UNDGÅ AT OPLEVE FLERE FIASKOER OG FÅ MERE SUCCES

Ønsker du at lykkes, men oplever flere fiaskoer end succeser?
Ønsker du at lykkes, men oplever flere fiaskoer end succeser?

FÅ SUCCES FREMFOR FIASKO

Vil du gerne samle på mere succes fremfor fiasko, når du starter på nye “projekter”, så er det vigtigt, at du ikke spænder ben for dig selv!

“FOR AT FÅ SUCCES, SKAL DU SIGTE MOD STJERNERNE”. Sæt ekstremt ambitiøse mål, sæt høje standarder og skrid massivt til handling, råber succesguruen udover den håbefulde menneskemængde, men er det sådan de fleste egentlig lykkes?

Denne eksplosive, voldsomme og drastiske tilgang til forandringer, virker måske for nogle, men mange vil ret sikkert og desværre ende med nederlag med forandringsmetoden.

Vores hjerne og krop kan tilpasse sig til det meste, hvis blot forandringer skabes gradvist. Når forandringer skabes for hurtigt, bliver situationen nemt overvældende for vores hjerne, som herved bliver vores værste modspiller, hvilket nemt resulterer i fiasko.

SE OGSÅ: 3 EFFEKTIVE METODER TIL SUCCESFULDE FORANDRINGER

 

Diktater og drastiske forandringer fejler typisk

Vi ved fra selvbestemmelsesteori, at diktater ofte modarbejder vedholdenhed, og det kan tillige siges om drastiske forandringer, som vores hjerne typisk vil modarbejde.

Så giver det pludseligt mere mening, hvorfor voldsomme forandringer og alt for ambitiøse strategier sandsynligvis ikke virker for de fleste.

Du kan nok også regne ud, hvorfor de fleste strikse kostplaner, hårde træningsprogrammer, slankekurer, opslidende bootcamps mm., desværre heller ikke virker for mange – i hvert fald ikke i ret lang tid.

Holdbare resultater skabes gennem holdbare indsatser, og gode vaner skabes gennem handling, vi har lyst til at gentage, og derfor er uoverskuelige strategier, en fejl.

Mange starter alt ofte for mange og for omfattende forandringer på en gang, men nu ved du bedre, hvorfor denne strategi typisk fejler. Du kan derfor også bedre se, hvordan du kan optimere dine muligheder for at få succes med de forandringer, ikke sandt?

Artiklen fortsættes med et kig på motivation, viljestyrke og vaner, som er nogle af drivkræfterne bag at skabe succesfulde forandringer.

SE OGSÅ: SKAB 1% FORBEDRINGER OG FÅ HOLDBARE RESULTATER

 

Hvad er motivation ifbm. succes?

Motivation kan beskrives som drivkræfter hen imod at udføre en given handling. Jo højere din motivation er, des mere besværlige og anstrengende kan indsatsen være. Det er bl.a. grunden til at mange sætter for høje forventninger i den indledende “motivationsrus”.

Motivation afgøres af mange faktorer, hvor i et meningsfuldt “HVORFOR” er blandt de vigtigste. Jo mere meningsfuldt grunde og årsager du har bag dine ønskede forandringer, des nemmere vil du kunne holde ved i længden.

Motivation svinger som bølgerne på havet, og kan påvirkes af vores følelsesliv, vejret, omgivelserne, SMS’en du lige modtog osv. Pludseligt kan din ellers store motivation til at løbe, spise sundt og holde ved være svær at finde.

Bygger dit forandringsprojekt alene på at din motivation er sprudlende høj, vil du sandsynligvis ikke kunne holde ved i længden.

SE OGSÅ: HACK DIN MOTIVATION OG SKAB POSITIVE FORANDRINGER

 

Hvad er viljestyrke?

Viljestyrke kan beskrives som evnen til at handle i fravær af lyst og motivation. Du løber fx 5 kilometer i møgvejr, selvom du slet ikke har lyst. Viljestyrken fungerer ligesom en muskel som udtrættes, hvorfor du ikke alene skal satse på den som drivkraft.

Kræver din forandringsprojekt konstant og for meget viljestyrke af dig, vil du sandsynligvis ikke kunne holde ved i længden.

Du har formentligt oplevet, hvordan din viljestyrke og evnen til at handle uden lyst ikke er konstant, men aftager gradvist. Det kan fx være efter en lang og mentalt krævende dag på arbejdet, hvor din viljestyrke og dit overskud er slidt op.

SE OGSÅ: 10 TIPS TIL ET SUNDERE, SLANKERE OG STÆRKERE LIV

 

Hvad er vaner?

