SPÆNDER HYGGESPISNING BEN FOR VÆGTTABSØNSKET?

SPÆNDER HYGGESPISNING BEN FOR VÆGTTABSØNSKET?
SPÆNDER HYGGESPISNING BEN FOR VÆGTTABSØNSKET?

Er du typen, der (ofte) hyggespiser?

Måske du sidder og nikker, fordi du (ofte) hyggespiser, og kan se, føle og fornemme, hvordan overspisningen spænder ben for din vægt?

Når vi snakker om hyggespisning, menes der, at vi ikke spiser på en følelse af sult, men på følelsen af hygge. Vi mennesker kan spise på mange andre følelser end hygge, men fælles for alle typer spisning på andre følelser end sult, er at de kan spænde ben for vægten.

Nu tænker du måske, at spisning på hygge er lige så uskyldigt, som det er hyggeligt? Men det er følgekonsekvenserne langt fra altid. I artiklen her, bliver du klogere på “at spise på hygge”, og hvordan det kan påvirke din glæde, trivsel og livskvalitet negativt.

Hvorvidt noget er sundt eller usundt, handler om mængden. Det gælder også med omfanget af din hyggespisning. Selvom vi ikke bør spise på andre følelser end sult, gør vi det alle ind i mellem, og det ekstra kalorieindtag udligner sig selv hos de fleste.

Men for nogle er hyggespisning (eller anden spisning på følelser, der ikke er sult) med tiden blevet et forstærket handlingsmønster, der kan være svært at ændre.

SE OGSÅ: ADFÆRD SMITTER, og dine venner gør dig (måske) federe!

I artiklen her, er omdrejningspunktet hyggespisning, men “lider” du mere af fx spisning på svære følelser, så bliver du meget klogere i artiklerne nedenfor, som du kan tage et kig på efterfølgende.

LÆS OGSÅ: Spisning på svære følelser (fx kanelgifler) løser ikke dine problemer

LÆS OGSÅ: AT SPISE PÅ ANDRE FØLELSER EN SULT ER NORMALT, MEN…

Lad os se på nogle typiske eksempler på hyggespisning

 • Du spiser ret ofte slik, chips, is osv., mens du ser tv.
 • Du sørger altid for snolder, når du kører i bil.
 • Du køber altid en kæmpe menu med popcorn, slik og sodavand i biffen.
 • Du spiser altid fredags-, fødselsdags- og fejringskagerne på jobbet.
 • Du nyder altid kage, småkager, knækbrød mv. til din eftermiddagskaffe.

Her er blot nogle af de typiske situationer, hvor der for mange mennesker vedkommende indgår hyggespisning. Mange har nærmest situationsbestemte regler for spisning, helt uden hensyntagen til om de reelt har lyst til, behov for eller føler sult.

Mange steder i vores dagligdag møder vi muligheden for at spise, snacke osv., og mange føler nærmest at spisning i fravær af sult sker helt automatisk og uden omtanke.

Spiser du fx altid kage, når du byde på kage, selvom det sker flere dage i ugen? Så kan det hurtigt blive til mange ekstra kalorier pr. uge, som leder til overvægt.

SE OGSÅ: SPISER DU, NÅR DU ER RASTLØS, TRIST ELLER KEDER DIG?

 

SPÆNDER HYGGESPISNING BEN FOR VÆGTTABSØNSKET?

Nej, løsningen er sandsynligvis ikke at droppe hyggespisning (og al anden spisning i fravær af sult) helt. At forsøge at løse ubalancer med totale forbud, skaber ofte blot nye ubalancer og uholdbare løsninger. 

Skab ikke et overfokus på noget, der pludseligt gøres “forbudt”. Tilstræb i stedet at justere, reducerer og minimere din hyggespisning mm. gennem bevidste til- og fravalg, der støtter dig i dine mål, ønsker og drømme for din krop, vægt og dit liv.

Det kan sagtens lade sig gøre at lære at hyggespise, hvis vi gør det med måde og i sunde mængder. Det kræver øvelse, men du kan også lære det.

Skab små holdbare forandringer, for de giver dig holdbare resultater. 

