5 TIPS (DER VIRKER), HVIS DU ER “SUKKERAFHÆNGIG”

5 TIPS (DER VIRKER), HVIS DU ER "SUKKERAFHÆNGIG"
5 TIPS (DER VIRKER), HVIS DU ER "SUKKERAFHÆNGIG"

Lider du af “sukkerafhængighed”?

Få styr på din “sukkerafhængighed” med 5 effektive trin, der også giver begrebet “sukkerkold” cirkelsparket tilbage til slikland.

Selvom der hersker tvivl om, hvorvidt reel sukkerafhængighed findes, og det er grunden til at jeg sætte citationstegn omkring “sukkerafhængighed”, så er vores hjerne evolutionært designet til at sødt og fedt og salt i øvrigt, er helt fantastisk.

Karamelfyldte chokolader, cremefyldte konditorkager og bland-selv-slik i posevis. Det er jo slet ikke så underligt, at vi hungrer efter sukkersøde sager, for de lækre fristelser smager jo djævelsk godt.

 

Hvad der sker i hjernen når spiser fristelserne?

Smagsoplevelsen ved sukker og søde sager er fornøjeligt for de fleste. Effekten i hjernen ved indtagelse fristelser trigger de samme centre i hjernen som fx alkohol, cigaretter og stoffer.

Hjernen udskiller bl.a. det afhængighedsskabende hormon dopamin og velvære-hormonet serotonin, som begge er med til at give os et naturligt behov for mere af det samme.

SE OGSÅ: SPÆNDER HYGGESPISNING BEN FOR VÆGTTABSØNSKET?

 

1. Motivationen skal være tilstede

Ligesom med alle andre forandringer i dit liv skal den rette motivation være til stede, for at indsatsen bliver tilstrækkelig. I den forbindelse kan det være en ide at nedfælde, hvorfor du i bund og grund ønsker at ændre dine vaner ift. fristelser og nedbringe mængden.

For langt de fleste mennesker skal det, vi sætter os for at handle hen imod eller væk fra, helst give mening for os. Ellers vil luften gå af ballonen, og vi vil miste motivationen og momentet, og inden længe er vores snude tilbage i det gamle spor igen.

SE OGSÅ: SPÆNDER DIN “LILLE SULT” BEN FOR DIT VÆGTTAB?

 

Lav et motivationspapir og skriv fx ting som:

Jeg vil genvinde kontrollen over fristelser, snacks og søde sager, fordi:

  • Jeg vejer for meget, og det gør mig ked af det, og det vil hjælpe mig til…
  • Mine tænder får huller, og det koster penge. Pengene vil jeg hellere bruge på…
  • Jeg ønsker et fedttab, så jeg kan lege bedre med mine børn.
  • Jeg vil være sundere, så jeg kan opleve min børn og børnebørn vokse op.
  • osv.

SE OGSÅ: STYRKEN AF DIT “HVORFOR”, ER AFGØRENDE FOR SUCCES

 

Kopier eller skriv flere eksemplarer af motivationspapiret

Brug, udbyg og gennemlæs dit motivationspapir. Hæng det fx op relevante sliksteder, som fx i skabet, i skuffen, i handskerummet i bilen osv. Du kan naturligvis med fordel skille dig af med de snacks og søde sager, som tidligere havde denne placering.

På den måde sikrer du dig at blive mindet om din kernemotivation, hvis du på et tidspunkt er på vej tilbage i dit gamle vanemønster.

SE OGSÅ: LIGEGYLDIG OVERSPISNING FINDES IKKE, SÅ GØR DET HER

 

Beløn dig selv og spark ekstra gang i din motivation

Et ekstra trick til at øge “hen i mod” motivationen, kan være at stille belønninger op for dig selv. Du kan fx beslutte at, hvis du forbedre dine vaner sådan og sådan, så belønner du dig selv ved at tage en tur i biografen, købe en god bog osv.

Du har sikkert hørt om folk, der vil stoppe med at ryge, som beslutter sig for at lægge smøgpengene til side? På et senere “røgfrit” tidspunkt, kan de så fx belønne sig selv med en rejse sydpå, en tur i wellness, osv. Denne metode kan du snuppe og bruge, hvis du vil.

Derved bliver rejsen mod målet, dine personlige anstrengelserne og din seje vedholdenhed, forbundet med positive belønninger. Tag det med i dine overvejelser, og find ud af hvad der kan sparke ekstra gang i din motivation, så du når dine mål!

SE OGSÅ: HACK DIG TIL BEDRE VANER MED “TEMPTATION BUNDELING”

 

2. Fjern muligheden for at blive fristet…

Det bør egentligt give sig selv, at du gør det noget nemmere for dig selv, hvis du rydder ud i dine skaber, skuffer og alle andre sukkersøde gemmesteder. Ikke desto mindre gør kun et fåtal af mennesker brug af denne effektive strategi.

Mange forventer at være viljestærke nok til at gå udenom slikket, så de beholder slik i huset. Det er sjælden fornuftigt, da risikoen for at falde i øges betragteligt. Jo mere tilgængeligt slikket er, og jo mindre viljestærk du er, des større risiko for at falde i.

