SÅDAN SPISER DU CHIPS, MENS DU LYKKES MED VÆGTTAB

SÅDAN SPISER DU CHIPS, MENS DU LYKKES MED VÆGTTAB
SÅDAN SPISER DU CHIPS, MENS DU LYKKES MED VÆGTTAB

HYGGER DU OFTE MED CHIPS?

Hvis du hygger med chips, når det er weekend, TV-hyggetid eller når du er “sulten for sjov” i ugens løb, så læs med her

Chips er blandt de mest velsmagende, hyper-sensoriske og energitætte madvarer der findes, og det betyder blandt andet, at de smager så djævelsk godt, at belønningscenteret i hjernen spinder som en lille missekat.

Desværre, er der mange kalorier i et rør Pringles, hvilket udover “hjerne-kattens” spinderi også gør det svært at holde vægten i balance, hvis vi spiser chips i for store mængder.

SE OGSÅ: SÅ MEGET FEDER DIN UGENTLIGE CHIPS-SPISNING PÅ 1 ÅR

Skal chips så forbydes for at lykkes med vægttab?

 

FOKUSÉR PÅ DEN AFGØRENDE SLANKEFAKTOR

Nej, du behøver ikke gøre hverken chips eller andre fødevarer forbudte, men du må indse, at du skal lære at nyde alt i sunde mængder. Specielt når det gælder energitætte snacks og fristelser, der typisk smager himmelsk, men mætter virkeligt dårligt pr. kalorie.

Den afgørende faktor for vægttab er nemlig kalorieunderskud, hvilket afgøres af summen af dine mange mad- og drikkevalg, og ikke enkeltstående fødevarer som fx chips.

Energitæthed er forholdet mellem kalorier og mængden af fødevarer, hvilket spiller en vigtig rolle ift. at opnå tilstrækkelig mæthed, mens du lykkes med vægttab.

Illustrationen perspektivere kalorieindholdet i to energitætte snacks, herunder et rør Pringles-chips og 20 styk friturestegte kyllingenuggets – ikke fordi nuggets er et supergodt alternativ, men fordi de typisk er et “fedtet” og genkendeligt referencepunkt.

SE OGSÅ: CHIPS OG POPCORNS KALORIEFORSKEL IFT. VÆGTTAB

 

MÆTHED ER EN VIGTIG FAKTOR

I forhold til at opnå varigt vægttab er mæthed en vigtig faktor. Hvis du føler dig mæt og tilfreds af dine madvalg, vil du typisk nemmere kunne opretholde det kalorieunderskud, der er afgørende for at lykkes med vægttab.

Ydermere vil mere mæthed pr. kalorie reducerer tilbøjeligheden til at overspise og snacke  mellem måltiderne.

Gå efter fødevarer med lav energitæthed, som inkluderer en masse fiber og vand, der kan hjælpe dig med at opnå god mæthedsfølelse uden at tilføre for mange kalorier.

SE OGSÅ: SPRØDE BANANCHIPS KAN SPÆNDE BEN FOR VÆGTTAB

Her er nogle eksempler på fødevarer og madvalg med lav energitæthed:

  1. Grøntsager: Grøntsager som spinat, broccoli, gulerødder, agurker, og bladsalater er fyldt med fibre og vand, hvilket gør dem til fødevarer med lav energitæthed.
  2. Frugt: Frugt som æbler, bær, vandmelon og grapefrugt er naturligt fyldt med vand og fibre og indeholder relativt få kalorier.
  3. Magre proteiner: Magre proteinkilder som kylling uden skind, kalkun, fisk, og magre mejeriprodukter som græsk yoghurt har en lav energitæthed.
  4. Bønner og linser: Bønner og linser er fyldt med fibre og protein, hvilket gør dem til en fremragende kilde til næring med lav energitæthed.
  5. Havregryn: Havregryn er en fiberrig morgenmadsfavorit, der giver dig en følelse af mæthed og har relativt få kalorier.
  6. Supper og bouillonbaserede retter: Supper, især dem med masser af grøntsager, kan være en næringsrig og fyldig måde at spise med lav energitæthed.
  7. Squash og courgette: Disse grøntsager er fyldt med vand og fiber og kan erstatte pasta i retter med lavere kalorieindhold.
  8. Blomkål: Blomkål kan bruges til at lave et bredt udvalg af retter med lav energitæthed, herunder blomkålsmos og blomkålspizza.

SE OGSÅ: ER RODFRUGTCHIPS ET BEDRE CHIPSVALG IFT. VÆGTTAB?

 

SELVFØLGELIG HANDLER DET HELE OM VALG

Pringles og friturestegte MacDonalds nuggets kan begge være en del af en varieret sund kost, mens du lykkes med vægttab, hvis du lære at nyde begge dele i sunde mængder.

I sidste ende er det dit valg, hvad du spiser, og hvordan du balancerer din kost og dit kalorieunderskud. Husk dog, at bevidsthed om energitæthed kan hjælpe dig med at træffe sundere madvalg og kostmæssige beslutninger, så du opnår dit vægttabsmål.

Elsker du chips, kan du fx reducere din indkøb af chips, og kun købe de små rør Pringles, når du af og til vil nyde chips. Det samme gælder chips i poser, hvor du kan købe de små poser chips fremfor de store, og hjælpe dig selv til nydelse i sunde mængder.

SE OGSÅ: NEMT SNACK- OG SLANKETRICK DER VIRKER TIL VÆGTTAB

Et vægttab der holder i kombination med nydelse, glæde og livskvalitet handler om moderation, mængde og kontekst – ikke om at forbyde ALT, som du elsker at spise. Så drop dine mange madregler og forbud, og start arbejdet med sunde mængder

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

Hvis indlægget hjælper dig, så del det gerne…

 

FÅ STYR PÅ VÆGTEN ÉN GANG FOR ALLE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her