygdomme ikke “bare” en stor madglæde.

SE OGSÅ: AT SPISE PÅ ANDRE FØLELSER END SULT ER NORMALT, MEN

Nej, årsagen kan ofte reelt være et menneskes overvældende oplevelse af svære følelser, der over tid er blevet håndteret på “ringe” vis. Mange har “lært” sig at spise på stress og anden følelsesmæssig sult, der ikke har noget som helst at gøre med reel fysisk sult.

Får du (eller mennesket som spiser for meget på andre følelser end sult) ikke styr på den eller de bagvedliggende årsager/problemer, vil det ofte være umuligt at få styr på vægten.

Artiklens formål er ikke at give dig et “Quick-Fix”, men at oplyse og bevidstgøre dig om spisning på stress og andre svære følelser i livet, samt at “puffe” lidt til dig, hvis du har brug for en hjælpende hånd til at komme godt videre.

SE OGSÅ: 6 KONKRETE TIPS TIL MINDRE STRESS OG MERE OVERSKUD

 

RÆK UD EFTER EN HJÆLPENDE HÅND

Går du med ønsket om at få bedre styr på vægten, og har du typisk svært ved at håndtere livets svære følelser?

De svære følelser kan være alt fra de mere alvorlige følelser som fx stress, angst og depression til følelser som fx kedsomhed, rastløshed og uro. Det kan sagtens være, at den følelse der udløser overflødig spisning hos dig er en helt anden. Det ved du bedst selv.

SE OGSÅ: SPISER DU (OFTE) PÅ FØLELSER, BLIVER DU NEMMERE TYK

 

VIRKER MAD MOD FX STRESS

Ja, mad som løsning virker faktisk dulmende, hvilket er årsagen til, at mange nemt “falder i” mad som selvmedicinering. Ofte dulmer spisning dog kun kortsigtet, og leder over tid nemt til uønskede vægtøgning, som kan lede mere stress hos den enkelte.

Mad er en ringe trøst på livets problemer, fordi der skal så meget til over tid, hvor overvægt bl.a. er en kendt bivirkning.

Nej, det er sjældent et problem, at vi spiser og snacker mere i perioder, hvor vi fx oplever stress, men det kan selvsagt hurtigt blive en grim glidebane, hvis perioderne bliver for lange eller en konstant.

Desværre, ser vi oftere og oftere den tendens i vores nuværende samfund.

Det er nemt at køre fast i “en rille” i livet – også selvom “rillen” ikke gør os gladere. Det giver os trods alt en form for vished, at morgendagen er ligeså stressfyldt og hektisk som dagen i dag.

Ligeså er det nemmere at blive i “rillen”, hvis ikke vi kan se vejen ud af den.

Det er sandsynligvis også medvirkende til, at så mange kvinder “vælger” at blive i et voldeligt ægteskab, hvor manden banker dem dagligt. Udefra ser løsningen nem ud, men indefra kan vejen ud være uoverskuelig.

Ingen fortjener et liv med vold, lad os stå sammen om at stoppe det!

SE OGSÅ: UNDGÅ FRUSTRATIONER PGA. “BESVÆRLIGE” MENNESKER

 

BRYD UD AF LIVETS ONDE SPIRALER

Livets onde spiraler har det med at snige sig ind på os, før vi “vågner op”, fordi livet gør alt for ondt. Derfor er det fornuftigt at række ud efter hjælpende hånd – hellere før end siden, når dit liv kører skævt og din glæde, velvære og livskvalitet dagligt aftager.

Problemet ved at vente for længe med at skifte kurs, er at “problemet” sjældent bliver mindre eller forsvinder af sig selv.

Venter du for længe, “vågner du” måske en dag op i livet og vejer 30-40 kilo for meget, har fået diabetes 2, forhøjet blodtryk mm., din kone/mand er skredet og din børn og venner vender dig ryggen, fordi du har forsømt dem alt for meget.

Hvis du står i et hul og fortsætter med at grave, kommer du aldrig op af hullet, så slip skovlen og kig efter stiger/muligheder/hjælp til at komme op.

SE OGSÅ: SPISER DU PÅ DINE SVÆRE FØLELSER (FX KANELGIFFLAR)?

 

UNDGÅ OVERVÆGT AFLEDT AF STRESS

Stress er en uundgåelig del af livet for de fleste af os. Vi oplever det på arbejdet, i vores personlige liv – ja, det er sandsynligvis uundgåeligt ikke at opleve stress fra tid til anden.

Langvarig stress kan have direkte indvirkning på vores vægt, hvis vi har tendens til at håndtere vores stress med mad og spisning. Og som tidligere nævnt, kan dette skabe en ond cirkel, hvor stress fører til vægtøgning, og vægtøgning forårsager mere stress.

Nedenstående afsnit er ikke et “Quick-fix”, men ofte en stor hjælp ift. at reducere stress og håndtere stress bedre end med mad.

 

GODE RÅD TIL STRESSHÅNDTERING

Motion: Regelmæssig fysisk aktivitet er en fremragende måde at reducere stressniveauer på. Selv en kort gåtur kan have en positiv indvirkning. Lidt er bedre end ingenting.

Meditation og mindfulness: Praksis med meditation og mindfulness kan hjælpe dig med at håndtere stress mere effektivt og mindske trang til spisning. Her gælder “lidt er bedre end ingenting”-princippet. Luk fx øjnene i 2 minutter, når du mærker stress i kroppen.

Søvn: Prioriter tilstrækkelig søvn. Mangel på søvn kan øge stressniveauerne og påvirke dine spisevaner negativt. Det kan være nemmere sagt end gjort at arbejde med, derfor kan du starte med mine 35 gode søvntips via linket her.

Sociale forbindelser: Opbyg, prioriter og vedligehold sunde sociale relationer. Samtale med venner og familie kan fungere som en stærk buffer mod stress.

Planlægning og organisering: Organiser din tid og opgaver for at mindske unødvendig stress. Igen kan det være nemmere sagt end gjort, og en professionel hjælpende hånd kan være guld værd til at skabe overblik, ro og reducere stress.

Søg professionel hjælp: Hvis du føler, at stressen er ude af kontrol, og du ikke formår at skabe forandring og forbedring på egen hånd, skal du ikke tøve med at søge professionel hjælp fra en terapeut eller rådgiver.

Stress og spisning er tæt forbundet, og det er vigtigt at tage kontrol over, hvordan du reagerer på stress. Ved at bruge sunde stresshåndteringsmetoder kan du undgå at spise din stress og opretholde en sund vægt og livsstil.

SE OGSÅ: SLIP DIN MADSTRESS, FÅ MADRO OG HOLDBART VÆGTTAB

Husk, at det er en proces, og små ændringer kan have stor indvirkning over tid.

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN STRESSEDE HVERDAG

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her