HVAD ER DEN BEDSTE KOSTRETNING TIL SLANKEKUR?

HVAD ER DEN BEDSTE KOSTRETNING TIL SLANKEKUR
HVAD ER DEN BEDSTE KOSTRETNING TIL SLANKEKUR

EN “MAGISK” SLANKEKUR, FINDES IKKE

Nej, der findes desværre ingen magiske slankekur til overvægt, fedme og kærlighedshåndtag, så led ikke efter den

Der kan naturligvis være mange andre grunde end lyst og behov for slankning, når en bestemt kostretning vælges. Men artiklen her fokuserer på de millioner af mennesker, der hvert år jagter den bedste slankekur gennem de populære kostretninger.

Det er 100% op til dig, hvad, hvordan og hvornår du spiser. Bare husk, at vægttab ikke afgøres af kuren, kostplanen eller kostretningen, men af kalorieunderskud.⁣

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

Vær meget gerne nysgerrig på, hvordan du gør det nemmest for dig selv at være i kalorieunderskud, hvis vægttab er vigtigt for dig.

Men vær OBS på, at slankekure og kostretninger ikke er for alle, og hvis slankestrategien, du pt. følger ikke er holdbar og god for dig, så find hellere en bedre strategi.

Desværre, fastholder mange strikse slankekure og rigide kostretninger så længe, at de står tilbage med madstress, sundhedsforvirring, uholdbare resultater og endnu en fiasko. Jeg  har gennem årene hjulpet mange skønne mennesker, der var kørt totalt fast.

Når et menneske er kørt fast i sundhedsstress, strikse madregler og en håbløshed over ikke at lykkes med endnu en slankekur, så kræver det ofte en hjælpende hånd til igen at skabe madro, overblik og komme godt i gang med en holdbar sundhedsstrategi.

SE OGSÅ: VÆGTTABSMEDICIN: FORDELE, ULEMPER OG OVERVEJELSER

 

KOSTRETNINGER SOM SLANKEKUR

Det er sjældent bare for sjov, at et menneske kaster sig over en af de kendte kostretninger. Ofte udspringer motivationen fra et ønske om at opnå vægttab (på en nemmere måde). Du kan se en liste over nogle af de mest kendte kostretninger med en kort beskrivelse her:

KETO/LCHF
Keto-kost er en lavkulhydrat, højfedt diæt, der sigter mod at få kroppen til at komme i en tilstand af ketose, hvor den forbrænder fedt som primær energikilde i stedet for glukose. Dette gør det dog ikke på “magisk” vis nemmere at slippe af med kropsfedtet.

PALEO-DIÆTEN/STENALDERKOST
Paleo-diæt, også kendt som stenalderkost, fokuserer på fødevarer, som vores forfædre tilsyneladende spiste i stenalderen. Dette inkluderer kød, fisk, skaldyr, grøntsager, frugt, nødder og frø, mens forarbejdede fødevarer, mejeriprodukter, korn og sukker undgås.

MIDDELHAVSKOST
Middelhavskost er inspireret af kosten fra landene omkring Middelhavet og omfatter rigelige mængder frugt, grøntsager, fuldkorn, olivenolie, fisk og nødder. Her reduceres forbruget af rødt kød og mejeriprodukter og et moderat alkoholforbrug er ofte inkluderet.

VEGETARISK KOST
En vegetarisk kost eliminerer kød og fisk, men tillader stadig indtagelse af mejeriprodukter og æg. Mange mennesker vælger denne kost på grund af etiske, miljømæssige eller sundhedsmæssige årsager.

VEGANSK KOST
Vegan-kost eliminerer alle animalske produkter, herunder kød, fisk, mejeriprodukter og æg. Den er baseret udelukkende på plantefødevarer og er populær blandt dem, der ønsker at reducere deres miljøpåvirkning og forbedre deres sundhed.

GLUTENFRI KOST
En glutenfri kost eliminerer gluten, et protein findes i hvede, byg og rug. Det anvendes primært til behandling af cøliaki eller glutenintolerance, men nogle mennesker vælger selv uden disse intolerancer at leve glutenfrit, for de tror på sundhedsmæssige fordele.

LOW FODMAP
Low fodmap-diæten er designet til at hjælpe mennesker med irritabel tarmsyndrom (IBS) ved at reducere indtagelsen af visse kulhydrater, der kan forårsage fordøjelsesproblemer. Det indebærer at undgå fødevarer som løg, hvidløg, bønner og mejeriprodukter.

OBS. medmindre du har intolerancer, sygdomme eller andre særlige behov, så findes der ingen “rigtig” og “forkert” kostretning.

