HVORFOR DU IKKE SKAL FORVENTE NYE VANER PÅ 21 DAGE

FORVENTE IKKE NYE VANER PÅ 21 DAGE

Hvis du ønsker at opbygge, fastholde og fremtidssikre nye vaner i vores liv, gør du klogt i at glemme alt om de “magiske 21 dage”

“Det tager kun 21 dage at skabe en nye vaner” har du sikkert både hørt, læst og fået fortalt, men holder påstanden vand eller er den det rene vrøvl? Myten stammer fra 1960, hvor plastikkirurgen Maxwell Maltz udgav en bog med den sejlivede påstand.

Maltz basserede påstanden på, hvor lang tid der gik, før hans plastikopererede patienter havde vænnet sig til deres nye udseende. Nu er det forhåbentligt klart, hvorfor de 21 dage har meget lidt med vaneændring at gøre – i den virkelige verden.

Det holder naturligvis sjældent, at vi kan skabe, fremme og fastholde betydningsfulde vaneændringer i vores liv på få uger.

I dagens video, dykker vi ned i “de magiske 21 dage”, og hvorfor du gør klogt i at rette opmærksomheden mod en andre målstokke for succes.

SE OGSÅ: HACK DIG TIL BEDRE VANER MED “TEMPTATION BUNDELING”

 

Er det et bestemt antal dage der afgør vores succes med vaner?

Vil vi lykkes med at opbygge, fastholde og fremtidssikre nye (sunde) vaner, der hjælper os til at skabe kroppen og livet vi ønsker, så er 21 dage sjældent lig med, at vi har succes!

“Det tager kun 21 dage at skabe en ny vane” har du sikkert både hørt, læst og fået fortalt, men holder påstanden vand eller er den det ren vrøvl?

I dagens video dykker vi ned i “de magiske 21 dage”, og hvorfor du gør klogt i at rette opmærksomheden mod en andre målstokke for succes.

SE OGSÅ: SÅDAN SKABER OG FASTHOLDER DU NYE AKTIVITETSVANER

 

AFGØRES DIN VANESUCCES AF ET ANTAL DAGE?

Du har måske hørt nogle påstå, at det tager 21 dage, 66 dage, 90 dage eller et helt fjerde antal dage at skabe nye vaner, og selvom et højere antal dage på mange måder et godt pejlemærke at satse på, holder det sjældent i virkeligheden.

Phillippa Lally, der er forsker i sundhedspsykologi ved University College London lavede en undersøgelse. Phillippas forskerhold ville finde ud af, hvor lang tid det faktisk tager at danne en ny vane.

Sagen er den, at vaner ikke altid er ens. Nogle af forsøgsdeltagerne ønskede at drikke en flaske vand til frokost, mens andre ville løbe i 15 minutter før middag. Det giver næsten sig selv, at den første af de nævnte vaneønsker sandsynligvis er nemmere, end den anden.

Phillippa Lally og hendes forskerhold fandt i undersøgelsen frem til et gennemsnit ud fra alle forsøgsdeltagernes vaneændringer – uanset sværhedsgrad. I gennemsnit fandt holdet ud af, at det tager 66 dage før en ny adfærd bliver automatisk.

Men tiden det tager at skabe en ny vane variere altså også meget afhængigt af adfærden, personen og omstændighederne. I Phillippas undersøgelse tog det alt fra 18 dage til 254 dage for folk at skabe sig en ny vane.

SE OGSÅ: 10 TYPISKE ÅRSAGER TIL DINE NYE VANER FEJLER – IGEN!

 

GENTAGELSER ER OFTE VIGTIGERE END DAGE

At bruge et antal dage som målestok for en vaneskabelse, er sandsynligvis en dårlig målestok, for et antal dage skaber ikke vaner i sig selv vaner – det gør gentagelse af en bestemt adfærd.

Antal gentagelser er derfor sandsynligvis en mere retvisende og væsentligt bedre målestok for vaneskabelse, end at overfokusere på et bestemt antal dage.

Når det er sagt, hører det også med at huske på, at vores gode vaner gradvist igen vil ophøre, hvis vi ikke holder dem ved lige. Så for at holde fast ved vores ønskede vaner, og deres afledte resultater fx en god form, så kræver det vedholdenhed på lang bane.

Vil vi lykkes med at opbygge, fastholde og fremtidssikre nye (sunde) vaner, der hjælper os til at skabe kroppen og livet vi ønsker, så er 21 dage sjældent lig med, at vi har succes!

Jeg giver dig let forståelige eksempler, der punkterer myten, og praktisk viden, vejledning og håndgribelige værktøjer, så du nemmere lykkes med nye vaner!

I videoen, kommer jeg mere ind på, hvorfor antal gentagelser og vedholdehed er langt vigtigere succesparametre for succes, fremfor et bestemt antal dage.

– Få de positive forandringer i dit liv til at ske – ét skridt ad gangen!

SE OGSÅ: FÅ STYR PÅ DE VIGTIGSTE VANER FØRST OG OPNÅ SUCCES

 

Vores vaner definerer (langt hen ad vejen) vores resultater

Vaneændring er en af de mest effektive måder at forbedre vores liv på. Det kan være alt lige fra at spise sundere, motionere regelmæssigt, få mere struktur i vores dagligdag eller at bryde dårlige vaner, som f.eks. at ryge, drikke eller spille/gamble for meget.

At ændre vaner er ikke altid let. Det kræver tid, viljestyrke og tålmodighed, hvorfor mange giver op, før de når deres mål. 

Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan vi bedst muligt lykkes med vaneændring, så vi kan øge vores chancer for succes. Jeg deler gratis ud af vejledning, viden og værtøjer, som gør det meget nemmere for dig at lykkes i mine mange artikler og videoer.

SE OGSÅ: NEM GUIDE TIL BEDRE SPISEVANER OG VARIGT VÆGTTAB

 

Gør det her, når du vil bryde en dårlig vane?

Når du ønsker at bryde en dårlig vane, så er det mest effektive, at identificere den dårlige vanes nuværende belønning. Herefter kan vi være nysgerrige på at finde en ny handling, der kan give os den samme belønning.

Hvis du fx vil ændre din vane med at spise usunde snacks om aftenen, kan du identificere, at handlingen for dig måske er at spise noget sødt og lækkert, mens du slapper af foran tv’et.

I stedet for at spise “usunde” snacks kan du finde et sundere alternativ, fx en skål frisk frugt, som sandsynligvis også giver dig en lignende belønning.

Det er også vigtigt at huske på, at vaneændring tager tid. Du skal ikke forvente at ændre eller skabe en vane fra den ene dag til den anden. Start med små skridt, og øg så gradvist vanens omfang, så du ikke bliver overvældet og opgiver vaneændringen.

Opsæt fx specifikke milepæle for din vaneændring. Det gør det nemmere at holde fast i din nye vane, fordi du arbejder hen imod overskuelige delmål.

Vær åben om din ønskede vaneændring, så din familie, dine venner og bekendte kan spille dig bedre. Det er også en god idé at finde en vanebuddy. Det vil sige en person, der måske ønsker samme vaneændring og/eller kan støtte dig i at nå dine del- og slutmål.

SE OGSÅ: SÅDAN OPBYGGER OG FASTHOLDER DU DINE NYE VANER

 

OPBBYG GODE VANER, OG BRYD DE DÅRLIGE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her