SE OGSÅ: RYD OP I DÅRLIGE MADVANER OG OPNÅ VARIGT VÆGTTAB

 

3. Sørg for at få 7-8 timer skønhedssøvn hver nat

Prioriter at få sovet de anbefalede 7-8 timers skønhedssøvn hver nat. Kroppen reagerer naturligt på manglende søvn ved at have en ekstraordinær mangel på energi i løbet af dagen. Resultatet herpå er typisk en øget hungren efter søde sager og noget hurtig energi.

I forbindelse med søvn er det relevant at drøfte kvaliteten af søvn. Det er nemlig på ingen måde optimalt, at du sover 7-8 timer af utrolig dårlig kvalitet. Din søvn skal have en vis kvalitet, ellers kan du rammes af samme ulemper og gener, som dem der sover for lidt.

SE OGSÅ: 35 TIPS TIL AT OPTIMERE DIN SØVNKVALITET OG NATTESØVN

 

4. “Triggers” – Hvad skaber hungren efter søde sager

De fleste kan regne ud, at sodavand, slik, snacks og kager indeholder en del sukker. Rigtigt mange mennesker er dog ikke klar over, at visse ting kan “trigger” en hungren efter søde sager. For mit vedkommende hungrer jeg sødt, når jeg drikker vin.

…og min viljestyrke til at modstå fristelser daler også betragteligt af alkoholen.

Måske du kender det? 😀

SE OGSÅ: TRIGGERFOOD » INTET MAD ØDELÆGGER I SIG SELV – ALT!

 

5. Analyser dine vaner og øvrige “triggers”

Vi mennesker er i bund og grund vanedyr, og det er vigtigt at have in mente, når vi skal ændre vores dårlige vaner til nogle bedre. Du skal derfor være opmærksom på, hvad der sker og hvad du gør, umiddelbart inden du falder i slikfælden.

For nogle er triggeren til slik- og snackvanen kedsomhed. For andre er det stress. For helt andre er det træthed, sult, sorg og andre sindstilstande. Fysiologisk har vi ikke brug for de mange lækkerier, så langt hen ad vejen er det noget vi bilder os selv ind.

  • Er det fx kedsomhed, der er en af dine triggere, så find noget at beskæftige dig med.
  • Er det træthed, så prioriter at sove bedre, flere timer eller tag dig et powernap.
  • Er det stress, så igangsæt handlingspunkter for at få nedbragt stress i din hverdag.
  • Er det sult, så spis et velsammensat måltid. Giv din krop noget den kan forstå 😉
  • Er det følelser som fx sorg, så bør du bearbejde det med en coach, psykolog mm.

SE OGSÅ: KAN LIDT “USUNDT” OG “SYNDIGT” ØDELÆGGE DIN DAG?

 

Dine destruktive tankemønstre

Destruktive tanker kan også være din sikre vej i fælden. Går du med tanker som fx

  • Jeg er gået sukkerkold. (Derfor er sukker det eneste, som kan hjælpe mig!)
  • Jeg er født med en sød tand. (Derfor er jeg handlingslammet og spiser sukkerstadset!)
  • Jeg har en rygrad som en regnorm. (Derfor kan jeg intet stille op og spiser derfor slikket!)
  • Jeg faldt i sukkerfælden én dag – hvor er jeg svag. (Derfor dropper jeg mit sunde liv helt!)
  • osv…

SE OGSÅ: VÆRD AT VIDE: DU ER IKKE DINE TANKER OG FØLELSER!

Ofte når vi oplever denne type tanker, påvirker de os udelukkende negativt. De destruktive tanker får os til at spise slikket, kagerne, chipsene osv. Dine destruktive tanker bliver oftest til selvopfyldende profetier, som igangsætter en negativ nedadgående spiral i os.

Vær bevidst om dine destruktive tankemønstre og udfordr dem og find ud af, hvad din krop i virkeligheden skriger efter. Er det mad, væske, søvn, coaching osv.

SE OGSÅ: DINE BEGRÆNSENDE OVERBEVISNINGER “FÆNGSLER” DIG

 

Kom tilbage på sporet, hvis planen slår fejl

Det er en del af livet at komme til at fejle og falde ved siden af. Det vigtigste er, at du lærer af dine svipsere. Lad dine fejl, svipsere og falden ved siden af, give dig læring og blot bidrage positivt til en stærkere og bedre udgave af dig.

Når vi falder, handler det om evnen til at komme på benene igen. Det nytter ikke meget, at vi smider hele den sunde livsstil i kloakken, fordi vi kom til at dumme os og spise kagen. Vi lever kun en gang, lær af fejlene og bliv ekspert i at sadle op igen og fortsætte mod målet!

Vi har trænet længe – mange gange i årevis eller hele livet på at skabe de vaner vi har i dag, så at forvente vi “bare” lige ændrer dem hurtigt er desværre utopi.

SE OGSÅ: HAV EN PLAN B » LAV “HVIS, SÅ” PLANER TIL INTENTIONERNE

 

Du kan godt min ven!

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her