UNDGÅ AT TAGE PÅ I DIN PÅSKE OG FRISTENDE HØJTIDER

Sådan undgår du at tage på i din Påske og i årets øvrige højtider
Sådan undgår du at tage på i din Påske og i årets øvrige højtider

Hold styr på vægten i din Påske

Risikoen for at spise sig til en vægtøgning øges typisk i højtider som fx i Påsken og julen, samt i ferierne fx sommerens all-inclusive ferie

Inden du panikker totalt omkring frokoster i din Påske (eller anden højtid), fordi du ser den slags tider på året, som endnu en trussel mod din vægt. Du overvejer at kaste håndklædet i ringen på forhånd og gå ALL-IN, for slaget er alligevel tabt, ikke sandt?

Nej. Slaget er ikke tabt på forhånd, og selv små ændringer i din måde at gribe Påske, Jul og andre højtider og ferier an på, kan gøre en stor forskel på vægten.

Mit mål med artiklen her og resten af LEVBEDRE.DK, er at klæde dig på med en tro på dig selv og give dig konkrete værktøjer til at lykkes bedre både i din Påske og i livet generelt resten af året, mens du nyder mere madro, hygge og socialt samvær.

Hele vejen gennem artiklen, har jeg suppleret med “SE OGSÅ” anbefalinger med links til mange flere guldkorn, der hjælper dig til at lykkes.

SE OGSÅ: Juster (måske) din målestok for succes med vægttab i dine ferier

 

Det mest afgørende, er det, du gør størstedelen af tiden

Det siges: “at det ikke er det, vi spiser mellem Jul og Nytår der “feder”, men det vi spiser mellem Nytår og Jul”. På sin vis lyder det både fornuftigt, og det matcher også ret godt det faktum, at det er det, vi gør størstedelen af tiden, der er mest afgørende.

Men mange af dem, der ellers holder en fornuftig vægtbalance størstedelen af året, men tager fx 1-2 kilo fedt på fx i Julen eller på ALL-INCLUSIVE ferien, ikke synes de kan smide de ekstra kilo fedt igen.

Hvis det også er tilfældet for dig, er det jo netop Påsken, Julen og ALL-INCLUSIVE ferierne, der igennem en årrække, får din vægt til at stige.

Derved er det altså også væsentligt at navigere fornuftigt igennem din Påske, Jul, ferie mm., hvis vægtbalance eller vægttab er en prioritet for dig. Det gør en KÆMPE forskel over tid, at du ikke altid “bare” giver op på forhånd og går ALL-IN.

Jeg håber, det giver mening?

SE OGSÅ: STOP DIN SELVSABOTERENDE SORT/HVID-TÆNKNING

 

Nej, du skal ikke melde afbud for at lykkes

Hos mange panikramte mennesker kan tanken forekomme, at det nok er bedst at melde afbud til hele molevitten, hvis de skal gøre noget sundt for dem selv.

Problemet med denne “lette” løsning, er at det sandsynligvis ikke er sundt for dig socialt. Sundhed er meget mere en mad, herunder enkelte fødevarer og motion. Strategien kaldes for en undgåelsesstrategi, og er dermed blot en ofte ringe symptombehandling.

Din sundhed, trivsel og livskvalitet afgøres af mange flere faktorer, end du måske pt. tænker på. For at opleve lykke og balance i livet, skal du arbejde hen i mod at sikre både mental, fysisk og social sundhed, trivsel og livskvalitet.

Et afbud lyder måske umiddelbart som det bedste, men “det lette” valg vil sandsynligvis være usundt for din sociale sundhed, trivsel og livskvalitet.

SE OGSÅ: “Nu er det ferie, så må jeg gerne” » Overspiser du i dine ferier?

 

Dit stærkeste kort, er sunde mængder – året rundt

Ingen tvinger dig til at (over)spise i mad, kage, slik og kalorietunge drikkevarer. Ansvaret for at sætte sunde grænser for dig selv, sige “nej tak” og kun nyde sunde mængder, ligger i sidste ende på dine egne skuldre.

SE OGSÅ: Ligegyldig merspisning findes ikke » STOP, det gør en stor forskel!

Også selvom mormor (med forventningspres) tilbyder en portion mere.

Nu tænker du måske: “Jamen, jeg kan da ikke få mig til at sige nej tak”… Og netop derfor har jeg lavet en video og en artikel, der gør det lettere for dig.