SE OGSÅ: DE SMÅ DAGLIGE VALG GØR DIG FEDERE ELLER SLANKERE

 

Jeg har rygrad som en regnorm og mangler selvdisciplin

Når hyggespisning (og anden spisning i fraværet af sult) er blevet et stærk vanemønster, kan det føles umuligt at se, hvor du skal starte. Mange tror at forandringer bedst skabes gennem viljestyrke og selvdisciplin og giver derfor op, inden de kommer i gang.

Selvdisciplin og viljestyrke er begrænsede ressourcer. Ja, nogle har mere selvdisciplin og viljestyrke end andre. Men enhver person, der ønsker forandring, har typisk nemmere ved at tage mere situationskontrol, fremfor at satse på selvdisciplin og viljestyrke.

SE OGSÅ: TAG SITUATIONSKONTROL OG UNDGÅ FLERE FIASKOER

Mad er ikke et godt værktøj til følelsesmæssig håndtering. Din spisning på andre følelser end sult ender sandsynligvis i et overvægtsproblem før eller siden.

Dine “mad- og snack-fikses” føles rare og virkningsfulde lige i øjeblikket, fordi de “fikser”, “dulmer” og “afleder” dit fokus, og frigiver belønningshormonet dopamin i hjernen. Fikset er som at tisse i bukserne, hvorfor du hellere skal tage affære nu end fortsætte.

SE OGSÅ: SPÆNDER DIN “LILLE SULT” BEN FOR DIT VÆGTTAB?

Hvordan kan du helt konkret tage kontrol over din spisning?

For at undgå at spise på andre følelser end sult, kan du tage mere situationskontrol over dine omgivelser fx ved at:

 • Lade være med at købe slik, is, snacks mm. med hjem.
 • Købe mindre portioner, når du bevidst vælger at købe noget med hjem.
 • Undlade at beskæftige dig med alt muligt, mens du spiser, så du er nærværende.
 • Sørge for et måltidmønster er stabilt med tre fornuftige hovedmåltider hver dag.

Få mange flere guldkorn til at designe et effektive omgivelser, der gør dig til en vinder, der lykkes i mine mere end 300 motiverende peptalks og 200 artikler.

 

Hvordan kan du helt konkret tage kontrol over dine cravings?

 • Flyt fokus til sundere aktiviteter. Ofte fortager cravings sig efter 10-15 min.
 • Børst tænder. En frisk og ren fornemmelse i munden, vil ofre fjerne lyst til spisning.
 • Drik noget vand, te, kaffe eller nyd et glas light sodavand eller saftevand.
 • Det meste tyggegummi er kalorielet, og kan virke dulme på dine cravings.

Tjek også dette simple trick til at tage styring over din autopilot, synliggøre dine spisevaner og opnå et holdbart vægttab, du finder det i artiklen her…  

Situationer er forskellige, og alle udfordringer, problemer og spiseforstyrrede vaner kan selvsagt ikke løses i én artikel. Derfor vil jeg anbefale dig personlig vejledning i et 1:1 forløb hos mig eller en anden professionel, hvis du får brug for en hjælpende hånd.

Det er en styrke, og ikke en svaghed, at kunne række ud efter hjælp!

 

Dårlig samvittighed kan gøre din situation endnu sværere

Jeg vil slutteligt runde artiklen af med følgende omkring spisning på følelser. Selvkritik og dårlig samvittighed skaber ofte flere dårlige handlemønstre fremfor gode. Har du tendens til at spise på svære følelser, vil dårlig samvittighed nemt lede til mere spisning.

Formålet er ikke at give nogen dårlig samvittighed, for det hjælper sjældent. Jeg ønsker med artiklen her at øge din bevidsthed om hyggespisning, spisning på autopilot, situationskontrol, samt at belyse hvad spisning på andre følelser end sult er.

Husk, at bare fordi nogen sætter kage, slik, snacks og andre fristelser på bordet, er du hverken forpligtet eller nødt til at spise lidt, meget eller noget som helst.

 

ALT DET BEDSTE DIN VEJ

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her