HYGGESPISER DU, NÅR DU UDSÆTTES FOR FRISTELSER?

HYGGESPISER DU, NÅR DU UDSÆTTES FOR FRISTELSER
HYGGESPISER DU, NÅR DU UDSÆTTES FOR FRISTELSER

HYGGESPISER DU OFTE?

De fleste af os hyggespiser fra tid til anden, men det kan tage overhånd, gøres os overvægtige og ulykkelige

Når vi hyggespiser, sker det ofte, når vi hygger os med venner, familien, kollegaer, eller deltager i andre sociale sammenhænge, hvor mad, slik, snacks og fristelser er tilgængelige. Dermed ikke sagt, at vi ikke kan “falde i” hyggespisning alene fx foran fjernsynet.

I forhold til hyggespisning i sociale sammenhænge, så indeholder den slags hyggespisning jo også typisk socialt sunde elementer, der i sig selv er ganske givende for vores trivsel, mentale sundhed, relationsskabelse og det gode liv.

Løsningen er derfor ikke at droppe sociale arrangementer, for at komme hyggespisning til livs, da dette fx vil ramme vores sociale sundhed.

SE OGSÅ: SÅDAN OPNÅR DU VÆGTTAB, MENS DU SPISER “USUNDT”

 

ER DIN HYGGESPINING SUND ELLER EJ

For at finde svar på dette, er det væsentligt, at vi bliver bevidste om, hvorvidt vores hyggespisning (alene eller sammen med andre) har taget så meget overhånd, at vores vægt, krop og fysiske sundhed er begyndt at mistrives heraf.

Hyggespisning kan nemt gribe om sig og praktiseres i usunde mængder. Det kan fx være for mange kalorierige forretningsmiddage, hyggespisning af onsdagssnegle, fredagskager, ferie- og fødselsdagskager i forbindelse med dit arbejde.

Det kan også være (de alt for kalorierige) biografmenuer, når du er i biffen, eller hvis du har tendens til at pakke dine shoppingture med veninderne ind en del latte, kage mm.

Som tidligere nævnt, hyggespiser mange også alene på egen hånd, hvor fjernsynshygge (måske flere dage om ugen) er koblet stærkt sammen med snacking i usunde mængder.

Drømmer du om vægttab og/eller vægtbalance, så er er hyggespisning et væsentligt opmærksomhedspunkt at få bedre styr på.

SE OGSÅ: TABER DU DIG IKKE (LÆNGERE) SELVOM DU SPISER SUNDT?

 

DET ER MÆGDEN AF KALORIER DER TÆLLER

Ofte kan vi fejlagtigt tænke: “Det er også fordi, jeg har for mange forretningsmiddage, fredagskager, cafe besøg, biografture, shoppingture, Netflix serier mm.” Men ingen af de nævnte “aktiviteter” feder i sig selv. Det handler om kaloriemængden, vi indtager.

Hyg dig derfor gerne fortsat med andre eller alene. Plej fortsat dine relationer og styrk din sociale sundhed, se dine yndlingsserier på Netflix og i biffen – gør gerne det hele, men hav ekstra fokus på at hyggespise i mindre mængder, end du plejer.

Begynd at lave og ikke mindst overholde flere aftaler med dig selv, inden du går ind i situationer, hvor du tendens til hyggespisning.

Kort fortalt: Øv dig i at hygge mere og hyggespise mindre.

SE OGSÅ: KALORIELOGIKKEN BAG DIN VÆGT OG ETHVERT VÆGTTAB

 

FRISTELSER FRISTER TIL HYGGESPISNING

I kampen mod overvægt og vægttabsproblemer står mange overfor en udfordrende opgave at reducere mængde af kalorieindtaget i forbindelse med hyggespisning. Kalorierne vi kan overspise, når vi hygger, kan nemt underminere målet om en sundere vægtbalance.

Lad os kigge nærmere på nogle konkrete metoder og teknikker, der kan hjælpe dig med at undgå fristelser og opnå succesfuldt vægttab.

Fristelser er ofte knyttet til usunde fødevarer, der er rige på kalorier, sukker og fedt. De fleste fristelser er perfekt designet til at forføre vores smagsløg, og qua deres energitætte sammensætning, er kombinationen en nemt “cocktail” at overspise.