Når vi har gentaget de samme, for hjernen, belønnende handlinger mange gange, bliver handlingerne lagret som vaner for at spare mental energi. Vanerne udfører handlemønstrer mere eller mindre automatisk og ubevidst

Den næsten automatiske udførsel af handlinger er helt fantastisk, når det handler om gode, støttende og sunde vaner, og knap så fantastisk, når det drejer sig om dårlige vaner.

Vaner er som udgangspunkt opbygget af de tre nøgleelementer: Trigger (udløser), respons og belønning. Når du ønsker at opbygge gode vaner og bryde dårlige, gælder det ift. gode vaner om at skabe denne vanestruktur, og ift. dårlige om at bryde strukturen.

Belønning er ikke at forveksle med en rejse sydpå eller en stor is, men skal snarere ses som hjernens oplevelse af en løsning på et problem. Ift. dårlige vaner, er løsningerne ofte kortsigtede, dulmende nu og her, men med langsigtede negative konsekvenser.

SE OGSÅ: GØR DINE GODE VANER ELASTISKE OG FÅ MERE SUCCES

Gode vaner har desværre typisk ulempen, at deres positive konsekvenser er forsinkede, hvilket gør det langt sværere at opbygge gode vaner ift. dårlige, som belønner nu og her.

Jeg har gennem de seneste mange år skrevet, filmet og produceret indhold herom, som du helt gratis kan bliv klogere af, så du er klædt på til at lykkes med at opbygge gode vaner og bryde dårlige vaner – ét skridt ad gangen!

SE OGSÅ: HACK DIG TIL BEDRE VANER MED “TEMPTATION BUNDELING”

 

Din strategi er afgørende for din succes

Mens din motivation er høj og din viljestyrke er stærk, formår du at følge super strikse madplaner, opslidende træningsprogrammer, hårde bootcamps, samt at fastholde ambitiøse livsstilsændringer – men typisk kun på den korte bane!

Mange livsstilsændringer, træningsprogrammer, bootcamps og vægttabsforløb ender derfor desværre med samme resultat over tid – nemlig som endnu et fejlslåen projekt. 

Fiaskoer udløser for manges vedkommende også følelsen af skyld, skam og fiasko, hvilket nemt kan lede til en negativ adfærd, der saboterer de resultater, som du trods alt opnåede i processen. Øv!

Hellere små holdbare skridt fremad, end flere fiaskoer i bagagen.

SE OGSÅ: 5 HACKS » FASTHOLD DIN MOTIVATION OG FÅ RESULTATER

 

Hvordan får du lavet en successtrategi?

Der findes næsten med garanti IKKE én successtrategi, der virker for alle mennesker. Kunsten ligger i at sammensætte en strategi, der passer til dig, dit liv og din hverdag. Det er her de hurtige og (pris)billige planer, programmer og kurer fejler – BIG TIME!

SE OGSÅ: TAG SITUATIONSKONTROL OG UNDGÅ FLERE FIASKOER

Motivation er din bonus drivkraft. Nu ved du, at din motivation ikke er konstant, hvorfor den ikke bør være din primære drivkraft til handling, men nærmere bør anses som en slags bonus drivkraft.

Viljestyrken kan trænes op og udtrættes ligesom en muskel. Du ved at mentalt krævende beslutninger og aktiviteter udtrætter viljestyrken, hvorfor du heller ikke skal satse 100% på viljestyrken – specielt efter mentalt krævende arbejdsdage.

Vaner er et fantastisk redskab til langvarig succes. Når vi lærer at skabe gode, sunde og støttende vaner, kan vi relativt anstrengelsesfrit slippe afsted med at fastholde gode mad-, motions- og livstilvaner der støtter os i at leve et bedre liv.

Nøglen til at skabe, træne og fastholde nye vaner er konsistens. Det vil sige, at vi skal kunne gentage og holde ved de sammen handlinger igen og igen indtil de næsten kører på autopilot.

Netop derfor er det vigtigt at niveauet IKKE er for højt fra starten.

SE OGSÅ: IKKE MOTIVERET? SÅ SKAB MOTIVATION GENNEM HANDLING

 

Sådan kommer du godt i gang

Sænk di forventningsniveauet fra starten, så du tager højde for svingende motivation og til tider en meget begrænset viljestyrke, mens du evner at fastholde de ønskede handlinger.

Når du oplever høj motivation, kan du fint kanalisere energien ud i at give den en ekstra skalle, med bevidsthed om at motivationen på et tidspunkt igen daler.

En god tommelfingerregel er, at du starte i det små og bygger gradvist på.

Og ja, det er sjældent det nemmeste at acceptere, hvis din tålmodighed, sprudlende høje motivation og ivrighed nærmest skriger på hurtige resultater “NU, NU, NU!”. Nu ved du bedre, og kan tage højde for din tidligere uvidenhed herom.

SE OGSÅ: Sådan undgår du overspringshandlinger og fastholder din motivation!

 

Skab de forandringer, du ønsker i dit liv

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her