DE “USYNLIGE” KALORIER KAN SPÆNDE BEN FOR VÆGTEN

Overser du "USYNLIGE" kalorier, der spænder ben for din vægt?
Overser du "USYNLIGE" kalorier, der spænder ben for din vægt?

Overser du “USYNLIGE” kalorier?

Du træffer bedre madvalg, du spiser mere grønt og gør ALT det “rigtige”, synes du, MEN “noget” spænder ben for fx det vægttab, du ønsker dig

De “usynlige” kalorier, jeg snakker om, er ikke helt usynlige i virkeligheden, men mange overser visse kaloriefælder, og derved er kalorierne så godt som usynlige.

Når du møder modstand i dit vægttab uden at vide hvorfor, så overser du “noget” – som ikke så sjældent er de “usynlige” kalorier.

Fx kan olier, dressinger, nødder, croutoner og mange andre energitætte tilføjelser til maden vi vælger, tilbereder og spiser, blive “usynlige” kalorier, der spænder ben for vægten. Hvis ikke vi kun nyder de energitætte ingredienstilføjelser i sunde mængder.

Vidste du fx, at 1 spsk olie indeholder hele 138 kalorier?

Vær opmærksom, når du doserer olie, dressing, smør, nødder mm. og vælg light varianter, når du kan, hvis vægttab og vægtbalance er en prioritet.

SE OGSÅ: Olie i din mad er “USYNLIGE” kalorier, der kan stoppe dit vægttab

 

Spiser du salater og grøntsager for vægttab?

Salater og grøntsager er i sig selv fantastiske at spise mere af, hvis du ønsker vægttab. Udover at bidrage med vitaminer, mineraler og fibre i din kost, bidrager grønt også med super god og voluminøs mæthed pr. kalorie.

Men vær OBS på evt. “usynlige” tilføjelser, der indeholder en del ekstra kalorier fx fra olie, dressing, nødder og andre ingredienser.

Mange af de “usynlige” kalorier i salater kommer fra olier og dressinger. Selvom olier som olivenolie og rapsolie ofte betegnes som “sunde”, fordi de indeholder gode fedtsyrer, så indeholder de også mange kalorier.

SE OGSÅ: 3 “SUNDE” KALORIEFÆLDER DER NEMT KAN SPÆNDE BEN

 

Fedt er ikke usundt, forligt og forbudt, men…

Fedt er det mest energitætte makronæringsstof med hele 9 kalorier pr. gram fedt. Til sammenligning indeholder både kulhydrat og protein kun 4 kalorier pr. gram. Er du en festabe, kan kalorierne i alkohol også hurtigt løbe op med 7 kalorier pr. gram.

SE OGSÅ: ER DU FESTABEN, DER ØNSKER SIG HOLDBART VÆGTTAB?

Fedt er ikke usundt, forligt og forbudt, men meget energitæt, og fx indeholder en enkelt spiseskefuld olie, som nævnt, op imod 138 kalorier.

Hvis du bruger rundhåndede mængder olie på øjemål i salater, dressinger eller har tendens til at at “sjatte” dig frem, når du tilbereder kød, grøntsager mm, kan du hurtigt tilføje mange ekstra kalorier.

SE OGSÅ: En ofte overset “kaloriefælde”, der spænder ben for vægten

 

Spænder fede dressinger ben for dit vægttab?

Dressinger er også en fælles kilde til “usynlige” kalorier i salater. Fede dressinger som creme fraiche-baserede dressinger eller mayonnaise kan indeholde mange kalorier og fedt.

Selvom nogle af disse dressinger kan indeholde sunde fedtsyrer, skal du stadig være opmærksom på mængden og hyppigheden af brugen af dem.

Hvis vægttab og vægtbalance er en prioritet for dig, kan du udskifte dine fede dressinger med lette og lækre light dressinger med meget færre kalorier. Du kan og lave dine egne kalorielette dressinger af fx kalorielet yoghurt, sennep, citronsaft, krydderier mm.

 

Nødder og frø er kun “sunde” i sunde mængder

Nødder og frø er en andre ingredienser, der ofte bruges i salater. Selvom de ofte er gode kilder til proteiner, nærrigsstoffer og sunde fedtkilder, indeholder de også mange kalorier.

SE OGSÅ: Spiser du mange “sunde” nødder, kan det spænde ben for vægten

En lille håndfuld nødder kan nemt indeholde op til 200 kalorier, så hvis du bruger flere håndfulde i dine salater, kan du nemt tilføje mange ekstra kalorier. Nyd gerne nødder, men reducer gerne mængden af nødder og frø i din salater, hvis vægten er en prioritet.

Andre ingredienser, der kan tilføje “usynlige” kalorier til din salat, inkluderer ost, bacon, croutoner og tørret frugt. Selvom disse ingredienser kan smage godt og give din salat mere tekstur og smag, så skal du huske på, at de også kan indeholde mange kalorier.

SE OGSÅ: Er “sunde” bananchips en benspænder for vægtab og vægtbalance?

Nyd gerne alt mad, du elsker, men gør det i sunde mængder!

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

FÅ STYR PÅ DINE KALORIEFÆLDER

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her