SE HER: “NEJ TAK” » Sådan får du nemmere ved at sige fra og stå ved…

 

Kan jeg ikke bare tage (endnu) en CHEATDAY?

Hvis du tænker:Jeg fixer problemet med en ekstra CHEATDAY“… Så drop det!

SE OGSÅ: UNDGÅ ÆDEFÆLDEN MED 4 GENIALE SPISETIPS

Overvej lige en ekstra gang om denne tilgang egentlig giver mening, eller om du i stedet bør gå efter at nyde sunde mængder af både mad- og drikkevarer.

OBS! På en enkelt CHEATDAY kan du sagtens indtage en kaloriemængde, der svarer til en eller flere ugers koncentreret fokus på at skabe kalorieunderskud ift. vægttab. Hvis du vælger at spise hæmningsløst blot en dag, kan du ødelægge meget.

SE HER: CHEATMEALS, CHEATDAYS OG MENINGSLØS OVERSPISNING

Jeg faldt selv tidligere i CHEATDAYS, men erfarede hurtigt på egen krop, hvor mange positive fremskridt CHEATDAYS kan sabotere. 

SE OGSÅ: “WHAT THE HELL” effekten! “Nu er jeg faldet i, så jeg går ALL-IN”

 

Det her kan du gøre op til Påske, Jul, ferier osv.

Selvom beslutningen nu er taget. Du vil gøre en indsats for at nyde sunde mængder mad og drikke i Påsken, Julen, ferien osv., så vil jeg dele en anden metode til dig. Brugt rigtigt kan metoden være hjælpsom, mens den brugt forkert, kan være ødelæggende.

For nogle fungerer det godt at øget fokus på at være i et kaloriemæssigt underskud i ugen eller ugerne op til fx Påsken, for så at have lidt ekstra plads til hygge. Gjort på fornuftig vis kan strategien være hjælpsom ift. at komme gennem året i vægtbalance.

LÆS OGSÅ: OM SUND OG USUND KOMPENSATION I ARTIKLEN HER

Men tager kompensationstænkningen overhånd, hvorved der kompenseres for voldsomt og som grund til, at tillade sig selv overspisninger, så bliver strategien nemt usund for dig.

Målet er blot, at give dig lidt ekstra kalorieplads i særlige lejligheder – ikke at kompensere for at tillade hæmningsløse overspisninger.

SE OGSÅ: “GÅ GLIP AF”-FÆLDEN SPÆNDER BEN FOR DIT VÆGTTAB

 

Sådan kan du begynde dit kalorieunderskud

I perioden op til højtiden, ferien osv. kan du med fordel centrere flere af dagens måltider omkring magre proteiner og flere grøntsager, for at opnå bedst mæthed pr. kalorie.

Gode mængder proteiner hjælper dig også til at bibeholde din muskelmasse, hvis du ender i kalorieunderskud i perioden op til fx Påske, Julen, ferien osv.

Fokuser på sunde mængder mad og drikke, ved fx at begynde at reducere dine typiske mængder af mad og drikke en smule – ja, du må gerne levne.

Her er 3 effektive metoder til at lykkes med kalorieunderskud:

1. Spis færre kalorier, end du forbrænder (kostcentreret tilgang)
2. Forbrænd flere kalorier, end du spiser (træningscentreret tilgang)
3. Kombiner metoderne ovenfor (typisk den bedste måde til holdbare resultater)

Punkt 2 i kombination med punkt 3, bringer mig til næste metode til at reducere dit kalorieindtag i perioden op til og efter højtider, ferier mm.

SE OGSÅ: 5 TIPS TIL AT NYDE PÅSKEFROKOSTEN, MENS DU TABER DIG

 

Skru lidt mere op for din aktivitetsniveau

Fysisk aktivitet forbruger selvsagt energi. Dermed vil ekstra motion, træning og aktivitet i perioden op til, og også gerne efter højtiden, ferien mm., “spare” dig for kalorier.

Som nævnt ovenfor, i de 3 effektive metoder, så vil en kombination af et kaloriemæssigt underskud ofte skabes mest effektivt gennem et behersket kalorieindtag i kombination med et øget aktivitetsniveau.

PRØV OGSÅ: MINE OVER 100 GRATIS HJEMMETRÆNINGSØVELSER

Skru op for fysisk aktivitet i perioden inden familiefrokoster, ferier mm.

 

FÅ STYR PÅ DIN PÅSKE

[mailmunch-form id="617934"]

Skriv din kommentar her
Venligst indtast dit navn her