Hjemme hos dig selv, kan du naturligvis designe dine omgivelser, således at du øger dine chancer for at lykkes med dine gode intentioner. Jeg anbefaler altid at starte hjemme hos dig selv, fordi du kan være mest i kontrol over omgivelserne her.

Men det er langt fra altid, at vi kan kontrollere hvilke fristelser, vi eksponeres for i vores omgivelser. Det kan fx være på dine “søde” arbejdsplads, hvor der konstant serveres kage, slik og fristelser i ugens løb. Her vil andre tricks typisk være mere effektive.

SE OGSÅ: DU TABER DIG IKKE, FORDI DU SPISER FOR MEGET “SUNDT”

 

SÅDAN UNDGÅR DU (FOR MEGET) HYGGESPISNING

Sørg altid for at prioritere dine hovedmåltider, så du ikke fristes, når du står svagest ift. din viljestyrke og modstandskraft mod fristelserne.

Nogle laver personlige principper for faste kagedage, og går helt uden om kagebordet på alle andre dage. Andre arbejder målrettet med nydelse i sunde kagemængder fx et stykke kage på størrelse med min tommelfinger, når der er kage på arbejdet.

Nogle helt tredje trives bedst, ved at forberede sundere snacks-alternativer i velkendte fristende situationer. Nogle har en rulle kanelknækbrød i skabet på arbejdet, og snupper sådan et til 40 kalorier, når resten af kollegaerne spiser kagestykker på over 400 kalorier.

Nogle fjerde klargør erstatter fristelserne med grøntsagsstænger, og hvis det fungerer for dig, så helt fint. Typisk vil det fungere bedst gradvist at reducere og skabe forandringer i det små, fremfor at overgå fra kage til grøntsagsstave.

Det er bare ikke helt det samme, vel?

Håndteringsmulighederne er mange, og du skal selv finde din egne personlige favoritter. Hvis du drømmer om vægttab og vægtbalance, så sæt “jagten” ind på kaloriereduktion gennem sundere mængder nydelse.

SE OGSÅ: 3 UNDERLIGE, MEN EFFEKTIVE SLANKETRICKS TIL VÆGTTAB

 

HJÆLP DIG SELV HJEMME HOS DIG SELV

Både ude og hjemme hos dig selv, giver det mening at at blive mere opmærksom på, hvad du spiser. Dette kan hjælpe dig med at nyde dine måltider mere og undgå overspisning. Du kan fx øge opmærksomheden gennem øvelsen, du kan læse om via linket her.

SE OGSÅ: SYNLIGGØR SPISEVANERNE OG OPNÅ HOLDBART VÆGTTAB

Vær også gerne meget fokuseret på opmærksom spisning, hvor du tager dig tid til at nyde hvert bid, og i øvrigt lytter til din krops signaler om reduceret sult og mæthedsfølelse.

Hjemme hos dig selv, kan du selv beslutte at fjerne fristelser fra dine omgivelser. Fjern fristende fødevarer fra dit hjem eller arbejdsområde for at reducere tilgængeligheden. Fra adfærdsforskningen ved vi at tilgængelighed øger sandsynlighed, så tag styringen herom.

SE OGSÅ: NEMT SNACK- OG SLANKETRICK DER VIRKER TIL VÆGTTAB

Ryd op i skåle, skuffer og skabe, herunder også dit køleskab og fryser, så du ikke konstant og allevegne fristes til “usund” snacking. Erstat gerne dine snackingmuligheder med sunde alternativer, så du tilskynder fx at spise et æble, fremfor en håndfuld bland-selv-slik.

Det vi køber, det spiser vi. Og det der er synligt og tilgængeligt, vil med stor sandsynlighed blive spist i højere grad. Start i dag, og begynd at designe nogle hjemlige omgivelser, der støtter op omkring dine gode intentioner, mål og ønsker i livet, fremfor det modsatte.

Ved at gøre brug af (nogle af) disse konkrete metoder kan du opnå succesfuldt vægttab og opretholde en sundere vægtbalance. Husk, at det er vigtigt at være realistisk og give dig selv plads til at nyde livets glæder i sunde mængder.

SE OGSÅ: SÅDAN HOLDER DU VÆGTEN I BALANCE EFTER VÆGTTABET

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ DIN HYGGESPISNING

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her