SE OGSÅ: ER DIN KOSTRETNING EGENTLIG EN SUCCES ELLER FIASKO?

 

HVORFOR FEJLER KOSTRENINGERNE TYPISK?

Mange lykkes kun i en kortere eller længere periode, mens kun en forholdsvis lille gruppe formår at fastholde en kostretning resten af livet. Det skyldes typisk, at enhver kostretning forbyder et eller andet mad, som vi ganske enkelt ikke vil undvære resten af livet.

Og hver gang det spises, mens vi lever efter kostretningen, så opleves følelsen af fiasko. Og når vi fejler, leder det ofte til mere destruktiv adfærd, handlinger, spisning mm. Derfor anbefaler jeg altid nogen grad af fleksibilitet i forbindelse med kostretninger.

Har du nultolerance overfor at træde ved siden af som menneske, så bevæger du dig i et minefelt, hvor det er både svært og umuligt at lykkes på længere bane.

SE OGSÅ: DET VIGTIGSTE SPØRGSMÅL INDEN SLANKEKURENS START

 

MADREGLER OG SORT/HVID TÆNKNING

Når fleksibiliteten mangler, og det gør den ofte i forbindelse med brugen af kostretninger, så står vi ofte tilbage som en fiasko. Alt for strikse madregler spænder ben og en ofte alt for sort/hvid-tænkning i kostretningen, gør det svært at føle sig som en succes.

Lad dig ikke forføre af alt for strikse madregler, forbudt/tilladt og sundt/usundt tanker, for det kan nemt spænde ben for at lykkes!

SE OGSÅ: STOP DIN SELVSABOTERENDE SORT/HVID-TÆNKNING I DAG

Det er vildt stressende at begå sig i et minefelt af madregler om “rigtig” og “forkert” mad, og sundhed er langt mere nuanceret end det, så overordnet set giver det ingen mening. Lad dig gerne inspirere af diverse kostretninger mm., men behold et fleksibelt mindset.

Specielt hvis du ønsker at fastholde madro, opnå holdbart vægttab uden oplevelsen af at være på slankekur. Skab hellere en krop og et liv i balance gennem holdbare forbedringer, justeringer og optimeringer, fremfor quick-fixes, slankekure mm.

SE OGSÅ: DIN “SORT/HVID” TANKEGANG SPÆNDER BEN FOR FEDTTAB

DEN BEDSTE SLANKEKUR ER AT LADE VÆRE

Det er sandsynligvis sandheden, for varigt vægttab og holdbare resultater får du ikke fra en tidsbestemt kur. Det er også derfor, at folk der ellers har tabt sig stort på en slankekur, tager det hele på igen indenfor 2 år. Deres slankestrategi var uholdbar.

Hvis du alligevel påtænker at prøve en slankekur af, så kan det muligvis give mening som en slags kickstart til at skifte kursen på dine spisevaner, motionsvaner, livsstilsvaner. Sørg dog altid for at have overgangsplanen parat inden start.

Når slankekuren bliver for træls og uholdbar, hvordan vil du så fortsætte din sunde livsstil og undgå tilbagefald til dine gamle vaner og kropslige resultater?

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

 

EKSEMPEL PÅ KICKSTART MED SLANKEKUR

Konkret kan det være kålkuren, hvor du udelukkende spiser kål, af ukendte årsager tiltaler dig. Derfor spiser du udelukkende kål og drikker vand i 7 prutterige dage, hvorefter både du og dit tarmsystem er godt træt af kål.

Det er sandsynligvis lykkes dig at opnå et vægttab i løbet af kål-ugen, som du gerne vil fastholde og arbejde videre på. Du bruger derfor en masse holdbare tips, tricks og ideer til at skabe varige livsstilsændringer og bedre spisevaner.

De fleste af dem, har du fundet gratis i sundhedsuniverset på LEVBEDRE.DK

Inden start planlagde du en kickstart med en slankekur af kål. Du vidste fra start, at kuren med kål havde en udløbsdato, og derfor havde du inden start forberedt din slankestrategi i overgangsfasen til mere holdbare mad-, spise- og livsstilsvaner.

Voila, det virker fint for mange, men ikke alle! Og hvorfor ikke starte stille og roligt ud med holdbare forbedringer i dine mad-, motions- og livsstilsvaner – ét skridt ad gangen?

SE OGSÅ: SÅDAN BRYDER DU “DÅRLIGE” OG SKABER “GODE” VANER

 Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN PLAN TIL VARIGT VÆGTTAB

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her